• BIST 9741.84
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

"Yeniden Katılım" GMO seçimlerine hazır

"Yeniden Katılım" GMO seçimlerine hazır
GMO’nun 43. dönem genel kurul seçimleri yaklaşıyor. Seçimlere “Yeniden katılım” gurubu olarak katılacak gemi mühendisleri ile yapmak istediklerini ve hedeflerini konuştuk.

GMO’nun 43. dönem genel kurul seçimleri yaklaşıyor. Seçimlere “Yeniden katılım” gurubu olarak katılacak gemi mühendisleri ile yapmak istediklerini ve hedeflerini konuştuk.

Grup, hem sektörel tecrübesi çok fazla, hem de akademik ağırlığı yoğun, aydınlık yüzlü adaylardan oluşuyor. Daha söyleşi yapılacak odada toplandığımız anda grubun sinerjisini hissettik. Vakit kaybetmeden söyleşimiz başlıyor.  Adaylarımız kıpır kıpır, hepsi bir taraftan notlarıyla ilgili, yoğun bir çalışma içinde. İlk sorumuzu soruyoruz:

"Sizler kimsiniz ve neden bir araya geldiniz?"

Yalçın Ünsan: Bizler endüstri ve akademi elbirliği ile Gemi Mühendisliği meslek grubuna ve Türk gemi inşaat sanayisine katkıda bulunmak isteyen bir avuç genç ve idealist Gemi İnşaat Mühendisiyiz. (Gülüşmeler) Hepimizin en azından ruhu genç. İsmail Bayer: Endüstri'nin, Üniversite'ye, Üniversite'nin de Endüstri'ye ihtiyacı var. Bu hep böyle. Biz bu konuda ülkemizde bir kopukluk olduğunu gördük ve bir araya geldik.

Tanju Köse: Tersanelerin yeniden yapılanması sürecinin başlaması ve odamızın da bu süreçte faydalı olabileceğini görüyoruz. Bu açıdan gönüllü olarak buradayız. Ve bu aktiviteleri yerine getirmeye adayız.

Murat Erzaim: Sektörümüzün verimlileşmesi ve para kazanır hale gelmesi gerekli. Tersanelerimizde birçok yanlış proje ve yarım kalan gemi var. Sektörümüzün dünya ihtiyacına uygun ve dünya standartlarında gemi yapabildiğini kanıtlamamız gerekli. Sektör canlanmaz ise gemi mühendislerinin yaşama ve çalışma alanlarının daha da daralacağını düşünüyoruz. Verimlilik ile kalite ile sektörün uyanması ve tekrar dışarı açılması gerekli.

"Tüm bunları nasıl sağlayacaksınız?"

Elif Akal: Yayınladığımız çalışma programı çok iddialı. Ancak aday olan arkadaşlarımız zaten bu uygulamaları başarı ile sürdüren kişiler. Sektördeki işsizlik sorunun ana kaynağının tersanelerde inşaat projelerinin olmaması olduğunu görüyoruz. GMO'nun tersanelere, endüstriye hizmet vererek, doğru rotayı bulmalarına yardımcı olmasını, bu şekilde iş imkanlarının artacağını düşünüyoruz. Grubumuzun WEB sitesini ( http://www.yenidenkatilim.org ) incelerseniz, çalışma programımızda 4 ana başlık olduğunu göreceksiniz. - İşsizlik, -Demokrasi ve Katılımcılık, - Özlük Hakları ve - Ülke ve Dünya Gündemine Duyarlılık. Çalışma programımızda GMO’nun önümüzdeki dönemdeki işletim stratejisi ve 60. kuruluş yıldönümüne nasıl girmesini istediğimizi anlatılıyoruz.

İsmail Bayer: Çalışma programımızın temelinin bundan haftalar önce düzenlenen "Arama Konferansı" sonuç bildirgesi olduğunu söyleyebilirim. Arama konferansında gemi mühendisleri tarafından öyle güzel şeyler, öyle özlemler dile getirildi ki, bu değerli istek ve görüşlere kayıtsız kalamazdık.

Emre Koray Gençsoy: Arama konferansı, gemi mühendislerinin GMO'dan neler bekledikleri, sorunlarının neler olduğu ve çözüm önerilerini ortaya koyan bir konferanstı. Çalışma programında buna sırt çeviremezdik. Ve program yaparken konferans sonuçlarını temel aldık.

"Elif Hanım, siz şu anki GMO yönetim kurulunun da üyesiniz. Hizmete devam mı diyorsunuz?"

Elif Akal: Evet. Sevgili Bülent Çağlar ile birlikte, 42. dönemde, Katılımcı Gemi Mühendisleri grubu adaylarıyken yönetime seçildik. Başlangıçta, hepimiz Gemi Mühendisiyiz, meslektaşız derken, yaşadıklarımız, yönetim kurulu içinde dışlanmamız bize çok zor günler yaşattı. Oda yönetiminde tek bayan olarak bana yapılanlar, tam bir mobbing örneğidir. Bülent Çağlar, bana yapılanlara, söylenenlere dayanamayarak istifa etti. Bu noktadan sonrası benim için çok daha zor ve yıpratıcıydı ne yazık ki! Yönetim içindeki antidemokratik ve diktatörce tutumlar 2 yıl süreyle artarak, en son noktada evrakların bana gösterilmesinin yasaklanmasına kadar geldi. Yüzüme karşı söylenmiş hakaretlere, yapılan ayrımcılığa, ötekileştirmeye ve yanlışlara karşı hep sağduyulu ve uzlaşmacı bir tavır aldım. Ve meslektaşlarım tarafından seçilmiş olmaktan ötürü, mesleğime doğrularım ölçüsünde katkı koymaya çalıştım, zor da olsa.

"Elif Hanım'a geçmiş olsun diyoruz ve gençlere dönüyoruz. Sizler neden buradasınız?"

Basri Kılıç: Toplantılarımız bile bir okul gibi. Büyüklerimizden çok şey öğreniyoruz. Akademisyen olmayanlar bile eğitimci. Böyle bir grup ile mühendis arkadaşlarımıza hizmet etmek çok güzel. Tayfun Türk: Buradaki sinerjinin tüm sektöre yansımasını ümit ediyoruz. Sinem Dedetaş: Odamızın demokratikleşmeye ve üyelerin katılımcı olabilmesine katkıda bulunabilmek için buradayım. Katılım ve Demokrasi, bir sivil toplum örgütü olan odamız için vazgeçilmez bir prensip olmalı. Bunu sağlamak için var gücümüzle çalışacağız.

Özgür Cem Yılmaz: Oda siyasetle iç içedir ama siyaset / iktidar, odayı daimi bir eklentisi olarak görememeli ve iktidarlarla, değişik çıkar çevreleriyle ters düşmek pahasına da olsa bağımsız kalmalı; meslektaş ve toplum yararına sözünü söyleyebilmeli. Umarım bu konuda katkıda bulunabilirim. Kişisel olarak da oda yönetimi deneyiminden öğreneceğim çok şey olduğunu düşünüyorum.

Onur Mirasçıoğlu: Buradayım çünkü teknik bir sektör olan gemi inşa sektöründe geleceğe yönelik atılacak adımlarda mühendislerin etkin rol alması gerektiğini düşünüyorum. Bu yapabilmek için biz mühendislerin bir ara gelebileceğimiz bilgi, tecrübe ve fikirlerimizi paylaşabileceğimiz tek meşru platform GMO’dur. Tüm Gemi İnşa Mühendislerinin bir araya geldiği bu çatı altında; büyüklerimizin tecrübesi ve biz gençlerin enerjisiyle başarılı işler yapabileceğimize olan inancım burada olma sebebimdir.

"Çalışma programınızdaki en dikkat çekici unsurlar neler?"

Murat Erzaim: Çalışma programımızın işsizlik ile ilgili bölümü tersanelerimizin iyileştirilmesinde GMO’nun verebileceği destekler var. GMO vereceği destek ile tersanelerin ve diğer endüstri bileşenlerinin topyekun yükselmesine katkı sağlayabilir. Bu, odamıza geliri sağlayabilecek bir öge olmakla birlikte, projelerde görev alabilecek meslektaşlarımız için iş alanı oluşturacak, bununla birlikte neticede gelişen endüstri de dolaylı olarak meslektaşlarımız için temel çalışma mecrası olacak. Ayrıca GMO iç sularda çalışabilecek küçük ölçekli yük ve yolcu teknelerinin fizibilitelerini yapılması, yerel yönetimler, üniversite işbirliği ile Anadolu'da iç su taşımacılığının geliştirilmesinde lokomotif rol üstlenerek yeni iş alanları açılmasına yardımcı olabilir. Nitekim, VAN'daki projede görevli yönetim kurulu adayı arkadaşlarımız, bu konudaki tecrübelerini bizimle paylaşmaktalar.

Yalçın Ünsan: GMO, tersaneler "MASTER" planının yenilenmesi, ülkemizdeki gemi mühendisi arz-talep dengesinin düzenlenmesinde, devlet, üniversiteler ve diğer ilgili organlar arasında etkin rol üstlenmeli. Tabii ki bunlar uzun vadeli, zaman, ödenek ve planlama gerektiren projeler. GMO bu konuda aktif rol oynamalıdır diyoruz. Sinem Dedetaş: GMO, üyelerine aidiyet duygusunu yaşayabileceği, sosyal ortamlar yaratabilen bir "ev" olmalı diyorum. Üyeler birbiriyle tanışmalı, sorunları için bilgi ve tecrübe paylaşımı yapabilmeli. Kapı tüm üyelere açık, katılıma açık, paylaşıma açık olmalı.

Tanju Köse: GMO, üyelerinin özlük hakları için destek verecek çalışmalar yapmalı. Daha önce bu konuda kurulmuş olan GMO komisyonu daha işler hale getirilmeli, mevcut sorunlara yanıt verebilecek düzenlemeler yapılabilmelidir. Programımızda özlük hakları konusunda soru ve sorunları olan arkadaşlara ücretsiz danışmanlık hizmeti ve indirimli avukat sağlama gibi konular var.

İsmail Bayer: Son iki yıldır oda dergisi yayınlanmasında büyük aksaklıklar var. Dergi, makale, teknik kongre sunumları, meslek grubumuzun yegane yayınıdır. Bu tip yayınların akışı son dönemde çok zayıfladı. Mevcut yayın komisyonu işler hale getirilip teknik tarafı güçlü bir GMO hayal ediyoruz. Odamız ilk kurulduğunda - ki odamız Türkiye'nin ilk mühendis odalarından biri - Türkiye'nin hatırı sayılır akıl danışılan kurumlarından biriydi. Biz GMO’nun tekrar bu kimliğine kavuşabilmesi için var gücümüzle çalışacağız. GMO, 60. kuruluş yılına, akıl danışılan, fikir üreten, yol gösteren, bilgisinden istifade edilen bir kurum olarak girmelidir.

gmo1_.jpg

gmo2_.jpg

gmo3_.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim