• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Yıldırım, "insan hayatı herşeyden önemli"

Yıldırım, "insan hayatı herşeyden önemli"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hava ulaşımının emniyetli bir şekilde sağlanması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirterek, “Çünkü insan hayatı bizim için her şeyden daha önemlidir” dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “İnsan hayatı bizim için her şeyden daha önemlidir”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hava ulaşımının emniyetli bir şekilde sağlanması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirterek, “Çünkü insan hayatı bizim için her şeyden daha önemlidir” dedi.

Türkiye Hava Trafik Emniyeti Elektronik Teknik Elemanlar Derneği (TATSETPA) tarafından ''Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli (ATSEP) Günü'' dolayısıyla Ankara Grand Otel Rixos'da etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe, Bakan Yıldırım'ın yanı sıra Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Duru, TATSETPA Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Bölük, havacılıkla ilgili kurumların üst düzey yöneticileri ile hava trafik emniyeti elektronik personeli katıldı.

Açılışta konuşan Bakan Yıldırım, bugün 46 havaalanında, Türkiye'nin en yüksek dağlarında konuşlandırılmış 60'ı aşkın yer istasyonunda toplam 510 hava trafik emniyeti elektronik personelinin görev aldığını söyledi. Hava trafik yönetiminin bir emniyet zinciri olduğunu ve birbirini tamamladığını belirten Yıldırım, hava seyrüseferinin eksiksiz, sıkıntısız şekilde yapılması için pilotundan, kabin görevlisine, yer hizmetlerinden, uçakların bakımlarının yapılması işine kadar birçok kişinin görev aldığını kaydetti. Uçuşların güvenli yapılabilmesi için çeşitli aletlerin sorunsuz bir şekilde çalışması gerektiğini ifade eden Yıldırım, bu aletler bozulduğu zaman uçuşların emniyetli bir şekilde yapılamadığını kaydetti.

Son 8 yılda havacılığın çok fazla geliştiğini dile getiren Yıldırım, ''Vatandaş da havacı oldu. Eskiden uçağa binip gideceği yere gitmenin derdindeydi. Şimdi ayrıntılara da iniyor. Hangi havaalanında hangi pist hangi kategoride, hangi seyrüsefer cihazları var…Gittikçe işimiz zorlaşıyor'' dedi. Türkiye'de geçmişte 300 bin uçuşun kontrol edildiğini, ancak günümüzde bu rakamın 1 milyonun üzerine çıktığını belirten Bakan Yıldırım, hava güvenliğini sağlayan aletlerin her zaman çalışır durumda olmasının trafik akışına paralel olarak daha da önem kazandığını vurguladı.

“Havacılıkta Uzmanlaşmaya Gidiyoruz”

İnsan vücudunda kalp ve beyin gibi önemli organların olduğunu, bu organlarda rahatsızlık olduğunda insanın hayatıyla sonuçlandığını ifade eden Yıldırım, hava trafik emniyeti elektronik personelinin çalışmalarını ''kalp ve beyine'' benzetti. Elektronik cihazların çalışmaması durumunda pilotların, yol kontrol ve kule görevlilerinin sağlıklı bir şekilde çalışmalarının mümkün olamayacağını kaydeden Yıldırım, ''Havacılık hata kabul etmez. Sıfır hatayla çalışmak mecburiyetindeyiz'' diye konuştu.

Havacılığın birçok yönüyle alanı daralan, uzmanlaşması artan bir sektör haline geldiğini dile getiren Yıldırım, Türk sivil havacılığının sadece Türkiye'de değil dünyanın her tarafında dikkati çeken bir büyüme gösterdiğini, bu nedenle daha dikkatli bakılır hale geldiğini söyledi. Bakan Yıldırım, ''İster uluslararası konvansiyonlar olsun, ister başka ticari kaygılar olsun, bizim hiçbir zaman havacılık seyrüseferinin emniyeti bakımından yapmamız gerekenleri geciktirmemize vesile olamaz. Çünkü insan hayatı bizim için her şeyden daha önemlidir. İnsanlarımızın burnu kanamadan seyahat etmesi, emniyet içerisinde olması için ne gerekiyorsa bütün tedbirleri aldık, almaya da devam edeceğiz'' dedi.

Sivil havacılık mevzuatını sürekli güncelleştirdiklerini, ikincil düzenlemeleri yaptıklarını anlatan Yıldırım, bu düzenlemeler kapsamında havacılıkta hizmet veren bütün personelin belgelendirilmesi, sertifikalandırılması işlemlerinin devam ettiğini bildirdi. Yıldırım, havacılıkta uzmanlaşmaya gittiklerini ve ''her işten anlarım abi'' döneminin bittiğini belirterek, uzmanlaşma sayesinde emniyet katsayısının daha da artacağını söyledi.

Türkiye'de havacılığı, havayoluyla seyahat eden insanların sayısını, uçuş noktalarının sayısını artırmayı yeterli görmediklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada havacılık seyrüsefer emniyeti konusunda ününü, unvanını da en yukarı noktalara çıkarmak istiyoruz. Bu alanda hiçbir yatırımdan kaçınmıyoruz. Bütün hava sahamızın her tarafını Smart projesiyle yeni baştan elden geçiriyoruz. Onları, iki tane yardımcı kontrol istasyonlarıyla 5 ayrı noktadan denetleyeceğiz. En modern cihazlarla denetleyeceğiz. Bunlar için gerekli yatırımların hepsini yaptık. Test çalışmalarını da bir ay içerisinde tamamlayıp faaliyete geçirmeyi de hedefliyoruz.''

“Milleti Yere İndirmek Kolay Değil”

Bakan Yıldırım, Türk sivil havacılığının yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu başarılarla her geçen gün dünyada adından daha da çok bahsedilir hale geldiğini ifade ederek Türkiye'nin havacılıktaki başarıları nedeniyle bölgesindeki birçok ülkenin hava personelinin eğitimi ve yetiştirilmesi konusunda Türkiye'den talepte bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de 2003 yılında 8,5 milyon vatandaşın yurt içinde havayolunu kullandığını, bunun bugün 52 milyona çıktığını belirten Yıldırım, 25’i aktif olan havaalanı sayısının 46 havaalanına çıktığını, 8 havaalanının ise yapım çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Yıldırım, ''Artık herkes havayoluyla, uçakla seyahat etmenin rahatına, konforuna alıştı, ayağı yerden kesildi. Milleti tekrar yere indirmek kolay değil. Onların beklentilerini karşılayacak her türlü hizmeti en iyi şekilde, gelişmiş ülkelerin de daha ilerisine götürecek tedbirleri almak da bizim görevimiz'' diye konuştu.

Geçen yıl hava trafik emniyeti elektronik personelinin özlük hakları ve Eurocontrol gelirlerinden alınacak paylarla ilgili bir düzenleme yaptıklarını, ancak bir gecikmenin olduğunu belirten Yıldırım, ''Bazı yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan bir gecikme olduğunu tespit ettik. Gerekli görüşmeler tamamlandı. Zannediyorum çok kısa sürede bu iş de bitecek. Bu konuda gereken rahatlamayı sağlayacağız'' dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal da bugün, hava trafik emniyeti elektronik biriminde görev alan personelin lisansa kavuşmasının kutlamasının yapıldığını belirterek, ''Bu lisansa sahip olacak DHMİ bünyesinde 475 kişi ile diğer birimlerde, Anadolu Üniversitesinde ve Sabiha Gökçen Havalimanında olmak üzere 500'ü aşkın ATSEP görevlisine lisanlarının hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.

TATSETPA Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Bölük de 1993 yılında kurulan dernekleri hakkında bilgi vererek, Türkiye'de havacılık sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığını, hava yolculuğunun hızlı ve emniyetli yapılmasının kendilerine onur verdiğini söyledi.

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, uçakların uçuşlarını kolaylaştıracak sistemlerin bakımının ehil eller tarafından yapılmasının önemine vurgu yaparak, hava trafik emniyeti elektronik personeline çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Konuşmaların ardından TATSETPA Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Bölük, Bakan Yıldırım'a plaket ve ''ATSEP lisans kartı'' takdim etti. Bakan Yıldırım da temsilen 4 hava trafik emniyeti elektronik personeli ile Orhan Birdal ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Duru'ya ''ATSEP lisans kartlarını'' verdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim