• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Yıldırım: PTT için acil yasa çıkartılmalı

Yıldırım: PTT için acil yasa çıkartılmalı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de posta işi yapan yüzlerce firma bulunduğunu, ancak bunların yasal bir dayanağının olmadığını açıkladı.

Yıldırım: PTT için acil yasa çıkartılmalı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de posta işi yapan yüzlerce firma bulunduğunu, ancak bunların yasal bir dayanağının olmadığını açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de posta işi yapan yüzlerce firma bulunduğunu, ancak bunların yasal bir dayanağının olmadığını belirterek, ''Bizim acilen bir yasal düzenlemeye gitmemiz lazım. Diğer alanlarda yapılan düzenlemeler gibi burada da serbestleşmeyi gerçekleştirmemiz lazım'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2012 yılı bütçesini sunan Yıldırım,ulaştırma sektörünün, Türkiye'nin kalkınmasının lokomotifi olduğunu söyledi.

Yıldırım, bilişim sektöründe 2005 yılında başlayan serbestleşme süreciyle birlikte çok çarpıcı gelişmeler yaşandığını, sektörün ciro büyüklüklerinde sürekli bir artış olduğunu ifade etti.

Sektörün cirosunun 2003'te 11,5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu rakamın bu yıl sonu itibariyle 31,1 milyar dolar, gelecek yıl ise 34 milyar dolar olmasının tahmin edildiğini bildirdi.

Yıldırım, sektörde 2003 yılından bu yana lisanslı işletmeci sayısının 126'dan 552'ye, hiç olmayan genişbant abone sayısının 12,79 milyona, mobil abone sayısının da yüzde 132 artışla 64,8 milyona çıktığını belirtti.

Toplam ses trafiğinde de büyük artış olduğunu ifade eden Yıldırım, ses trafiğinin 2004-2011 yılları arasında 85 milyar dakikadan 163,6 milyar dakikaya yükseldiğini kaydetti.

Yaptıkları çalışmalarla bölgesel sayısal uçurumu azaltmayı amaçladıklarını anlatan Yıldırım, ''Acil durumlar için haberleşmenin önemini Van depreminde yaşadık. 25 bölgede yedek iletişim alt yapısı oluşturduk. Bunun sonucu olarak Van depreminde iletişimde herhangi bir kesilme olmamıştır'' diye konuştu.

-İnternet erişim noktaları geliyor-

Gelecek yıldan itibaren internet kullanımın yaygınlaştırılması için internet erişim noktaları kuracaklarını açıklayan Yıldırım, kapsama alanı iyileştirme projesi kapsamında nüfusu 1-500 arasında olan kırsal, dağlık ve frekansların yansımasının tam olmadığı bölgelerde bunu gerçekleştireceklerini söyledi.

-HGS'ye geçilecek-

PTT ile Karayolları Genel Müdürlüğünün bir protokol imzaladığını belirten Yıldırım, proje kapsamında paralı otoyollarda zaman kaybına yol açan KGS uygulamasını kaldıracaklarını, bunun yerine HGS'yi (hızlı geçiş sistemi) monte edeceklerini bildirdi. Yıldırım, sinyal alıcıların da sürücülere PTT tarafından bedelsiz dağıtılacağını belirtti.

Posta hizmetinin PTT'nin tekelinde olduğunu, yoğunluk nedeniyle bu işi yerine getiren yüzlerce firmanın ortaya çıktığını ifade eden Yıldırım, bu firmalara ilişkin yasal bir dayanak olmadına dikkati çekti. Yıldırım, ''Bizim acilen bir yasal düzenlemeye gitmemiz lazım. Diğer alanlarda yapılan düzenlemeler gibi burada da serbestleşmeyi gerçekleştirmemiz lazım. Bunun hazırlıklarını yaptık. Yeni yasama döneminde getirmiş olacağız. Bu kademeli bir geçiş olacak çünkü doğrudan doğruya PTT tüm haklarını vermeyecek. Piyasada çalışan bu kuruluşlara lisans verilecek. Burada da vatandaşın mağduriyeti önlenmiş olacak'' diye konuştu.

-''Uydular kapasite üstü kullanılıyor''-

Türkiye'nin şu anda 3 tane uydusu bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Şu anda üçü de dolu. Talep çok fazla olduğu için biraz kapasite üstü kullanılıyor. 2 uydunun yapımı devam ediyor. Üçüncüsünü de Türkiye'de yapacağız. Uydu üzerinden yayınlarda çok ciddi artış var. Televizyon yayınları, 110'dan 461'e, radyo yayınları 41'den 129'a çıkmış. Yeni temin edilecek uyduların üretimi başladı. 2014'te fırlatılacak. Bunlarla birlikte Afrika kıtası da kapsama alanına alınmış olacak.''

''e-devlet'' uygulaması hakkında da bilgi veren Yıldırım, ''10 milyonun üzerinde kullanıcı var. 276 hizmet kalemi veriliyor. 2011 yılı aylık ortalama kullanım sayısı 5,3 milyonu aştı'' dedi.

-Hava, deniz karayolu taşımacılığı-

Denizcilik alanında önemli gelişmelerin olduğunu belirten Yıldırm, Türkiye'nin dış ticaretinin büyük bir kısmının deniz yoluyla yapıldığını ifade etti. Dış ticaretin 155 milyar dolarlık kısmının deniz yoluyla gerçekleştirildiğini kaydeden Yıldırım, 2004 yılında bazı deniz araçlarına verilen yakıtta ÖTV'nin kaldırıldığını, bu şekilde denizcilik sektörüne 2,4 milyar liralık destek sağlandığını bildirdi.

Yolcu taşımacılığının 100 milyondan 161 milyona, araç taşımacılığının ise 6,2 milyondan 10,7 milyona çıktığını belirten Yıldırım, ''Bu da karayollarındaki trafiğin denize kaydırılması adına önemli bir gelişmedir'' dedi

Filo büyümesinin devam ettiğini dile getiren Yıldırım, Türk deniz ticaret filosunun dünya sıralamasında 2003'ten bu yana 19'unculuktan 15'inciliğe yükseldiğini kaydetti.

2023 hedeflerine ulaşmak için 3 büyük liman yapılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, Kuzey Ege, Filyos ve Mersin'de bu limanların yapılacağını söyledi.

Havacılıkta Türkiye'nin mutlak bir başarısı olduğunu, bunu bütün dünya otoritelerinin kabul ettiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

''Türkiye'de istihdam 50 binden 110 bine, ciro 2,2 milyar dolardan 12 milyar dolara çıktı. İşletmeci, uçak, havaalanları ve sefer sayılarında ciddi artışlar oldu. 162 ticari sefer yapan uçak vardı, 350 uçağa çıktık. Sadece özel uçak sayısı 98'i buldu. Toplam uçan araç sayısı 658'den bin 109'a çıktı. Uçuş sayıları 380 binden milyonun üzerin çıktı. Havaalanı yolcu trafiğinde de artış var. Bu sene 120 milyonu aşması bekleniyor.''

Dünyada yeni trendin demiryollarını yeniden canlandırmak olduğunu anlatan Yıldırım, bu anlamda hızlı tren çalışmalarına hız verdiklerini kaydetti. Yıldırım, ''Hızlı trenin geldiği yerde taşımacılık 10 kat artıyor, bir de taşıma zihniyeti değişiyor. Otobüsün payı yüzde 55 iken, şu an yüzde 10 hızlı trenin payı, yüzde 70 özel otomobilin payı, yüzde 37'7en yüzde 18' düşmüş. Hızlı trenin geldiği yerlerde bütün taşımacılık anlayışları ve sistemleri değişiyor'' diye konuştu.

Yıldırım, bölünmüş yol ağını 41,6 milyar liralık harcama ile 21 bin 227 kilometreye çıkardıklarını belirterek, ''Bunların faydaları, yakıt ve zaman tasarufu ile yanmış gazların azalmasını sağlıyor. Yakıt ve zaman tasarrufu yılda 9,3 milyar lira tutuyor. Bugüne kadar harcanan para, 4,5 yılda kendini amorti ediyor. Bu kadar kısa dönüşlü başka bir proje yok. Hava yolunda bile geri dönüşü yılar alıyor'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim