• BIST 9598.19
  • Altın 2481.465
  • Dolar 32.4834
  • Euro 34.5913
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Yenilmez Armada Çanakkale'de yenildi

Yenilmez Armada Çanakkale'de yenildi
Tüm Türkiye'nin kalbi bir kez daha büyük destanın yazıldığı Çanakkale'de atacak. Türk milleti, zaferi kazandıran Türk askerindeki o yüksek ruhu bir kez daha yaşayacak. Tüm şehitler minnetle anılacak.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'inci yıl coşkusu bugün 2 ayrı tören ile kutlanacak. Tüm Türkiye'nin kalbi bir kez daha büyük destanın yazıldığı Çanakkale'de atacak. Türk milleti, zaferi kazandıran Türk askerindeki o yüksek ruhu bir kez daha yaşayacak. Tüm şehitler minnetle anılacak.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'inci yıldönümü ve Şehitleri Anma günü nedeniyle düzenlenecek törenler Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. Ardından saat 10.00'da adını büyük zaferden alan Çanakkale 18 Mart Stadyumu'ndaki tören başlayacak. Türkiye Cumhuriyeti Devletini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın temsil edeceği törene İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katılacak. 253 bin şehit anısına Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya Türk Bayrağı'na takılacak. Çanakkale şehitleri için gerçekleştirilecek saygı duruşu ardından İstiklal Marşı eşliğinde altın madalyanın takıldığı Türk bayrağı göndere toka edilecek. İkinci tören Kara Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Şehitler Abidesi'nde yapılacak.

MUHTEŞEM ARMADA BOĞAZI GEÇEMEDİ

Tarih, 28 Ocak 1915'i gösterdiğinde İngiliz savaş meclisi toplanmış, Deniz Bakanı Winston Churchill, vakit geçirilmeden Çanakkale cephesinin açılmasını istemişti. Amaç, Osmanlı'nın tasfiyesi ve Türk nüfuzunu Ortadoğu'dan kaldırmaktı. Bu istek savaş meclisince kabul görmüş ve harekatın yalnız deniz kuvvetleriyle yapılması kararlaştırılmıştı. İşte bu noktadan sonra Çanakkale Boğazı'nı geçmek niyetiyle hazırlanan planı hayata geçirmek için, Amiral Carden'in emrine, Queen Elizabeth, Inflexible, Agamemnon, Triumph, Cornwallis, Albion, Vengeance, Lord Nelson, Swiftsure, Irresistible, Ocean, Prince George, Majestic, Goliath, Canopus, Fransız Tuğamirali Gueperatte komutasında da Bouvet, Gaulois, Suffren ve Charlemagne zırhlıları, 3 hafif kruvazör, 16 muhrip, 7 denizaltı, 12 mayın tarama gemisi, Ark Royal ve Ben Mc. Chree ana uçak gemileri, Minca sabit balon gemisi, nakliye gemileri ve şileplerden oluşan büyük bir armada oluşturuldu. Artık 'Muhteşem Armada' Çanakkale Boğazı'nı geçmeye hazırdı. Ancak hesaba Çanakkale Deniz Zaferi'ni kazandıracak olan Türk askerindeki o Yüksek Ruh katılmamıştı. İşte bu Çanakkale Ruhu idi.

ZAFER KİLİDİ NUSRET'İN ELİNDEYDİ

Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasında şüphesiz tüm Mehmetçiklerin payı büyüktü. Ancak deniz savaşının kaderini değiştiren ve aradan 97 yıl geçtikten sonra bile hala tüm dünyada hayranlık uyandıran Nusret Mayın Gemisi'nin zafere giden yoldaki rolü farklıydı. Yıllar sonra, Nusret Mayın Gemisi'nin kahramanlığını tarihe şöyle kaydedilecekti.

7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece yarısı Nusret Çanakkale'den demir aldı. Gemide sessizlik hakimdi. Tüm ışıklar söndürülmüştü. Kıvılcım atmasın diye ocaklarını bastırmış olan gemi Karanlık Liman'a yol aldı. Deniz sakin, hava simsiyah, zifiri karanlıktı. Gemi daha önceden döşenen mayın hatlarından geçerek ilerliyordu. Düşman projektörleri denizi tarıyordu. Vatanın selameti için gerekli olan zafer kilidi, Nusret'in elindeydi. Anadolu yakasındaki Akyarlar'a birer birer sessiz bir şekilde mayınlar bırakılmaya başlandı. Birkaç dakikada tüm mayınlar planlandığı gibi sulara indi. Gemi dönüş esnasında düşman devriyelerinin Nusret'e doğru projektör yakması tüm gemi personelinin yüreğini ağzına getirmişti. O an bir mucize gerçekleşti. Nusret'i korumakla görevli Türk devriyelerinin projektörleri Nusret'i düşmana karşı karambole getirdi. Bu ışık kavgası sırasında sessizce Çanakkale'ye yol alan Nusret Mayın Gemisi görevini tamamlamıştı. Ancak Gemi Komutanı Hakkı Bey'in hasta kalbi bu ışık savaşındaki heyecana dayanamamış, heyecan kasırgası içinde duruvermişti. Bu olaydan 10 gün sonra müttefik donanması saldırıya geçmişti. İkmal için dönen gemiler onları bekleyen sürprizden habersizdiler. Ardı ardına patlamalar meydana gelmeye başladı. 7-8 Mart gecesinde dökülmüş, tüm taramalara rağmen fark edilememiş Nusret'in döktüğü mayınlar sayesinde deniz savaşının kaderi değişmişti. İlk olarak 639 kişilik mürettebatıyla Bouve adlı zırhlı battı. Bouve'in battığı yerin yakınında manevra yapmakta olan Inflexible bir mayına çarpıştığını rapor etti ve çok tehlikeli bir şekilde yan yatmaya başladı. Üç dakika sonrada Irrestible'nda yana yatmakta olduğu ve sancak tarafından mayına çarpıştığını bildiren yeşil flamanın sancak seren cundasında dalgalandığı görüldü. Daha sonra da mürettebatı kurtarılan gemi boğazın sularına gömüldü. Muhteşem armada üç büyük gemisini kaybetmişti. Inflexible, Golva ve Suffen adlı üç gemisi de ağır yaralanmış şekilde eldeki gücün üçte biri yitirilmişti. Nusret'in yapmış olduğu görev tarihi değiştirmişti.

TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN TOPÇU

Deniz Savaşı sırasında bir kahramanlık örneği de Seyit Onbaşı sergiledi. Havran'ın Çamlık Köyü'nden Mehmetoğlu Seyit Onbaşı, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Savaşın en çetin anında Rumeli Mecidiye Tabyası'na isabet eden top mermisi, 16 askerin şehit olmasına ve topların mekanizmasının bozulmasına neden oldu. Seyit Onbaşı patlamanın etkisi ile sadece kendinden geçmişti. Kendine geldikten sonra takım arkadaşı Niğdeli Ali Çavuş'u gördü. Etrafta başka kimse yoktu. Seyyit Onbaşı kalkıp denize baktığında, düşman gemileri karaya iyice yaklaşmışlardı. Arkadaşı Niğdeli Ali Çavuş'un kendisine yardım etmesini istedi. Ardından da 275 kilo ağırlığındaki top mermisini sırtlayarak kaldırmak istedi. İlk denemesinde top mermisi önce ellerinden kaydı. Parmaklarını toprağa bulayıp bir daha tarttılar. Koca Seyit mermiyi sırtına vurdu ve sendeleyerek topa doğru yürüdü. Merdiven basamaklarında terini attı. Çok zorlanarak mermiyi namluya sürüp kamasını kapattı. Göz kararıyla ateşlediği top mermisi İngiliz mermisi Ocean zırhlısının kıç tarafında patladı. Dümen tertibatı bozulan Ocean zırhlısı sürüklenirken Nusret Mayın Gemisinin döşediği mayınlardan birine çarparak battı. Seyit Onbaşı'nın bu kahramanlığı Türk askerine büyük moral kazandırdı. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim