• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Yılda 3 kez araba alıp satanlar dikkat!

Yılda 3 kez araba alıp satanlar dikkat!
Kira gelirini beyan etmeyen 300 bin ev sahibinin peşine düşen Maliye, şimdi de ikinci el otomobil satışlarını takibe aldı. Yılda 3 kez araba alan satan 623 bin kişiye inceleme mektubu gönderildi.

Yılda 3 kez araba alıp satanlar dikkat!

Kira gelirini beyan etmeyen 300 bin ev sahibinin peşine düşen Maliye, şimdi de ikinci el otomobil satışlarını takibe aldı. Yılda 3 kez araba alan satan 623 bin kişiye inceleme mektubu gönderildi.

Buna göre internet üzerinden veya şahsi olarak ikinci el araba alım satımı yapanlardan vergi alınacak. Ticari kaydı olmadığı halde çok sayıda araç alıp satanlara vergi cezası uygulanacak.Söz konusu gelişmeyi Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Ekrem Şimşek açıkladı. Şimşek, 2011 yılında galeri, otomobil yetkili satıcısı ve kişilerle birlikte toplam ikinci el araç satışının ise 3 milyon 700 bin olduğunu vurguladı.

Ticaret Kanunu'nda yılda 3'den fazla gayrimenkul alım satımı yapan insanların bunun ticaretin yaptığı muamelesine tabi tutulduğunu kaydeden Şimşek, "Bu işle ilgili ticarethane açması gerekiyor. Demek ki 3'den fazla yapıyorsun vergisini vermek zorundasın. Gelir vergisi, KDV ödemek zorundasın. Gelir İdaresi Başkanlığı da bu konuyla ilgili 623 bin kişiye inceleme mektubu gönderdi." dedi.

Geriye dönük olarak noter kayıtları, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil kayıtlarının TC Kimlik numaraları üzerinden incelemeye tabi tutulduğunun altını çizen Ekrem Şimşek, "Yılda 10 ila 20 adet arası araba alım satımı yapan doktorlar, öğretmenler var." diye konuştu.

Araba alım satımı yapan kişilerin ödemedikleri verginin karşılarına çıkacağını dile getiren Şimşek, mektup gönderilenler içerisinde galericilerin de olabileceğini söyledi. Geriye dönük kaç yıl inceleme yapılacağı konusunda net bir bilgiye sahip olmadıklarını söyleyen Şimşek, İstanbul'da bir arkadaşlarına 10 bin lira vergi matrahı çıkarıldığını aktardı.

İNTERNETTEN ARABA ALIRKEN KAPORA ÖDEMEYİN

Şimşek, internet üzerinden yapılan araç satışlarının bazı dolandırıcılık olaylarına da kapı araladığını vurguladı. İnternetten araç alan vatandaşlara da dolandırılma tehlikesine karşı uyuran Şimşek, "İnternetten araba alırken kapora gönderenler var. Kapora sektörü oluştu. Gönderiyorsanız kaporayı bir gün önce görüştüğünüz kaparo verdiğiniz kişiyi daha sonra bulamıyorsunuz. Bu kişiler hayali adresleri verip vatandaşlardan 500'er lira topluyor ve köşeyi dönüyor." uyarısı yaptı. Şimşek, bu konuda kendilerine birçok şikayet geldiğini ifade ederek başından geçen bir olayı da anlattı:

"İnternetten Bursa'daki 15 bin liralık bir araç gördüm. Almak için aradım sahibi kapora istedi. Yarın gelsem görsem adresi verir misiniz dedim. Adresi verdi. Ben de Bursa'daki bir galerici arkadaşıma söyledim. Gitti verilen adreste böyle bir kişi yok. Genelde de her şehirde olabilecek 'Atatürk Caddesi, Cumhuriyet Caddesi' gibi yer isimlerine bir numara verip internete koyuyorlar. Aman vatandaşlarımız kanmasın."

Galerilerin şehrin belli yerlerinde toplanması yönünde genelgenin sıkıntılarının yaşandığını söyleyen Şimşek, oto galericiler sitesinin yapılması aşamasında şehirlerdeki sektör temsilcileriyle görüşülmesi gerektiğini ifade etti. Galerilerin taşınmasıyla ilgili İstanbul Anadolu yakası ve Mersin'de iş yerlerine kapatma yazıları gittiğinin altını çizen Şimşek, ek süre tanınmasının sektördeki istihdamın zarar görmesini de engelleyeceğini belirtti. İkinci el satışı yapanlara mesleki yeterlilik belgesi şartı getirilmesini isteyen Şimşek, "Otomobil alacaksanız lütfen galericilerden alın. Çünkü sorunla karşılaştığınızda sorunu anlatabileceğiniz bir kurum var. Pazardan, kişiden alınan araçlarda böyle bir imkan yok." dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim