• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Yıldırım 'Bayrağımızın incinmesini önledik'

Yıldırım 'Bayrağımızın incinmesini önledik'
Bakan Yıldırım "Bayrağımız kara listeden beyaz listeye geçti. Gemicilikte itibarımız yeniden iade edildi. Bayrağımızın, milli duygularımızın incitilmesinin önüne geçtik" dedi.

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Gemilerimizin uluslararası sularda tutulma oranı yüzde 26’dan yüzde 5’e indi. Şu anda gemilerimiz standartlara yakın. Bayrağımız kara listeden beyaz listeye geçti. Gemicilikte itibarımız yeniden iade edildi. Bayrağımızın, milli duygularımızın incitilmesinin önüne geçtik" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Erciyes Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Osmanlı Devletinde Nehirler ve Göller' konulu uluslararası sempozyum, Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Kampüsü'ndeki Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı. Öğrenciler salona tek tek kimlik kontrolü yapılarak, üstleri aranarak alındı. Sempozyuma, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Vali Şerif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar,Deniz ve İç sular Genel Müdürü Cemalettin Şevli, yurt içi ve yurt dışından sunum yapacak 134 bilim insanı ve çok sayıda davetli katıldı.

BAKAN YILDIRIM'A FAHRİ DOKTORA

Sempozyumun başındaki mini konserin ardından, Bakan Yıldırım'a Erciyes Üniversitesi tarafından 'Fahri Doktora' unvanı verildi. Bakan Yıldırm'a cüppesini Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur giydirdi.

Bakan Yıldırım cübbeyi giydikten sonra yaptığı konuşmada, “Su yolları tarihte her zaman önemli olmuştur. Savaşlarda, ticarette su yollarının hayati önemi olmuştur. Bugün denizlerimiz, iç sularımız olmasa insanların yarısı soğuktan yarısı açlıktan ölür. Medeniyetler insanlık tarihi boyuncu su kaynaklarına yakın yerlerde kurulmuştur. Su medeniyettir. 10 yıldır da bu medeniyeti daha da ileri taşımak için gayret ediyoruz. Osmanlı Devleti’nin hükmettiği topraklar bugün 45 bağımsız ülkeye bölünmüş durumda. İç su yollarımız, ecdadımızın o günkü imkanlarıyla değerlendirilmeye çalışılmış. Bugün hala Süveyş Kanalı dünya ticaretine hizmet etmektedir. Bugün dünya bizden daha fazla su yollarının önemini kavramış durumdadır. Kafkasya’da Hazar Denizi’nden Karadeniz'e olan çok ciddi anlamda nehir taşımacılığı var. Romanya Köstence’den Almanya içlerine, Hollanda’ya uzanan su yolu var. Bu su yolu Avrupa’nın can damarı halindedir. Su yolu taşımacılığı hem ekonomik hem çevreci o nedenle de çok tercih edilen bir taşımacılık şekli" açıklamasını yaptı.

Ülkemizde su taşımacılığının gelişimi hakkında bilgi veren Yıldırım, "Biz göreve geldiğimiz günlerde Denizcilik Müsteşarlığı vardı, onun içinde de genel müdürlük vardı. İç sularla denizciliğimiz ilgilenmemiş. Karadeniz’de, Marmara’da ve okyanuslarda var. Van Denizi'nde ilk su yolu taşımacılığı Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlıyor. Biz baraj göllerimiz var, Van gölümüz var, çeşitli su yollarımız var. Bunlarla ilgili olarak mutlaka yapılanmaya gitmemiz lazım, dedik.Deniz ve İç sular Genel Müdürlüğü olarak değiştirdik. İç sularda da akaryakıt desteği vermeye başladık. Keban gölünde ciddi anlamda su yolu taşımacılığı yapılıyor. İç sularla ilgili olarak denizci olmak bir söylemle olmuyor. Denizcilik denizde yaşamakla oluyor. Denizi seviyoruz ama sadece yüzmek için. Halbuki denizci ülkeler, denizin nimetlerinden daha çok faydalanıyor. Bizim sahil şeridimizde ülke sayısı çok fazla yok. 8 bin 484 kilometre sahil şeridimiz var. Denizlerimizde maalesef istediğimiz tarzda istifa ettiğimiz söylenemez. Barbaros Hayrettin Paşa, ‘Denizlere hakim olan, cihana hakim olur’ diyor. Son 10 yılda denizciliğimize çok ciddi destekler verdik. Denizciliğimizi yeniden yapılandırdık. Denizcilik kökenli personelimiz yoktu; yüzde 6 mertebesindeydi. Tamamen değişik branşlardaydı. Şimdi bunu yüzde 25’in üzerine çıkardık. Bütün Türk gemilerinin 100’ünden 26’sı uluslararası karasularda tutuklanıyordu. Hızlı bir şekilde denizcilerle görüştük. Gemilerle ilgili kuralları daha da sıklaştırdık. Kontrollerini sıkı bir denetime tabi tuttuk. 2006 yılında gemilerdeki tutulma oranı daha da düştü. Bayrağımız kara listeden beyaz listeye geçti.

Denizciliğimizin uluslararası itibarı tekrar iade edilmiş oldu. Çok geminin tutulduğu zaman size yük vermiyorlar. Limanlarda çok zaman kaybediyorsunuz. Ticaretiniz gelişse bile başkaları ile çalışmak zorunda kalıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin bayrağının kara listeye alınması bizi ve milli duygularımızı rencide eden bir şeydi" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun önüne geçmiş olduk. Dünyadaki deniz filosunu kontrol eden 30 ülke var. Bu ülkeler içinde Türkiye 15. sırada yer alıyor. Türkiye yat inşaatında dünyanın 3 ülkesi arasında yer alıyor. Gemi inşaatı alanında dünyanın 5 ülkesi arasında. Denizcilik ile ilgili olarak son 10 yılda yaptığımız teşviklerde ÖTV’siz yakıt var. Bunu iç sulara da ilave ettik. Biz deniz taşımacılığını teşvik amacıyla özel bir kanun daha çıkardık. Ulaşımı sadece deniz yolu ile yapılan yerlerin taşıma altyapısını yapmak için özel bir çalışma yaptık. Özellikle kış aylarında destek veriyoruz. Sosyal devletin görevi yaz-kış vatandaşına hizmet etmektir. Bugün 2.7 milyar lira denizciliğe akaryakıt ÖTV desteği yaptık. Sahiller arasında taşınan yolcu sayısı yüzde 61 artışla 159 milyona çıktı. Denize aktardığımız her yolcunun hayatını kurtarmış olduk."

Bakan Yıldırım, sözlerini, tüm dinleyicilere seslenerek, "Kardeşliğimizi, birliğimizi, bayrağımızı vatanımızı, devletimizi, Türkiye Cumhuriyeti tartışmayacağız. Bir olacağız, beraber olacağız" diye seslenerek bitirdi.

yildirim.20130502143158.jpg

yildirim1.20130502143210.jpg

yildirim2.20130502143222.jpg

yildirim3.20130502143232.jpg

binali-yildirim-erciyes-universitesi-nde.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim