• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Yeni tarife Ankaralıların cebini yakacak

Yeni tarife Ankaralıların cebini yakacak
TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Aralık 2010 tarihinde ulaşıma zam yapacağını bildirdi.

Ankara'da otobüsler zamlı tarifeye geçiyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Aralık 2010 tarihinde toplanacak UKOME toplantısında zam yapma hazırlıklarını tamamladığını, Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında toplanacak UKOME'nin 2011 yılı için toplu taşıma biletlerini en az 2 liraya çıkarma kararı alacağını iddia etti.

Çetin, yazılı açıklamasında, TÜDEF'in bir önceki zam konusunda açtığı davada Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin 2008/2100 E. numaralı kararıyla zammı iptal ettiğini ancak “yargı üzerinde baskı kurulduğunu ve mahkeme kararının uygulatılmadığını” savundu.

“YENİ ZAMLA 3 YILDA YÜZDE 100, 16 YILDA 500 KAT ZAM”

Yeni yapılacak zamla birlikte 2008 yılının başında 1 lira olan otobüs, metro ve Ankaray'da tek binişli bilet ücretlerinin en az 2 liraya çıkarılacağını savunan Çetin, böylece toplam 3 yıl içinde bilet fiyatlarına yüzde 100 oranında zam yapılmış olacağını kaydetti. “Böylece inanılmaz bir rekor kırılacağını, Gökçek yönetimi tarafından 16 yılda ulaşım bilet ücretlerinin, tam bilette 500 kat, öğrenci biletinde 800 kat artırılmış” olacağını ifade eden Çetin, Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetiminin “zam hazırlığını derhal geri çekmesini” istedi.

Ali Çetin, zammın ana nedeninin “EGO-otobüs işletmesini altın yumurtlayan tavuğa döndürerek özel sektöre satmak” olduğunu savundu. Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin daha önceki zam için verdiği yürütmenin durdurulması kararına değinen Çetin, kararda şöyle denildiğini aktardı:

“5216 sayılı yasaya göre idarenin bir bedel alması gerekir ancak idareye verilen bu yetkinin kamu yararı, hizmet gerekleri, devletin sosyal niteliği, hakkaniyet, objektif ölçüler gibi temel hukuk ilkeleri dikkate alınarak belirlenmesi gerekir. Toplu taşıma hizmetinin, kamu hizmeti özelliği de göz önünde bulundurulmaksızın işlem tesis edildiği açıktır. Bu nedenle dava konusu UKOME Genel Kurul kararı, hukuka, hakkaniyete, külfetlerin adil dağıtılması ilkesine ve kamu kararına aykırıdır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.”

“Yeni zamma sessiz kalmayacaklarını”, mücadeleye devam edeceklerini belirten Çetin, tüketicileri de bu mücadeleye katılmaya çağırdı.

HÜRRİYET 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim