• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Yıldırım: İzmir balıkçılığın merkezi olacak

Yıldırım: İzmir balıkçılığın merkezi olacak
Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'nın temelini atan Bakan Yıldırım, yaptığı konuşmaya Nazım Hikmet'in "Hasret" isimli dizelerini okuyarak başladı.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Su ürünlerinde en hızlı büyüyen 3. ülke Türkiye'dir" dedi.

Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı'nın temelini atan Bakan Yıldırım, konuşmasına Nazım Hikmet'in "Hasret" isimli şiirinden "Mavi aynasında suların boy verip görünmek istiyorum, denize dönmek istiyorum. Gemiler gider, aydın ufuklara gemiler gider" dizelerini okuyarak başladı.

"Balıkçılarımız denize dönüyor, vira bismillah. Reislere selam olsun. Rastgele" diyen Yıldırım, küçük bir liman niteliğinde olan barınağın, İzmir'e ve İzmirlilere hayırlı olması dileğinde bulundu.

Yıldırım, Türkiye'de balıkçılığın unutulmaya yüz tuttuğu 2002 yılında denizciliği şahlandırmak üzere çalışmaya başladıklarını ve yakıttan ÖTV'yi kaldırarak ekmeğini denizden kazananlara 2,9 milyar lira destek sağlamış olduklarını belirtti.

Bu çalışmalarla 10 yılda denizcilik ihracatının 3 kat arttığına işaret eden Yıldırım, "Türkiye bugün Avrupa'nın çipura ve levrek ihtiyacının yüzde 25'ini karşılıyor. Su ürünlerinde en hızlı büyüyen 3. ülke Türkiye'dir. 2002 yılına kadar geri giden balık üretimi 700 bin tonun üzerine çıktı. Avlanan balık miktarı da her yıl 30 bin ton arttı" dedi.

Yıldırım, temelini attıkları yatırımın, Türkiye'nin sayılı barınaklarından birisi olduğunu ve bu projenin İzmir için vadettikleri 35 projeden temeli atılan 15'incisi olduğunu bildirerek, 25 milyon liraya mal olacak barınakta 200 teknenin emniyetli şekilde barınacağını ifade etti.

-"İzmir balıkçılığın merkezi olacak"-

Bilişimin, turizmin ve ticaretin başkenti olan İzmir'i şimdi de balıkçılığın merkezi haline getireceklerine değinen Yıldırım, 2002 yılında Türkiye ihracatına 2 milyar dolar katkı sağlayan İzmir'in, bugün 8 milyar doları aştığını dile getirdi.

İzmir'in kaybedilen yıllarını telafi etmek için yoluna koşar ve emin adımlarla devam ettiğini anlatan Yıldırım, 80 kilometre uzunluğundaki İZBAN'ın, 180 kilometreye çıkarılmasıyla dünyanın sayılı toplu taşıma sistemleri arasına gireceğini kaydetti.

Yıldırım, İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate düşürecek otoyolun temelini attıklarını, İzmir'i Ankara'ya yüksek hızlı trenle bağlamak için de çalışmaların devam ettiğini belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile körfezin temizlenmesi ve limanın derinleştirilmesi projelerini uyguladıklarını bildirdi.

Türkiye'nin en büyük limanını İzmir'de yaptıklarının, yenilenen Adnan Menderes iç ve dış hatlar terminalleriyle de İzmir'in havacılığın merkezi olacağının altını çizen Yıldırım, Körfez'in iki yakasını birbirine bağlayacak projenin çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir Limanı'nı 3. nesil gemilere açacak ve körfezdeki kirliliği bitirecek projenin İzmir'in en önemli projesi olduğuna işaret ederek, verdiği destek için İzmir halkı adına Bakan Yıldırım'a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından barınağın temeli atıldı.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim