• BIST 9549.14
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C

Yıldırım global bir liman operatörü olacak

Yıldırım global bir liman operatörü olacak
Yurtiçi ve yurtdışında yatırımlarını sürdüren Yıldırım Grup, bugüne kadar 500 milyon doların üstünde liman yatırımı yaptı.

Yurtiçi ve yurtdışında yatırımlarını sürdüren Yıldırım Grup, bugüne kadar 500 milyon doların üstünde liman yatırımı yaptı. İş Bankası’nın satışa çıkardığı Gemport’a talip olan Yıldırım, yurtiçinde üç limanla da görüşme halinde. Gemlik’te 300 milyon dolarlık büyük bir liman projesinin startını veren grup, Afrika ve Latin Amerika’da da liman arıyor. Grubun CEO’su Yüksek Yıldırım yatırımların amacı belli diyor: “Ay Yıldızlı global bir liman operatörü yaratmak”
Global bir liman operatörü olma yolunda Yüksel Yıldırım ilk olarak bir yönetici ekibi kurdu. Dört kişilik bir yönetici ekibe bağlı uzmanlar dünya genelindeki liman projelerini takip ediyor ve inceliyor. Uluslararası arenada ilk olarak Göteborg Limanı’nın ihalesin girdiklerini söyleyen Yıldırım “En iyi teklif veren firmalardandık fakat uluslararası tecrübemiz yok diye bizi elediler. Biz de sonraki ihalelerde önümüze böyle engeller çıkmasın diye gidip Malta Limanı’nın yarısını aldık” dedi.  Bu yatırımın çok ciddi kapılar açtığını dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

“CMA CGM’in işlettiği Malta Freeport’a 200 milyon euroluk bir satın alma bedeli ödedik. Malta hükümeti de bir Türk şirket istemediler fakat kendimizi ve hedeflerimizi anlattık. İki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştireceğini belirttik ve kabul ettiler. Şuan da limanın yıllık 2.5 milyon teu kapasitesi var. Liman kapasitesini ortağımız CMA CGM ile iki fazlık yatırımla 5 milyon teu’ya çıkaracağımıza dair taahhüt verdik. Malta Freeport’a ortak olmakla birlikte, hem liman almak isteyen hem liman satmak isteyenlerin hem de banka ve fon şirketlerinin ilgisini çektik. Çok sayıda proje gelmeye başladı. Japonya ve İngiltere’den bir heyet geldi, liman yatırımları noktasında bizimle ortak hareket etmek istediklerini belirttiler.”

Türkiye İş Bankası’nın satışa çıkardığı Gemport’a da talip olduklarını açıklayan Yıldırım,  “Türkiye’de görüştüğümüz üç liman daha var. Derince Liman ihalesine de gireceğiz. Yatırım şirketi bize İzmir ve İskenderun bölgesinde birer liman projesi getirdi” dedi.

Hedefte Afrika ve Latin Amerika var

İngiltere, İspanya ve Yunanistan başta olmak üzere satılık çok liman var fakat bunların çoğu grubun büyüme hedeflerine uygun projeler olmadığını dile getiren Yıldırım, yurtdışı liman yatırım projeleriyle ilgili şunları söyledi: “Afrika’nın bilhassa doğu ve batısıyla özellikle ilgileniyoruz. CMA ve MSC’nin o bölgelerde liman projeleri var ve ortak olur musunuz tekliflerini yaptılar.

Ayrıca CMA CGM, yaklaşık 20 terminal işleten liman grubu Terminal Link’in yüzde 49’unu satıyor ve bizim ortak olmamızı çok istiyorlar, biz de ihalesindeyiz ama biz daha çok büyüyen pazarlarda yatırım yapmak istiyoruz. Latin Amerika’yı hedefimize aldık. Kolombiya’da maden yatırımları için bir ofis açtık fakat limanlara da bakıyoruz. Kolombiya, Brezilya ve Peru’da çeşitli görüşmeler yapıyoruz. Buralarda yatırım yapmak istediğimiz biliniyor. Bazı ülkelerde özelleştirilecek limanlara bakıyoruz. Brezilya’da 77 limanın özelleştirileceği bilgisi geldi. Bunları bekliyoruz.  Benzer projeler diğer ülkelerde de var.”

“Dünya denizciliğinde bir marka olduk”

Türkiye’nin ilk global liman operatörü olmak istediklerini söyleyen Yüksel Yıldırım, “Bunun da ilk adımını Malta ile attık. Türkiye’de yurtdışında liman yatırımı yapan ilk şirket olduk. CMA CGM’ye yaptığımız yatırım bize bayağı kapı açtı. Bir üst lige çıktık ve ligde kalmak için uğraşıyoruz. Bu sadece parayla olan bir şey değil. Ekibin yetkin ve başarılı olması gerekiyor. Ekibimiz liman ve terminal işletmeciliğinde çok ciddi deneyim kazandı. Dünyada uygulanmayan inovatif sistemleri Gebze’deki limanımızda hayata geçirdik. Marka olma yolunda ilerliyoruz. Çünkü dünyanın en büyük şirketleri bizi ciddiye alıp iş birliği için görüşmeler yapıyor. Bunlar ticaretin en güzel kısımları. Daha önce bizi görmezden gelen firmaların bizi ciddiye alıp iş birliği önermeleri inanılmaz haz veriyor. İnanılmaz bir özgüven geliyor” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim