• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yıldırım: Hayalim körfeze iki gerdanlık

Yıldırım: Hayalim körfeze iki gerdanlık
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, seçim öncesinde açıklanan 35 projede gelinen son durum, EXPO adaylık süreci ve siyasi geleceğine ilişkin merak edilenleri anlattı.
Yıldırım: Hayalim körfeze iki gerdanlık
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, seçim öncesinde açıklanan 35 projede gelinen son durum, EXPO adaylık süreci ve siyasi geleceğine ilişkin merak edilenleri anlattı.
 
Yıldırım, "Benim çok önemsediğim projelerden bir tanesi İzmir Körfezi'ne iki gerdanlık projesi. Madem 'güzel İzmir' diyoruz. O halde bu güzele gerdanlık gerek. İşte biz bu iki gerdanlığı İzmir'imize takacağız. İzmir Körfezi'ne biri raylı, biri de karayolu şeklinde iki tane gerdanlık takacağız" diyekonuştu. Konak Tüneli ve İzmir- Ankara Hızlı Trenprojesine yönelik eleştirileri de cevaplandıran Yıldırım, "Biz hayal üretmiyoruz, elle tutulur, gözle görülür projelerihayata geçiriyoruz. Hızlı tren için 14 Aralık'ta ihaleye çıkıyoruz. Muhalefetin görevi eleştirmek, onlar eleştirecekler. Ancak biz işimize bakacağız, durmaya birilerine laf yetiştirmeye vaktimiz yok" dedi. 
 
KAPIMIZ HERKESE AÇIK
 
- Sizin için İzmir siyasetinin 'Binali Ağabeyi' yorumları yapılıyor. Bu kadar kısa sürede bunu nasıl başardınız? 
 
Sanırım çok çalışarak. 2002 yılında Ulaştırma Bakanlığı görevini üstlendiğim günden bugüne kadar tüm mesai arkadaşlarımlabirlikte gece gündüz demeden çalışıyoruz, yeni projeleroluşturuyoruz, bu projeleri hızla hayata geçiriyoruz. Ayrıca alçak gönüllü olmak, herkesin fikirlerine saygı göstermek ve en önemlisi de ulaşılır olmak çok önemlidir. Bizim kapımız ardına kadar herkese açıktır. Hakkımda böyle bir değerlendirmeyapılıyorsa, bu benim için mutluluk vericidir. 
 
- İzmir'den aday gösterileceğinizi ilk kez ne zaman ve nerede duydunuz? Sayın Başbakan'a bu konuda bir talebiniz oldu mu?
 
Siyaset her zaman sizin taleplerinize, beklentilerinize paralel yürümüyor. Benim İzmir adaylık sürecim kendiliğinden gelişti. Bundan 2 yıl önce bir etkinlik sebebiyle İzmir'e gelmiştik. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, elime bir pusula tutuşturdu 'sonra bakarsın' dedi. Biz de zaten aceleyle koşturuyoruz o sırada bakamadım nota. Sonra bir ara elime aldım baktım 'İzmir'den sizi aday görmek istiyoruz' yazıyor. Bir cevap vermedim o anda. Bir zaman sonra bu mesele basında yazılıp çizilmeye başlandı. ESİAD'ın toplantısında Sayın Başbakan ve partiden diğer arkadaşlar bizimle ilgili projelerden bahsettiler. Sonra başa baş görüşmede biraz İzmir'le ilgili çalışmalarımızdan konuşmuşlar. İzmir kamuoyunun isteğini, arzusunu partimiz gördü ve böylece İzmir'den aday olduk. İzmirliler istedi, biz de bunu talimat bildik ve geldik. 
 
- Seçim öncesi açıklanan projeler kentte büyük heyecan yarattı. Özellikle hızlı tren ve Konak Tüneli projeleriniz CHP tarafından çok eleştiriliyor. 
Muhalefetin görevi eleştirmek, onlar eleştireceklerdir. Ancak biz işimize bakacağız, durmaya birilerine laf yetiştirmeye vaktimiz yok. İzmir halkı projelerin hayata geçmesini bekliyor. İzmir'in yeniden marka şehir, turizm şehri, deniz şehri olmasını bekliyor. Biz hayal üretmiyoruz, elle tutulur, gözle görülür projeleri hayata geçiriyoruz. Ankara- İzmir Hızlı Tren Projesi 2011 Yatırım Programına 3 milyar 334 milyon TL bedelle alınmış durumda. İki kent arasındaki mesafeyi 3,5 saate indirecek bir yatırım bu. 14 Aralık'ta ihalesi yapılacak. Konak Tüneli projesine başladık. Kimse merak etmesin. Sırası geldikçe bir bir projeleri hayata geçireceğiz. 
 
DEVLET DESTEĞİ
 
- İzmir'de ulaşım büyük sorun. Bu konuda bakanlık olarak ne yapacaksınız? 
 
Benim çok önemsediğim projelerden bir tanesi İzmir Körfezi'ne iki gerdanlık projesi. Madem 'güzel İzmir' diyoruz. O halde bu güzele gerdanlık gerek. İşte biz bu iki gerdanlığı İzmir'imize takacağız. İzmir Körfezi'ne biri raylı, biri de karayolu şeklinde iki tane gerdanlık takacağız. Yerleşimin yoğun olduğu yerlere raylı sistemler yaparak önümüzdeki 30- 35 yıllık ulaşım sorununu çözeceğiz. Bu büyük projeleri belediyelerin mali olarak hayata geçirmeleri imkansız. Bu konuda tecrübeleri de yok. Bakın İzmir'de raylı sistem için 2000 yılında çalışmalar başlamış, hala bitirilememiş. Şimdi bu hızla yapmaya kalkarsanız 50 yılda bu işleri yapamazsınız. O nedenle biz bakanlık olarak kentin ulaşım sorununu çözmek için ne gerekiyorsa yapacağız. 
 
- Biraz'da siyasi geleceğinizle ilgili konuları konuşalım. AK Parti tüzüğü gereği 3 dönem üst üste milletvekili seçilenler 2015 seçimlerinde aday olamayacak. Bu durum sizi de etkileyecek. Siyasi geleceğinize ilişkin bir planlamanız var mı? 
 
Kimin hangi koltukta ne kadar kaldığının bir önemi yok. Önemli olan hizmet etmektir. Allah bize nasip etti 9 yıldır Ulaştırma Bakanı olarak ülkeme hizmet ediyorum. Seçimlere daha 3- 4 yıl var. Bu süre içinde hizmet etmeye devam edeceğiz. Ayrıca ülkeye hizmet etmek için illa politikacı veya bakan olmak gerekmiyor. İnsan her yerde, her şartta hizmet edebilir. Bu koltuklar kimse için kalıcı değildir. Biz bunun bilincindeyiz.
 
- Hemen her hafta sonu İzmir'desiniz. İleride İzmir'e yerleşmeyi düşünüyor musunuz?
 
Biliyorsunuz Bornova'da bir evimiz var. Zaman zaman eşim de gelip gidiyor. İzmir'de hayata geçireceğimiz çok sayıda proje var. EXPO süreci var ki; bunu zaten çok önemsiyoruz. Yani İzmir adeta ikinci adresimiz olmuş durumda. İleride yaşamımızın nasıl şekilleneceğini bilemeyiz. Ancak, ben ve ailem İzmir'i çok seviyoruz. Doğasıyla, havasıyla bana İstanbul'u hatırlatıyor. Bu kente boşuna 'güzel İzmir' denmemiş. 
 
- Gemi mühendisliği eğitimi aldığınızı biliyoruz. Çocukluğunuzdan itibaren hayalini kurduğunuz meslek politikacılık mıydı?
 
Çocukluk hayallerimin arasında politikacı olmak yoktu. Benim hayalim mühendislikti. Sizin de söylediğiniz gibi ben gemi mühendisiyim, dolayısıyla çocukluk hayalimi gerçekleştirmiş bir insanım. 
 
- Ortaokul ve liseyi İstanbul'da okumuşsunuz. O döneme ilişkin anılarınız çoktur. Biraz anlatır mısınız bize o günleri? 
 
Başarılı bir öğrenciydim. Öğretmenlerimin tavsiyesi üzerine babam okumam için ilkokuldan sonra beni İstanbul'a, dedem ve amcamın yanına gönderdi. Küçük yaşta anne ve babamdan ayrı kalmaktan dolayı üzülüyor ve onları çok özlüyordum. Her fırsatta soluğu köyümde alıyordum. 1970 yılında İstanbul Piri Reis Ortaokulu'nu, 1973 yılında Kasımpaşa Lisesi'ni bitirdim. O döneme ilişkin en önemli ve üzücü anım; Lise yıllarımda annemi kaybettim ve çok büyük acı yaşadım. Anneme layık bir evlat olma arzusuyla üniversite sınavlarına daha bir gayretle hazırlandım. 
 
ÜÇ TORUNU VAR
 
- Eşinizle nasıl tanıştınız?
 
Üniversitede okurken amcamın kızı Semiha Hanım'la yeni bir yaşama evet diyerek evlendik. Bülent, Erkan ve Büşra adında üç evladımız dünyaya geldi. 3 tane de torunumuz var. Torunlar da mutluluğumuzu perçinleştirdiler.
 
- Yoğun temponuz nedeniyle ailenize vakit ayırmakta zorlanıyor musunuz? Eşinizden, çocuklarınızdan bu konuda şikayetçi olan var mı?
 
İcracı ve projeler açısından yoğun bir bakanlığın başındayım. Eğer 'sen bunu yap, sen şunu yap' deyip bu koltuğa oturursanız işler yürümez. Bizzat ilgilenmeniz gerekiyor. Bu nedenle de çok yoğunuz. Bu yoğunluk içinde aileme çok vakit ayırabildiğimi söyleyemem. Bu durumdan şikayetçiler tabii. 
 
- Spor yapma fırsatınız oluyor mu? Futbolla aranız nasıl? 
 
Vakit buldukça sağlık nedenleri yüzünden haftada birkaç kez yüzmeye gidiyorum. Onun dışında çok spor şansım yok. Fanatik düzeyde olmasa da Galatasaray taraftarıyım. İzmir'e geldikten sonra buna Karşıyaka'yı da ekledim. 
 
EXPO kente artılar getirecek
 
- İzmir için EXPO 2020'yi almak çok önemli. Bu kez şeytanın bacağını kırabilecek miyiz? 
 
Bizim için, İzmir için, hatta Türkiye için şu anda en önemsediğimiz projemiz EXPO 2020'dir. Bu konuda en büyük avantajımız geçen sefer edindiğimiz tecrübemiz. Organizasyonu almak için elimizden geleni yapıyoruz. EXPO'nun kente getireceği artılar çok fazla. İzmir'in ulaşımından sağlığa, turizminden tarımına kadar birçok altyapı yatırımı tamamlanacak. Ben açıkçası çok umutluyum. 
 
Kaynak: Yeni Asır 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim