• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Yıldırım 'Büyümede denizciliğin rolü büyük'

Yıldırım 'Büyümede denizciliğin rolü büyük'
Bakan Yıldırım, ''Türkiye, son 10 yıl içerisinde ekonomisini 3 kat büyüttüyse, bu başarının arkasında denizcilik sektörü var" dedi.

Kocaeli'de Yıldırım Holding kuruluşu Marmara Tersanesi tarafından yaptırılan 25 milyon dolar değerindeki YM Miranda isimli kimyasal yük tankeri; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle denize indirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Türkiye, son 10 yıl içerisinde ekonomisini 3 kat büyüttüyse, taşımalarını bir o kadar arttırdıysa, bu başarının arkasında denizciliğin topyekün yaşadığı başarı sayesindedir'' dedi.

Bakan Yıldırım, Marmara Tersanesi'nde ''YM Miranda'' isimli 12.500 dwt'lik kimyasal tankerin denize indirilmesi'' nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, denize indirilen her gemide başka bir heyecan yaşadığını söyledi.

Türkiye Son 10 yıl içerisinde ekonomisini 3 kat büyüttüyse, taşımalarını bir o kadar arttırdıysa, bu başarının arkasında denizciliğin topyekün yaşadığı başarı sayesinde olduğunu anlatan Yıldırım, 2004 yılında denizde yakıtlar vergisinin kaldırılmasıyla birlikte, denizcilere bugüne kadar 2,5 milyon ton yakıt desteği sağladıklarını bildirdi.

Bunun parasal karşılığının 3 katrilyon lira olduğunu anlatan Yıldırım, denizcilerin bunun karşılığını fazlasıyla verdiğini, sadece Türkiye'nin değil dünyanın önemli bir kısmının da yükünü taşıyarak, hem ülkeye hem de insanlığa çok büyük hizmet ettiklerini kaydetti.

Yıldırım, gemi inşaatında Türkiye'nin 2009 uluslararası krize kadar çok büyük başarılar elde ettiğini, tersane sayısını 37'den 71'e çıkardığını ve 51 tersanenin de yapım aşamasında olduğunu dile getirerek, 2009 krizinden en çok etkilenen sektörün denizcilik olmasına rağmen kısa süre sonunda bu tersanelerin tekrar yapımlarının gerçekleştirileceğini belirtti.

Yıldırım, bugün bile tüm olumsuz şartlara rağmen, Türkiye'nin gemi inşaatındaki gemi sayısı bakımından, dünyada 6'ncı sırada yer aldığını anlatarak, ülkenin tonaj bakımından da dünyada 11'inci sırada olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bir yılda sadece 450 bin dwt'lik bir inşaa gerçekleştirebilirken, bu rakamın bugün 1.2 milyonu aştığına vurgu yapan Yıldırım, 9 yılda teslim edilen gemilerin toplam tonajının 4,5 milyon ton olduğunu söyledi.

Yıldırım, bu rakamın neredeyse Türk bayraklı filonun yarısı kadar olduğuna dikkati çekerek, bunun parasal değer olarak 13 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Bu projenin tamamen Türk ürünü olduğunu, Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle yapıldığını anlatan Yıldırım, böylesine özel gemilerin sadece yapımını değil, projesinin de Türkiye'de yapıldığını ifade etti.

-Yat inşaatında önemli mesafeler katedildi-

Yıldırım, son 9 yılda yat inşaatında çok önemli mesafeler katettiklerini ve bu konuda bir marka haline geldiklerini dile getirerek, ''Bugün Amerika, İtalya, gibi ülkelerden sonra Türkiye geliyor. Büyük mega yatları inşaa edebilen bir Türkiye var artık. Yat ihracatımız 37 milyon dolarken, bugün bu rakam 241 milyon dolara çıkmış. 9 yıl içerisinde denizciliğimizin gemi inşaatında, tersanecilikte yat, marina, balıkçı barınağı ve her türlü kıyı tesisleriyle birlikte dönen rakam 30 milyar doların üzerindedir'' şeklinde konuştu.

Yıldırım, en son 17 Haziran'da yeni teşvik sisteminin devreye girdiğini hatırlatarak, bu sistemde denizcilik ve demiryollarının öncelikli desteklenecek sektörler arasında yer aldığını kaydetti.

Son 5 yıl içinde denizciliğe destek için, Türk tersanelerine 3,5 milyar TL tutarında askeri ve sivil gemi siparişi verildiğini belirten Yıldırım, ''Bu da tersanelerimize, denizciliğimize kriz esnasında yaptığımız önemli desteklerden bir tanesidir'' dedi.

Yıldırım, 2003 yılında sadece 99 geminin geri dönüşümü sağlanırken, bu sayının 341'e yükseldiğini dile getirerek, 9 yılda gemi geri dönüşümünden piyasaya sağlanan katma değerin 8 milyar doları bulduğunu bildirdi.

40 adet liman ve kıyı tesisi için bu güne kadar harcadıkları paranın 10 milyar doların üzerinde olduğunu vurgulayan Yıldırım, ''Bu süre içerisinde 19 adet yeni marina yaparak, yat bağlama ve konaklama kapasitesini 9 binden 17 bine yükselttik. Hedef 2023'e kadar 50 bin yat bağlama ve konaklama kapasitesine ulaşmaktır. Türkiye buna ulaşır. Türkiye, Akdeniz'de dolaşan 800 bin civarındaki tekneden yüzde 3'ünü ancak çekebiliyor. Akdeniz'in en uzun sahiline sahip ülkenin bu kadar küçük bir paya razı olması elbette düşünülemez. O yüzden 2023'e iddialı bir hedef koyduk. Bunları da yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştiriyoruz'' ifadesini kullandı.

-Balıkçı barınakların sayısı 216'a çıkartıldı-

Bakan Yıldırım, göreve geldiklerinde 178 tane balıkçı barınağının olduğunu, bunun yarısının da ödenek yetersizliğinden tamamlanamadığına dikkati çekerek, yarım kalan bu barınakların hepsini tamamladıklarını, bunun üzerine de yenilerini yaparak bu sayıyı 216'ya çıkardıklarını belirtti.

Türkiye'nin denizcilik alanında büyük bir ilerleme katettiğini anlatan Yıldırım, Türkiye, dünya deniz ticaretini kontrol eden 30 ülke arasında 15'inci sırada yer aldığına vurgu yaptı.

Yıldırım, geldikleri bu noktayı asla yeterli görmediklerini dile getirerek, bunun bir başlangıç olduğunu, Türkiye'nin potansiyelinin, bunun çok üzerinde olduğunu söyledi.

Denizcilikte 2023 hedeflerini şimdiden belirlediklerini ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin bugünkü taşımacılığını en az 4 kat arttırılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Bakan Yıldırım, İzmit Körfezi'nin Türkiye'nin kalbi niteliğinde olduğuna dikkati çekerek, burada yaşanacak bir olumsuzluğun Türk ekonomisi için mutlak bir olumsuzluk anlamına geldiğini, bu nedenle çalışmaların stratejik bir plan çerçevesinde ve yetkililerle koordineli bir şekilde yapılmasının önemine değindi.

Bakan Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra, ''YM Miranda'' isimli 12.500 dwt'lik kimyasal tankerin denize indirilmesi için hazırlanan kurdeleyi kesti.

25 MİLYON DOLARA MAL EDİLDİ

İşadamı Rıza Yıldırım’ın sahibi olduğu Yıldırım Holding’in Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan Marmara Tersanesi’nde imal edilen, ‘YM Miranda’ isimli kimyasal tankerin maliyetinin 25 milyon dolar olduğu kaydedildi. 135 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde, 11 metre derinliğinde, 8 bin 900 groston ağırlığında, 4 bin 200 tonajlık, 13 knot hızındaki tanker iki sene içerisinde üretildi.

yildirim.20120711105029.jpgmiranda.jpg yildirim_marmara.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim