• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Yerli üretim Doblo, ABD pazarına çıkıyor

Yerli üretim Doblo, ABD pazarına çıkıyor
Tofaş'ın Bursa’da ürettiği Doblo, 160 milyon dolarlık ek yatırımla 2013 yılının başında Chrysler’in ticari araç markası ‘RAM’ adıyla Amerika yollarına çıkacak.

Yerli üretim Doblo, ABD pazarına çıkıyor

150 milyon Euro’luk yatırımla kasım ayından itibaren Bursa’da Opel ve Vauxhall markaları için Doblo platformundaki yeni Combo’yu üretmeye hazırlanan Tofaş, 2013 yılından itibaren de 160 milyon dolar (117 milyon Euro) yatırımla Chrysler için Amerika pazarına İngilizce’de ‘Koç’ anlamına gelen ve logosu da ‘Koç’ olan RAM markasıyla Doblo satacak.

Chrysler ile imzalanan anlaşmayla Tofaş, 2020 yılına kadar Amerika’ya yılda 26 bin adet olmak üzere toplamda 190 bin ‘RAM Doblo’ ihraç edip, 3 milyar dolar gelir elde edecek. ABD’ye ihracat yolunun açılmasıyla birlikte 425 milyon Euro’ya yenilenen ikinci nesil Doblo’nun 10 yılda toplam ihracat geliri 11 milyar doları bulacak.

6 marka üreten tek fabrika

Daha önce Fiat, Peugeot ve Citroen markaları için üretim yaptıklarını kasımdan itibaren bu markalara Opel ve Vauxhall’ı eklediklerini kaydeden Tofaş CEO’su Ali Pandır, RAM ile bu sayıyı 6’ya çıkarıp, Fiat dünyasında bu kadar çok markayı üreten tek fabrika olacaklarını belirtti. Fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan ‘Türk Malı’ etiketli Doblo’yu dünyada 80’i aşkın ülkenin ardından ABD’ye satacak olmanın gururunu yaşadıklarını kaydeden Pandır, şöyle konuştu:

“Araç ABD ve Kanada pazarlarına 2013 başından itibaren ihraç edilecek. Belirlenen hedefler doğrultusunda yılda ortalama 26 bin adet Fiat Doblo’yu Kuzey Amerika pazarına ihraç edeceğiz. 2020 yılına kadar ise toplamda 190 bin adet Doblo’yu ihraç edeceğiz. ‘RAM Doblo’ için 160 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Bu yatırımın büyük bir kısmı kapasite artırımı, geri kalan kısmı ise ABD tip onayı ve Amerikan tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik tasarım değişiklikleri için harcanacak. ”

Albea ve Paleo üretimi bitecek

Pandır, şu anda 120 bin olan Doblo üretim kapasitesinin, Opel ve Vauxhall’le birlikte önce 160 bine, RAM’la birlikte ise 190 bin adede çıkacağını belirtti. Pandır şöyle konuştu:

“ABD’ye ihracatıyla birlikte Bursa’daki 400 bin adetlik kapasite dolup, Albea ve Palio üretimi sona erecek. Otomobil üretimine Linea’yla devam edeceğiz. Albea ve Palio’nun yerine gelecek modeller için yeni yatırımla mevcut fabrikayı 550-600 bin kapasitesine kadar çıkarabiliriz” dedi.

Bursalı Opel Combo Frankfurt’ta tanıtılacak

TOFAŞ’ın kasım ayından itibaren Opel ve Vauxhall markaları için Doblo platformunda üreteceği yeni Combo’nun dünya tanıtımı yarın kapılarını açacak Frankfurt Otomobil Fuarı’nda yapılacak. Fiat’ın Opel’le yaptığı anlaşma sonrası Tofaş tarafından Bursa’da Opel ve Vauxhall markaları için yılda 40 bin, toplamda ise 250 bin adet civarında üretilmesi planlanan yeni Combo, kasım ayında bantlardan inip satışa sunulacak.

Vehbi Koç, Ram’le ABD’ye ilk kez 1945’te girmişti

TOFAŞ’ın ABD’ye RAM markasıyla yeni Doblo ihraç etmesi ilginç bir tesadüfü de ortaya çıkardı. Tofaş’ın bağlı olduğu Koç Holding’in 1970 yılından bu yana faaliyette olan ‘Ram Dış Ticaret’ isimli bir şirketi bulunuyor. Bu şirket Türkiye’nin ilk dış ticaret şirketi ve grubun Tofaş dahil tüm ihracatı bu şirket üzerinden yürütülüyor. Ama Vehbi Koç, İngilizcede ‘Koç’ anlamına gelen ‘Ram’ ile ABD’ye ilk kez 1945 yılında, İkinci Dünya Savaşı sonrası ticarette öncelik kazanmak için, New York’ta kurduğu ‘Ram Commercial Corporation’ şirketiyle girmişti. Bu şirket umulan sonuç alınmadığı için 1954 yılında kapanmıştı. Vehbi Koç’un 66 yıl önce RAM markasıyla girdiği Amerika’ya bu kez Koç Grubu şirketlerinden Tofaş, Ram markalı araçla adım atıyor.

700 milyon Euro yatırılacak 11 milyar dolar gelir getirecek

TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, 2010 yılından itibaren 425 milyon Euro yatırımla üretilen ikinci nesil yeni Doblo’dan ilk etapta 1 milyon adet üretim ve toplamda 6.3 milyar dolar ihracat geliri hedeflendiğini belirterek, “Bu rakama Opel ile Vauxhaul markalarına yapılacak üretimi ve Amerika pazarına yapılacak ihracatı da eklersek yeni Doblo 2010-20 yılları arasında toplamda 11 milyar dolardan fazla ihracat gelirine imza atacak. Toplam yatırım tutarı ise Opel-Vauxhall ve RAM ile 700 milyon Euro’yu bulacak. Birinci jenerasyon Doblo 10 yılda 1 milyon adet üretilmişti. Yeni Doblo ise Opel, Vauxhall ve RAM markalarının da devreye girmesiyle aynı süre içinde 1.5 milyon adet üretilecek”dedi.

ABD kapısını Connect açtı

TÜRKİYE’ye ABD kapısını ilk olarak 2009 yılında Ford Otosan’ın Gölcük’te ürettiği Transit Connect açmıştı. Bugüne kadar ABD’ye 74 bin adet satılan Connect,  New York’ta taksi olarak da kullanılmaya başlandı.

Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim