• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Yeni yılda trafik cezaları yüzde 10,26 arttı

Yeni yılda trafik cezaları yüzde 10,26 arttı
Trafik cezaları, Maliye Bakanlığının yeniden değerleme oranı çerçevesinde yılbaşından itibaren yüzde 10,26 oranında arttırıldı.

Yeni yılda trafik cezaları ağır

Trafik cezaları, Maliye Bakanlığının yeniden değerleme oranı çerçevesinde yılbaşından itibaren yüzde 10,26 oranında arttırıldı.
 
Buna göre, servis freni, lastikleri, ışık donanımı noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücülere 72 lira ceza uygulanacak.
 
Görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar ve eşya bulunan, tehlike yaratacak veya çevredekileri rahatsız edecek derecede duman ya da gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 154 lira ceza ödeyecek.
 
Kamyon, çekici ve otobüslerde takoğraf, taksilerde ise taksimetre bulundurmayan ya da kullanmayan sürücüler 319 lira, takoğraf veya taksimetreyi bozuk imal eden ya da bozan, bu durumdaki cihazları kullanan kişilere ise 4 bin 927 lira ceza verilecek.
 
Aracın muayene süresini geçirenler 72, sürücü belgesiz araç kullanan ya da kullanıma izin verenlere de 319 lira ceza yazılacak.
 
Sürücü belgesi sınıfına göre sürmeye yetkili aracın dışındaki araçları kullananlara 319, sürücü belgesi almak için yanlış bilgi veya sahte belge veren sürücü adaylarına 814, araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmayan sürücülere ise 154 lira ceza verilecek
 
-Işık ihlali-
 
Aksi bir işaret bulunmadıkça, trafiği aksatacak veya tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirme ya da gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli işgal etmenin cezası 154 lira oldu.
 
Kırmızı ışık kuralına uymayan sürücülere 154 lira ceza yazılacak.
 
Toplu taşım araçlarında sigara içmenin cezası 82 lira oldu. Alkollü araç kullanan sürücülere birinci defasında 650, ikinci defasında 814, 3 ve 3'ten fazlasında ise bin 306 lira para cezası verilecek.
 
Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri alarak araç kullanan sürücüler de bin 306 lira ceza ödeyecek.
 
Taşıt kullanma süreleri dışında araç kullanmak ve kullandıranlara 72 lira ceza verilecek.
 
-Hız sınırı-
 
Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar (otuz dahil) aşan sürücülere 154, yüzde 30'dan fazla aşanlara da 319 lira ceza verilecek.
 
Hız sınırlarını tespite yarayan cihazların yerlerini belirleyen ya da sürücüyü ikaz eden cihazları imal veya ithal edenlere bin 967 ile 3 bin 280 lira arası ceza verilecek.
 
Araçların hızlarını, kavşak, dönemeç, tepe üstleri, yaya geçitleri, hemzemin geçitler, tünel, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmayan sürücülere 72 lira ceza verilecek.
 
Dönüş kurallarına riayet etmeyen sürücüler 72, geçme kurallarına uymayan ya da yasak yerde geçen sürücüler ise 154 lira ceza ödeyecek.
 
Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayan sürücülere de 72 lira ceza verilecek.
 
Önlerinde giden araçları güvenli ve yeterli bir mesafeden izlemeyip yakından takip eden sürücülere de 72 lira ceza verilecek.
 
Kavşaklara yaklaşırken şartlara uyacak şekilde yavaşlamamak, geçiş hakkı olan araçlara ilk geçiş hakkını vermemek de 72 lira ile cezalandırılacak.
 
Duraklamanın yasaklandığı yerde duraklayanlar, kavşak, tünel, rampa, köprü ve bağlantı yollarına yerleşim birimleri içinde beş metre, yerleşim birimleri dışında ise yüz metre mesafede duraklayanlara 72 lira ceza verilecek.
 
-Park yasağı-
 
Park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde, geçiş yolları önünde veya üzerinde, yangın musluklarına her iki yönden beş metre mesafede park eden sürücülere 72 lira ceza uygulanacak. 
 
Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park eden sürücüler de 72 lira ceza verecek.
 
Özürlülerin araçları için ayrılmış yerlere park eden sürücüler 144 lira ceza ödeyecek.
 
Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmayan sürücülere 319 lira, geceleri, yerleşim birimleri dışında karayollarındaki karşılaşmalarda, bir aracı takip ederken, bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar ve yerleşim birimleri içinde, gündüzleri ise görüşü azaltan sisli ve yağışlı havalarda yakını gösteren ışıkların yakılmaması durumunda sürücülere 154 lira ceza yazılacak.
 
Dönüş ışıklarını geç anlamında kullanan sürücüler 72 lira ile cezalandırılacak.
 
Taşıma sınırı üstünde yolcu alan sürücülere 58, karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapan sürücülere ise 147 lira ceza yazılacak.
 
Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını şartlarına uygun olmadan araçlarda bulunduran, bu cihazları kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanan sürücüler 72 lira ile cezalandırılacak.
 
Araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca süren, araçlardan bir şey atan veya döken, seyir halinde cep veya araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere de 72 lira ceza verilecek.
 
Emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmayan ve kullanmayanlara da 72 lira ceza uygulanacak.
 
Park yerlerindeki araçlar için, yetkisiz olarak park ücreti alanlara 72 lira ceza verilecek.
 
Sürücü belgeleri geri alındığı halde, geri alma süresi içerisinde araç kullananlara 319 lira ceza uygulanacak.
 
Kaza mahallinde durmayan ve trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayanlara 154 lira ceza yazılacak.
 
Araçlara izin almadan reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak takılması ya da yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması durumunda sürücülere ve araç işletenlerine 72 lira ceza uygulanacak.
 
Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkaran sürücülere 650, tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakalarını araç üzerinde ve uygun durumda bulundurmadan trafiğe çıkanlara da 72 lira ceza verilecek.
 
Kazalarda ölen, yaralanan veya maddi hasar varsa bu kaza can ve mal güvenliğini etkilemiyorsa, sorumluluğunun tespitine yarayan iz ve delil dahil kaza yerindeki durumu değiştiren sürücülere 319, kazayı yetkililere bildirmeyenlere de 154 lira ceza uygulanacak.
 
-Yayalara uygulanacak cezalar-
 
Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde, taşıt trafiğini tehlikeye düşürecek şekilde taşıt yolunda yürüyen yayalara 72 lira ceza verilecek.
 
Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde, yayalar için ışıklı işaret olduğu halde bu işaretlere uymayan, karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmeyen yayalara 72 lira ceza verilecek.
 
Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde ve kavşaklarda, yaklaşan aracın uzaklık ve hızını göz önüne almadan veya göz önüne aldığı halde uygun zamanda geçmeyen yayalar da 72 lira ödeyecek.

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim