• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C

Yıl sonuna kadar 30 milyon turist bekleniyor

Yıl sonuna kadar 30 milyon turist bekleniyor
2011 yılının turizm sezonu açısından Türkiye için istisnai bir yıl olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaz mevsiminin ikinci yarısı için beklentisi olduğunu açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Turist sayısı bakımından 2010'a göre yukarıda, 2011'e göre biraz daha eşikte bir yerdeyiz'' dedi.

Günay, yaptığı açıklamada, 2011 yılının turizm sezonu açısından Türkiye için istisnai bir yıl olduğunu söyledi. 2010 yılına göre Türkiye'ye gelen turist sayısında normal ölçüde bir artış olduğunu ancak geçen yıla göre ise biraz düşüş yaşandığını ifade eden Günay, 2011 yılında Kuzey Afrika'daki sorunlar nedeniyle tur operatörlerinin rezervasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdiğini, bu doğrultuda turist sayısında önemli bir artış yaşandığını kaydetti.

2012 yılında ise Avrupa pazarındaki daralmanın daha da arttığına işaret eden Günay, ''İspanyollar, İtalyanlar, yurt dışı çıkış harçlarını artırdılar. Ülkede ekonomik önlemler almaya çalışıyorlar. Turist sayısı bakımından 2010'a göre yukarıda, 2011'e göre biraz daha eşikte bir yerdeyiz'' diye konuştu.

İstanbul'da ise turist sayısının 2011'e göre yüzde 6.5 oranında artışın olduğuna dikkati çeken Günay, İstanbul'un en fazla turist alan illerden biri olduğunu, Antalya'da da Eylül ve Ekim aylarından sonra önemli bir artış yaşanacağına inandığını bildirdi. Ülke geneli olarak yıl sonunda 2011 yılındaki sonucun yakalanacağını umut ettiğini dile getiren Günay, ''Yaz mevsiminin ikinci yarısında Türkiye için ciddi bir artış bekliyorum. Yıl sonunda 30 milyon civarında bir turist düşünüyorum'' dedi.

25 milyar dolar gelir beklentisi

Turistlerin Türkiye'ye bıraktığı gelir ile ilgili olarak ise TÜİK ile çalışma yaptıklarını anlatan Günay, 2009 yılından bu yana İstanbul ve Antalya'daki ciroların arttığına işaret etti. Türkiye'de 2007 yılında müzelerden 70 milyon lira ciro yapıldığını ancak 2011 yılında ise bu rakamın 254 milyon liraya ulaştığını hatırlatan Günay, bunun da turistik mekanlardan daha fazla alışveriş yapıldığının göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye'ye gelen turistlerin yaptığı harcamanın her yıl arttığını anlatan Günay, ''Gelir olarak bu yıl 25 milyar dolar dolayında bir rakamın açıklanmasının doğal olduğunu düşünüyorum. Eğer bunun altında bir rakam açıklanırsa bir hesaplama hatası olduğu ortaya çıkacaktır. Ama sanıyorum ki daha iyimser bir sonucu hep beraber göreceğiz'' diye konuştu.

Yunanistan'ın daha fazla turist çekebilmek amacıyla fiyatları aşağıya çektiğini ancak hizmet kalitesi açısından Türkiye'nin daha iyi olduğunu dile getiren Günay, Yunanlı dostlarıyla biraraya geldiklerinde Çin, Japonya ve Amerika gibi uzak pazarlardan gelenlere yönelik ortak destinasyon programları yaptıklarını vurguladı.

İzmir EXPO'nun aynı zamanda bir Ege Denizi ve Yunanistan projesi olduğunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Günay, şunları kaydetti:

''Yunanlılar fiyatları aşağıya çekerek bu ekonomik krizde daha fazla turist çekmeye çalışıyorlar. Fiyatı aşağıya çekmek eğer kaliteyi de aşağıya çekme sonucunu doğurursa pek beklediğiniz sonucu alamıyorsunuz. Türkiye, iyi bir kalite ve uygun fiyatla zaten piyasada ayakta durmayı başarabiliyor. Biz de çizgimizden ödün vermemeye çalışıyoruz'' 

Yabancı tur operatörlerinin fiyatları aşağıya çekmeye çalıştıklarını ancak Türkiye olarak buna teslim olmamaya çalıştıklarını kaydeden Günay, ''Ben çok sayıda insan gelsin ülkemize istiyorum ama gelen insanların bıraktığı bir tüketim artığı var. Yaşanan bir yıpranma var onu önleyecek ve turizmde sürdürebilirliği sağlayacak bir gelire ihtiyacım var. O yüzden haksızlık, fırsatçılık yapmayalım ama fiyatların aşağıya çekilmesini çok desteklemiyorum'' diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim