• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Yeni terminal için çalışmalar bu ay başlıyor

Yeni terminal için çalışmalar bu ay başlıyor
Diyarbakır'a yurtdışı uçak seferlerinin de yapılmasını sağlayacak yeni terminal binasının yapımına bu ay başlanacak.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının yapımına bu ay başlanacak.

Yıllardır mevcut terminal binası ile apronunun yetersizliği nedeniyle yurt dışı seferlerinin düzenlenemediği havaalanı konusundaki sıkıntı 2014 yılında sona erecek. Diyarbakır Havalimanı'na yurt dışı seferlerinin de yapılmasına vesile olacak yeni terminal binasının yapımını öngören ihale gerçekleştirildi. 196 milyon lira bedelle ihaleyi kazanan Kuzu ve YDA ortak girişim grubu, terminal binasının yapımına bu ay içerisinde başlayacak. 650 günde tamamlanması planlanan terminal binasının, bölgenin turizmine de olumlu katkıda bulunması bekleniyor.
 
257 MİLYON LİRALIK YATIRIM
 
Yeni terminal binası bir süre öncesine kadar 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'nca “atış alanı” olarak kullanılan 1 milyon 100 bin metrekare büyüklüğündeki alan üzerinde inşa edilecek. Milli Savunma Bakanlığı'ndan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilen bu alandaki mühimmat, geçen yıl Azerbaycan Mayınlı Alanların Temizlenmesi Milli Ajansı (ANAMA) ekiplerince temizlenmişti.
 
Diyarbakır Havalimanı terminal binası maliyetinin, yapımı devam eden 29 milyon lira tutarındaki apron ve taksi yolu ile toplam 257 milyon liraya mal olacağı belirtildi.
 
BÖLGENİN KÖRÜKLÜ TEK HAVALİMANI OLACAK
 
DHMİ Diyarbakır Havalimanı Müdürü Mustafa Durak, yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının tamamlanmasının ardından Diyarbakır'dan uluslararası seferlerin düzenleneceğini söyledi.
 
Durak, 87 bin metrekare kapalı alana sahip terminal binasında 6 köprü ve bin 38 araçlık kapalı otopark, arıtma tesisi ve ısı merkezinin yer alacağını kaydetti.
 
Yüzde 50'lik kısmı tamamlanan yeni apron sayesinde 10 uçağın aynı anda yolcu indirip alabileceğini ve 650 günde hizmete açılması öngörülen terminal binasının planlanan zamandan daha erken tamamlanacağını ifade eden Durak, şöyle dedi:
 
“Günde 50'si iniş, 50'si de kalkış olmak üzere 100 uçak seferi düzenlenecek. Aprondan 6'sı körüklü olmak üzere toplam 10 uçak, bir saat dilimi içerisinde hizmet alacak. Mevcut havalimanımız, kapasitesinin yetersizliği nedeniyle sadece umre ve hac döneminde yurt dışı seferlerine açık bulunuyor. Ancak yeni terminal binası tamamlandığında Avrupa ve komşu ülkelere çok sayıda uçak seferleri gerçekleştirilecek. Terminal binası, günlük 10 bini aşkın yolcuya hizmet verecek. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki körüklü tek havalimanı olacak. Ticarete ve turizme büyük katkı sunacak.”
 
"YILLARDIR ÖZLEMLE BEKLİYORDUK"
 
Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ise, havalimanının yurt dışı seferlerine açılmasının Diyarbakır'ın yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomisi ve turizmine büyük katkı sağlayacağını söyledi.
 
Yurt dışında yaşayan bölgeden on binlerce kişinin varlığına dikkati çeken Baysal, şöyle konuştu:
 
“Diyarbakır Havalimanı bu haliyle bile sadece ilimize değil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin geneline hatta Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bazı illere de hizmet veriyor. Yeni terminal binasının tamamlanmasının ardından Diyarbakır'a yeni seferler de düzenlenecek. Büyük kültür ve inanç turizmine sahip Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Batman ile Şırnak'ı ziyaret etmek için yurt içi ve yurt dışından binlerce kişi de bu terminal binası sayesinde gelmiş olacak. Ayrıca girişimciler olarak yurt dışına çıkışlarımızda ve yurt dışından gelecek müşterilerimiz uluslararası seferler olmadığı için büyük sıkıntı yaşıyordu. Çoğu zaman İstanbul üzerinden Diyarbakır'a ulaşmanın yorucu ve zaman kaybına neden olduğu için gelmiyordu. Bu nedenle ticaret hacmimiz de gelişemiyordu. Ancak bu terminal binası sayesinde Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ulaşmak çok kolay olacak. Terminal binası Güneydoğu turizmine ve ekonomisine büyük katkı yapacak. Yıllardır özlemle bekliyorduk. Nihayet özlemimiz gerçekleşiyor.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim