• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Yılda 350 bin TL'lik tasarruf sağlayacak

Yılda 350 bin TL'lik tasarruf sağlayacak
Gediz Üniversitesi, otoparkı hibrit elektrik santraline dönüştürdü.


Gediz Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bilimsel çalışmalarını çevreci projeyle somutlaştırdı. İzmir Seyrek'teki kampüste yer alan öğrenci otoparkına rüzgar ve güneşten aynı anda elektrik üreten hibrit santral kurdu. 

İzmir Kalkınma Ajansı'nın 'Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı' kapsamında 1 milyon TL ile desteklediği proje, toplam 2.2 milyon TL'ye mal oldu. Üç bin metrekarelik öğrenci otoparkının üzeri bin 600 güneş paneliyle kaplandı, bir de rüzgar türbini yerleştirildi. Büyük bölümü yerli teknoloji olan santral, güneş ve rüzgar enerjileri birleştirilerek saatte 500 kilovat elektrik üretiyor. 

Gediz Üniversitesi'nin elektrik ihtiyacının en az yüzde 60'ını buradan sağlayarak yılda 130 bin dolar tasarruf edeceğini belirten Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdullah Kavuk, yenilenebilir kaynakların elektriğe dönüştürülmesiyle de her sene, çevre kirliliğine neden olan 450 ton karbon salınımının engelleneceğine dikkat çekti. Kavuk, doğa dostu bu tesisin Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri tarafından araştırma ve eğitim laboratuvarı olarak da kullanılacağını, yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu teknik personelin de burada uygulama yapacağını ifade etti.

Hibrit elektrik santrali kurarak bu alanda öncü bir adım attıklarını belirten Kavuk, "İzmir'in rüzgar ve güneş potansiyeline dikkat çekmek, hem topluma hem de öğrencilerine çevreci enerji bilinci aşılamak istedik. Bulunduğumuz coğrafya yılın büyük bölümünde güneşli ve rüzgarlı. Hibrit santralle bu 2 yenilenebilir kaynaktan aynı anda elektrik üreterek yeşil bir kampüs haline geldik. Öğrenci otoparkımızı hibrit santrale dönüştürüp bu atıl alanı elektrik üretir hale getirerek de örnek olduğumuzu düşünüyoruz. Gediz Üniversitesi olarak ülkemizin sahip olduğu çevreci kaynakların ekonomik değere dönüştürülmesinde öncülük üstlenmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim