• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Yerli uydu çalışmaları bu yaz başlıyor

Yerli uydu çalışmaları bu yaz başlıyor
6A yerli haberleşme uydusunun tüm üretimi Türkiye’de yapılacak. Türkiye NASA benzeri uzay ajansı kuruyor. Türkiye Uzay Ajansı için hazırlanan kanun tasarısı seçimlerden önce TBMM’den geçecek

TÜRKSAT 4B uydusunun haziranda uzaya fırlatılmasının ardından, önce 5A uydusunun yüzde 25 yerli, daha sonra 6A uydusunun yüzde 100 yerli üretimine başlanacak. 42 derece doğu yörüngesinde işletilecek TÜRKSAT-6A yerli haberleşme uydusunun tüm üretimi Türkiye’de yapılacak. Türkiye, ABD’deki NASA ya da Avrupa Birliği’ndeki ESA benzeri bir uzay kurumu kurmak için de hazırlıklarını tamamladı. Doğrudan Başbakan’a bağlı olacak ‘Türk Uzay ve Havacılık Ajansı’ için hazırlanan kanun tasarısının genel seçimler öncesinde TBMM’den geçirilmesi planlanıyor. 

TÜRKSAT 5A uydusu fizibilite komisyonu çalışmaları tamamlanırken, ihale sürecinin başlatılması bekleniyor. TÜRKSAT 5A uydusunda yüzde 25 yerli katkı olması amaçlanıyor. Son testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) tamamlanması hedefl eniyor. Bu yılın ikinci yarısında start verilecek projede MELCO’nun sunduğu DS2000 uydu modeli baz alınarak TÜRKSAT 5A uydusu inşa edilecek. Ankara’da entegrasyonu gerçekleştirilecek uydu 3 ton civarı ağırlığa sahip olacak ve 31 doğu yörüngesinde görev yapacak. Yerli haberleşme uydusu geliştirilmesi ve üretilmesi amacı ile başlatılan TÜRKSAT 6A projesinin ise TÜBİTAK UZAY, TAI ve ASELSAN’ın katılımları ile yapılmasına karar verildi. TÜRKSAT 6A uydusunun üretimi, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) gerçekleştirilecek. USET bu yılın sonuna kadar faaliyete geçecek. 

Ajans 5 bölümden oluşacak 

Türkiye, ABD’deki NASA ya da Avrupa Birliği’ndeki ESA benzeri bir uzay kurumu kurmak için hazırlıklarını tamamladı. Doğrudan Başbakan’a bağlı olacak ‘Türk Uzay ve Havacılık Ajansı’, Türkiye’deki tüm uzay çalışmalarını koordine edecek. Ajansın beş bölümden oluşması planlanıyor, ancak bu bölümlerden birinin askerlere ayrılması düşünülüyor. TÜRKSAT uydularıyla başlayan askeri gözlem uydusuyla devam eden projeler, ajansın kurulmasının da gerekçesini oluşturuyor. Her iki projeyle ilgili birimlerin çok sayıda bakanlık ve kuruluş arasında dağılmasıyla ortaya çıkan yetki kargaşasının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla ilgili kanun tasarısı hazırlandı. Tasarının önce Başbakanlığa gönderilmesi ardından 7 Haziran seçimleri öncesi TBMM’den geçirilmesi planlanıyor.

7 adet TÜRKSAT uydusu 

Yerli mühendislik imkanları ile geliştirilip üretilecek Türksat-6A Yerli Haberleşme Uydusu için proje bütçesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TÜBİTAK Uzay tarafından karşılanacak. Uydu için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında 139 milyon 180 bin 936 liralık ‘TÜRKSAT 6A Uydusunun Üretim Entegrasyon ve Test Sözleşmesi’ imzalandı. İlk yerli uydunun tasarımında yeni bir teknoloji üzerinde çalışılacak. 2019 yılında, 2 tanesi yerli üretim olmak üzere 7 adet TÜRKSAT uydusunun uzayda işletilmesi planlanıyor. Yetkililer, mevcut üç yörüngeyi de 5’e çıkartarak, dünya karasal coğrafyasının yüzde 71’ine, dünya nüfusunun da yüzde 91’ine Türkiye’den yayın götürmeyi hedefl ediklerini söyledi.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim