• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Yerinde gümrükleme dönemi başlıyor

Yerinde gümrükleme dönemi başlıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, daha önce ihracatçı firmalar için uygulamaya koydukları “yerinde gümrükleme” sistemini, şimdi de imalatçı konumdaki ithalatçı firmalar için hayata geçireceklerini belirtti.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, daha önce ihracatçı firmalar için uygulamaya koydukları “yerinde gümrükleme” sistemini, şimdi de imalatçı konumdaki ithalatçı firmalar için hayata geçireceklerini belirterek, “Böylece gümrük işlemleri ithalatçı firmanın kendi tesislerinde yapılacak. İthal edilen eşya da iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firmanın tesislerine sevk edilebilecek” dedi.
 
Yazıcı, yaptığı açıklamada, “ticarette en kolay ve güvenilir ülke olma” hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini, bu konuda gümrük mevzuatında devrim niteliğinde yenilikleri hayata geçirdiklerini söyledi.
 
Son olarak bu yılın başında Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’ni çıkardıklarını ifade eden Yazıcı, böylece ihracatçı firmalara gümrük işlemlerinde kolaylık ve imtiyazların tanındığı uluslararası bir statü olan ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün verildiğini anlattı.
 
Bu statüye sahip firmaların “yerinde gümrükleme”, “izinli gönderici” ve “ortak transit” uygulamalarının sağladığı avantajlara kavuştuğunu vurgulayan Yazıcı, “Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü alan firmalar yerinde gümrükleme imkanına kavuşarak ürünlerinin gümrükleme işlemlerini gümrük sahası yerine kendi tesislerinde yapma imkanına kavuştular. Şimdi hazırladığımız yönetmelik taslağı ile ithalatta da yerinde gümrükleme işlemine geçilecek” dedi.
 
Bu konuda hazırladıkları yönetmelik taslağını, iş dünyasına, ticaret erbabına ve ilgili kurumlara gönderdiklerini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:
 
“Yönetmelik ile yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahiplerinin ihracat işlemlerinde yararlanabildiği ‘yerinde gümrükleme’ uygulaması, ithalat işlemlerinde de geçerli olacak. İthalatta yerinde gümrükleme uygulaması ile ithalatçı firmalara gümrük işlemlerini kendi tesislerinden yapabilme imkanı tanınacak. Bu uygulama  sayesinde yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi firmanın ithal ettiği eşyanın gümrük işlemleri, firmanın tesislerinde yapılacak. Böylece ithalat eşyası iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firma tesislerine sevk edilebilecek. Eşya muayenesinin gerekli olduğu sınırlı sayıdaki durumlarda ise gümrük memuru firmanın tesislerine gidecek.”
 
İthalatçı firmalar izinli alıcı uygulamasından da yararlanacak 
 
Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip olacak ithalatçı firmaların ayrıca “izinli alıcı” uygulamasından da yararlanacağını ifade eden Yazıcı, “Bu yetki ile ithal edilen eşya, varış gümrük müdürlüğüne sunulmaksızın, doğrudan taşıyıcı firma tesislerine transit rejimi kapsamında taşınacak ve gümrük işlemleri taşıyıcı firmanın tesislerinde sonlandırılacak. Tercihe bağlı olarak ithal edilen eşya, taşıyıcının veya ithalatçının tesislerine getirilerek gümrük işlemlerinin burada yapılması mümkün olacak” dedi.
 
Bakan Yazıcı, bu konuda hazırlanan yönetmelik taslağının önümüzdeki günlerde son şeklini alacağını belirterek, böylece nakliye ve ithalatçı firmaların gümrükleme ve taşımacılık maliyetlerinin azaltılacağını, işlemlerin hızlandırılacağını, gümrüklerdeki  iş yoğunluğu hafifletilerek araç kuyruklarının azaltılacağını kaydetti.
 
Yazıcı, “Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü” uygulaması ile maliyetlerin yüzde 50 oranında azalacağını da sözlerine ekledi.
 
Kimler yararlanabilecek? 
 
Hazırlanan yönetmelik taslağına göre, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü almak isteyen imalatçı konumdaki ithalatçı firmaların son bir yıl içerisinde toplam 20 milyon dolarlık ithalat ve ihracat veya asgari 5 milyon dolar tutarında ihracat yapmış olmaları gerekecek. Firmaların en az 3 yıldır faaliyette bulunması şart olacak.
 
Bu statüyü isteyen firmalarda ticari kayıtlarının güvenilir ve izlenebilir olması koşulu aranacak. Bununla beraber firmaların mali yeterlilik koşuluna da bakılacak. Statünün belirli bir süresi olmayacak, şartları yerine getiren şirketler, yetkilendirilmiş yükümlü olarak faaliyetlerine devam edecek, şartları yerine getirmeyenlerin ise belgeleri iptal edilecek.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim