• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

YHT, iki yılda 3 milyon 250 bin kişi taşıdı

YHT, iki yılda 3 milyon 250 bin kişi taşıdı
Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin 1'inci etabı Ankara-Eskişehir kesiminde 13 Mart 2009'dan bugüne kadar hizmet veren YHT üçüncü yaşına girdi.

YHT, üçüncü yaşına girdi

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin 1'inci etabı Ankara-Eskişehir kesiminde 13 Mart 2009'dan bugüne kadar hizmet veren YHT üçüncü yaşına girdi.

TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, hizmete konulduğundan beri Yüksek Hızlı Trenin, 1 Eylül 2009 tarihine kadar günde 9, daha sonra 15 sefer, 1 Temmuz 2010'dan itibaren ise artan yolcu taleplerinin karşılanması amacıyla, 22 seferle her saat başı hizmet vermeye başladığı kaydedildi. Açıklamada, Ankara-Eskişehir arasında kısa sürede yüzde 72 doluluk oranına ulaşan Yüksek Hızlı Trenler, iki yıl boyunca 11 bin 697 sefer yapıldığı, 2 milyon 200 bin km yol yapıldığı kaydedildi.

-YHT HATTINI ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYELERİ DENETLİYOR-

Açıklamada, "Ankara-Eskişehir hızlı tren işletmeye alınmadan önce yolun altyapı, üstyapı ve elektromekanik işleri için tüm test, ölçümler ve güvenlik raporları TÜV-SÜD Rail GmbH firması tarafından tamamlandı. Halen, Üniversite Öğretim Üyelerinden oluşturulan bir kurul ise hattın teknik verilerini değerlendirmekte, buna göre gerekli önlemler alınmaktadır. Diğer taraftan, YHT hatlarının güvenliği için Almanya ve İsveç ile 'Güvenlik Yönetim sistemi' üzerinde çalışmalar devam etmektedir" denildi.

-İKİ YILDA 3 MİLYON 250 BİN KİŞİ YHT'Yİ TERCİH ETTİ-

Açıklamada, 13 Mart 2009 - 13 Mart 2011 tarihleri arasındaki iki yıllık dönemde 3 milyon 250 bin kişiyi taşıyan YHT'nin vatandaşın ulaşım alışkanlıklarını, tercihlerini değiştirdiğine dikkat çekilerek, "YHT öncesinde konvansiyonel trenlerle günde 572 yolcu taşınırken, YHT sonrasında bu sayı 6 bin kişiye ulaştı. Daha önce Ankara-Eskişehir arasında yüzde 8 olan taşıma payı, YHT sonrası yüzde 72'ye ulaştı. Yolcuların yüzde 90'ı YHT'den memnun olduğunu belirtti. YHT'ler sadece Ankara-Eskişehir'i değil, İstanbul, Kütahya, Afyon Bursa'yı yakınlaştırdı. YHT+konvansiyonel tren bağlantısıyla Ankara-İstanbul 7 saatten 5 saat 30 dakikaya, YHT+DMU ile Ankara-Kütahya 4.5 saatten 3 saate indi. YHT+otobüs bağlantısı ile Ankara-Bursa arasındaki seyahat süresi 4 saate inerken, Ankara-Afyon'da 4 saat 45 dakika'ya düştü."

TCDD'nin, YHT'lerde seyahati daha cazip hale getirdiği vurgulanan açıklamada, belirli günlerde 20 kişilik gruplara gidiş-dönüş bilet ücretinin 15 TL olarak belirlendiği kaydedildi.

-YHT HATLARI ARTACAK-

Türkiye'nin ikinci YHT hattı olan Ankara-Konya'nın testinin devam etiği belirtilen açıklamada, bu hattın Mayıs 2011'de işletmeye açılmasının planlandığı kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere, YHT hatları çevresindeki 300 kilometrekarelik alanı etkilemektedir. Bu çekirdek YHT hatlarının önümüzdeki 5 yıl içerisinde devreye girmesiyle birlikte, ülkemizin çok sayıdaki yerleşim yerinin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatı daha dinamik hale gelecek.

Diğer taraftan, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılına kadar 10 bin km YHT, 4 bin km konvansiyonel hat yapılması hedefleniyor."

-YOLCU MEMNUNİYETİ YÜZDE 90-

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman yaptığı açıklamada, YHT'lerin iki yıldır başarıyla hizmet verdiğini ve yolcuların yüzde 90'ının memnuniyetini kazandığını belirterek, "Hattın en iyi şekilde hizmet vermesi için, üniversitelerle işbirliği içinde başta güvenlik olmak üzere yapılması gereken ne varsa yapıyoruz. Sonuç itibariyle, son iki yıldaki başarı, bundan sonraki çalışmalarımızda bizlere güç vermektedir" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim