• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Yıldırım, gözünü Afrika ve Amerika'ya dikti

Yıldırım, gözünü Afrika ve Amerika'ya dikti
Yıldırım Holding, Afrika ve Güney Amerika limanlarına da göz dikti. Yıldırım, yeni liman yatırımlarının finansmanı içinse limancılık şirketinin yüzde 20 hissesini yabancı bir fona satacak.

 

Fransız taşımacılık devi CMA CGM’nin yüzde 20’sine sahip olan, limancılıkta ise sekiz yılda beş liman satın alarak ‘2 milyar $’ büyüklüğe ulaşan Yıldırım Holding, yine büyük oynuyor.
 
Liman işletmeciliğinde global bir oyuncu olmayı kafaya koyan şirket, Afrika ve Güney Amerika limanlarına da göz dikti. Dünya gazetesinin haberine göre Yıldırım, yeni liman yatırımlarının finansmanı içinse limancılık şirketinin yüzde 20 hissesini yabancı bir fona satacak.
 
Yeni yatırımlarını anlatan Yıldırım Holding CFO'su Evren Öztürk, "Yüzde 20 hissenin değeri yaklaşık 400 milyon dolar. Bunun üç katını bankaya kredilendirebilirsek, dünyanın çeşitli yerlerinde 1,2 milyar dolarlık yeni liman yatırımları yapabileceğiz" dedi.
 
Kurulduğu 1963 yılından bu yana yeni iştiraklerle faaliyet alanını genişleten aile şirketi Yıldırım Holding, madencilikten sonra 2005 yılında limancılık sektörüne giriş yaptı. Yılport Konteyner Terminali ve Liman İşletmeleri AŞ kısa zamanda bu alanda hızlı bir büyüme gerçekleştirdi.
 
Şirketin Türkiye'de Yılport Gebze, Yılport Gemlik, RotaPort ve Gemport olmak üzere 4 limanı bulunuyor. Yıldırım Holding ayrıca, Malta Freeport'un da yüzde 50'sine sahip. Şirketin 10 tanker ve 9 kargo gemisinden oluşan bir deniz filosu ve Marmara isimli bir tersanesi bulunuyor. Bugün limancılık alanında 2 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişen şirket , dünyanın pek çok yerinde yeni liman almak için araştırma yapıyor. Şirket önceliği ise Latin Amerika ve Afrika limanlarına verecek. Yıldırım Holding CFO'su Evren Öztürk, "Öncelikli hedeflerimiz Latin Amerika ve Afrika olmak üzere dünyanın her yerine yatırım yapabiliriz. Yeter ki doğru bir yatırım olduğuna inanalım. Çeşitli ülkelerde görüşmelere başladık. Uygun fırsat yakaladığımızda bu bölgelerde limanlar almaya başlayacağız" dedi. Öztürk, ayrıca yine bu alanda büyük bir yatırıma imza atmaya hazırlandıklarını ancak yatırımın detaylarını haziran ayında açıklayacaklarını söyledi.
 
Yeni limanlara 1.2 milyar dolar yatıracak
 
Yeni liman yatırımları için holding bünyesindeki limancılık şirketinin yüzde 20 hissesini satışa çıkaracakları bilgisini veren Öztürk, "Bu hisseyi yabancı yatırım fonuna satmayı düşünüyoruz" dedi. Bünyelerindeki limanların değerinin 2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Öztürk, "Bu miktarın yüzde 20'si 400 milyon dolar yapar. Bunun 3 katını bankaya kredilendirebilirsek, 1.2 milyar dolarlık yatırım yapabiliriz" dedi. Hisse satışından elde edecekleri gelirin tamamını yeni liman projelerine aktaracaklarını vurgulayan Öztürk, şu anda danışman bankalarla görüştüklerini belirterek, "Stratejik ortak değil sessiz ortak arıyoruz. Mesela Dubai Port, Türkiye'ye gelmek istiyor ama bunlar geldiği zaman kontrol etmek istiyorlar biz böyle bir ortak aramıyoruz" diye konuştu.
 
Elleçleme hedefi 7.5 milyon TEU
 
Önümüzdeki beş yılda çok iyi bir yere geleceklerine inandıklarının altını çizen Öztürk, "Çok kısa sürede dünyadaki tüm liman işletmecileri arasında ilk 20 içerisine girmiş bulunuyoruz. Şu an beş limanda 5,5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesindeyiz ve beş yıl içinde yaklaşık 7,5 milyon TEU`ya ulaşacağız. Böyle bir hacim başka hiçbir Türk firmada yok” dedi. Yılport ve Gemport limanlarını birleştirme projelerinin devam ettiğini belirten Öztürk, "Bu proje tamamlandığında elleçleme kapasitemiz üç katına çıkacak ve Türkiye'nin en verimli limanı olacağız" dedi. İzmir Limanı'nın özelleştirmesi ile ilgilendiklerini de kaydeden Öztürk ayrıca, liman hizmetlerine katkı sağlayacak demiryolu yatırımları da yapabileceklerini açıkladı.
 
CMA CGM'den 100 milyon dolara yüzde 4 hisse daha satın aldı
 
Fransız konteyner taşımacılık şirketi CMA CGM'nin geçtiğimiz yıllarda 500 milyon dolara yüzde 20 hissesini satın alan Yıldırım Holding, kısa süre önce şirketin yüzde 4'lük hissesini daha bünyesine kattı. 100 milyon dolara aldıkları yeni hisse ile birlikte CMA CGM'de yüzde 24'lük ortaklık payına ulaştıklarını kaydeden Evren Öztürk, bu şirketle yapılan ortaklıktan son derece memnun olduklarını belirtti. CMA CGM'ye girdiklerinde yüzde 10 hisse daha alma opsiyonları olduğunu kaydeden Öztürk, "Aslında biz yüzde 10'luk hissenin tamamını almak istedik. Ancak ana ortak Fransız devlet fonu FSI'yi de ortaklık içine almak istediğini söyledi. Biz de bu fonun şirket içinde olmasının şirkete katkısı olacağını düşündüğümüz için karşı çıkmadık. FSI 150 milyon dolara yüzde 6 hisse alarak ortağımız oldu" açıklamasını yaptı. CMA CGM'nin Fransa ve Hong Kong’da halka açılmaya hazırlandığı bilgisini de veren Öztürk, "Bu denizcilik sektöründeki en büyük halka arz olacak ve öncelik Yıldırım Holding'in hisselerinde olacak" dedi.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim