• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

"Yerli uçak 2019'da göklerde"

"Yerli uçak 2019'da göklerde"
Yerli savaş uçağının tasarım çalışmalarına başlayan Türkiye, bu sefer de yerli yolcu uçağı için start verdi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yerli yolcu uçağı projesi ile ilgili ilk bilgileri verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce gündeme getirdiği tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen yüzde yüz yerli uçak 70 kişi kapasiteli olacak ve bölgesel uçuşlarda kullanılacak.

2002 yılından bu yana ilk defa Ak Parti'nin yerli uçakla ilgili adımlar attığını belirten Başbakan Davutoğlu; "Dün başka bir guru yaşadık. Hakkari YüksekovaHavalalanını açtık. Bu havalimanı ile birlikte havalimanı sayımızı da 55'e çıkarttık. Terör örgütünün onca baskısına rağmen güçlü bir irade ile bu havalimanını yapmamızda ayrıca bir öneme sahiptir. Biz bir karar aldık mı karşımıza kim çıkarsa çıksın hepsini aşar kararımızı mutlak şekilde uygularız. Hiçbir şey aldığımız kararı durduramaz" dedi.

AK Parti iktidarları döneminde, Türk havacılık sektöründe olağanüstü bir atılım içirisinde olunduğunu ifade eden Davutoğlu şöyle konuştu:

Dünyada yılda yüzde 5 büyüyen sektör, Türkiye'de yüzde 15 büyüdü. Türk Hava Yolları dünyanın en önemli markaları haline geldi. İç hat yolcuları 2002'de 9 milyonken, bugün 85 milyon. Yine yurt dışı toplam yolcu yılda 34 milyonken, şimdi 166 milyon. Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'da inşa etmek için 2013'te harekete geçtik. 2003'te bir hava yolu şirketi, Türk Hava Yolları iç hatlarda 2 merkezden 26 noktaya sefer yaparken, bugün 6 hava yolu şirketi 7 merkezden 55 noktaya seyahat eder durumda

 Nerede bir havalimanı varsa Türkiye havayolu firmaları oraya inecek. Artık Türkiye bölgesel düşünen değil küresel düşünen bir ülke. Bu küresellik içinde hak ettiğimiz yeri alacağız.

 Son 12 yıl içinde 10 milyon vatandaşımız ilk defa uçağa binmenin heyecanını yaşadı. 100 kilometrelik daire içinde tek bir vatandaşımız havayoluna ulaşma imkanından marum kalmayacak.

Milli uçak yapımımda 1944'den bu yana çok şey kaybettik. Savunma sanayide de bu geçerli. Savunma Sanayide bugün yerli kullanım yüzde 50'lileri aştı. Bir zamanlar kapatılan ROKETSAN bugün küresel piyasada önemli bir yer edindi. Eğer AK Parti olmasaydı şu an geliştirilmiş bir çok şey durdurulmuş olacaktı.

Türkiye yerli yolcu uçağında ilk adımı TRJ 328 ile atacak. İlk uçuş ise 2019'da gerçekleştirilecek. Daha sonraki aşamada üretilecek olan TRJ628 ise tepeden tırnağa tamamen Türk mühendisliğinin eseri olacak.

Dünyada büyük yankı uyandıracak olan yüzde 100 Türk uçağı 70 kişilik kapasitesi ile havacılığı bambaşka boyuta taşıyacak. En son teknolojinin kullanılacağı bu uçak inişe uygun olmayan yerlere de iniş sağlayabilecek. Bu uçak ile göklerdeki milli çağın başlangıcı olacak.

13-001.jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim