• BIST 9524.59
  • Altın 2524.268
  • Dolar 32.5721
  • Euro 34.6338
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yıldırım: Türkiye artık erişilebilen bir ülke

Yıldırım: Türkiye artık erişilebilen bir ülke
11'nci Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nın kapanışında konuşan Yıldırım, Türkiye'nin denizcilikte iyi bir yerde olduğunu ancak bunu yeterli görmediklerini söyledi.

İstanbul Kongre Merkezin'de düzenlenen 11'nci Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nın kapanışında konuşan Yıldırım, Türkiye'nin denizcilikte iyi bir yerde olduğunu ancak bunu yeterli görmediklerini belirterek, 2035 yılında 60 bin konaklama ve bağlama kapasitesi olan yat limanına sahip olmayı hedeflediklerini söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 10 yıl içinde 1,2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine sahip olacağını belirterek, "Bunun için yeni oto yolları, demir yolları ve havaalanları lazım. Bugüne kadar alt yapıya yapılan yatırımın en az iki katı yatırım yapılması gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin, 200 milyar dolarlık alt yapı yatırımını mutlaka başarması gerekiyor" dedi.

İstanbul Kongre Merkezin'de düzenlenen 11'nci Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nın kapanışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şurada Türkiye'nin 2023 hedeflerinin şekillendiğini belirtti.
Yıldırım, 14 yabancı bakan ile 10 bakan yardımcısının ve çok sayıda konuğun Şura'ya katıldığını vurgulayarak, bu birliktelikten karşılıklı işbirliği yapma imkanlarının doğduğunu kaydetti.

Küreselleşen dünyanın bir köy haline geldiğine dikkati çeken Yıldırım, "Gemisini kurtaran kaptan anlayışı değişiyor. Bütün insanların geleceğini düşünmek ortak sorumluluğumuzdur. İşte bu nedenle bu şurayı uluslararası boyuta taşıdık. Şura'da iletişim ve ulaşımın önündeki engellerin acilen kaldırılması gerektiği konusunda mutabık kalındı. Mallar ve hizmetler serbest dolaşabilmelidir. Vize engelleri ile bunu geciktirmek dünyanın huzuru ve barışına bir fayda sağlamayacaktır" diye konuştu

Havacılığın merkezinin artık Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrasya bölgesine kaydığını anlatan Yıldırım, " Artık göç doğudan batıya yapılırken şimdi göç tersine döndü batıdan doğuya bir göç var. Bu küresel ekonomide yeni bir süreçtir. Bunları dikkate alarak 10 yılı yeniden planlamak zorundayız. Küresel kriz, doğu batı medeniyetlerinin çatışmasına son vermek için önemli bir fırsatı bize sunuyor" dedi

Yıldırım, Türkiye'nin 20213 vizyonunun Şura'da yeniden değerlendirdiğini, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmeyi amaçladıklarını kaydederek, bu başarının yeni yollar, tren hatları yaparak, hava taşımacılığını büyüterek, denizleri daha fazla kullanarak sağlanacağını ifade etti.
Haberleşmenin her türlü alt başlığının şurada tartışılıp, konuşulduğunu belirten Yıldırım, kamu, özel sektör ve üniversitelerin birlikteliğiyle 3 bin 500 sayfalık bir döküman ve 500 sayfalık sonuç raporu oluşturulduğunu belirterek, Şura'ya 3 gün boyunca 6 bin katılımcının katkı sunduğunu söyledi.

Türkiye'nin artık erişilen, ulaşılan bir ülke haline geldiğine vurgu yapan Yıldırım, şöyle konuştu: " Türkiye 10 yıl içinde 1,2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine sahip olacak. Bunun için yeni oto yolları, demir yolları ve havaalanları lazım. Bugüne kadar alt yapıya yapılan yatırımın en az iki katı yatırım yapılması gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye, 200 milyar dolarlık alt yapı yatırımını mutlaka başarması gerekiyor. Genel bütçeden bu yatırmların 120 milyar dolar kadarını yapacağız, 80 milyar dolarını da yap işlet devret ya da kamu- özel sektör ortaklığı ile gerçekleştireceğiz."

Yıldırım, Türkiye'nin denizcilikte iyi bir yerde olduğunu ancak bunu yeterli görmediklerini belirterek, 2035 yılında 60 bin konaklama ve bağlama kapasitesi olan yat limanına sahip olmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'nin haberleşme konusunda kat ettiği mesafeye değinen Yıldırım, "Geniş bant 20 milyonun üzerine çıkmış bulunuyor. 2023 yılında 45 milyon geniş bant internet abonesi hedefliyoruz" dedi.

Yıldırım, 2018'de Türkiye'nin kendi imalatı olan uyduyu yörüngesine göndermeyi hedeflediklerine vurgu yaparak, 2035 yılına kadar uzaya güneş panellerinden elektirik üretip, buradaki elektiriği radyo dalgalarıyla yeryüzüne ulaştıracak bir proje gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Kanal İstanbul projesinin adımlarının atıldığını belirten Yıldırım, yeni hedeflerinin Çanakkale Geçiş projesi olduğunu ve projenin 4 bin metrelik asma bir köprüden oluşacağını ifade etti.

Siyaset karışmazsa Türkiye kazanacaktır

Konuşmasında olimpiyat oyunlarına da değinen  Bakan Yıldırım oylamaya artık saatler kaldığını söyledi. Bakan Yıldırım, 'Bugün 7 Eylül 2013. 2020 İstanbul olimpiyatlarına saatler kaldı. Türkiye saatiyle öğleden sonra 15'te oylama başlayacak 23'e kadar devam edecek. Olimpiyat tarihinden beri olimpiyatlar değişik şehirlerde yapılıyor. Türkiye bu olimpiyatlara çok iddialı hazırlandı. Türkiye'nin 2020 İstanbul olimpiyatlarını çoktan hak ettiğini bütün dünya söylüyor. Bütün uzmanlar söylüyor.Bu olimpiyatların Türkiye'de gerçekleşmesinin en önemli nedenlerinden birisi de bizim gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz ulaşım projeleridir. Çünkü olimpiyatlar için ulaşım olmazsa olmaz alt yapıdır. Biz bu konuda 20 milyar dolarlık yatırımı halen başlamış bir ülkeyiz. Olimpiyatlar kazanılacak veya olimpiyat adayı olacağız diye buna başlamadık. Ama kendi insanımızın ihtiyacı olan bu projelerin aynı zamanda dünya şehri 7 tepeli İstanbul'a olimpiyatlarda çok büyük katkısı olacağını hepimiz biliyoruz. Yeni havalimanımız, 2 tüp geçidimiz, 1 boğaz köprümüz İstanbul- İzmir otoyolumuz, İstanbul-Ankara hızlı trenimiz' Bütün bunları bir arada düşündüğümüzde Türkiye'nin 2020 olimpiyatlarını başarıyla gerçekleştirebilecek bir ülke olduğunu dost düşman cümle alem teslim etmekte, kabul etmektedir. Eğer siyaset işin içine karışmazsa siyaset dışında başka unsurlar karışmazsa Türkiye İstanbul 2020 olimpiyatlarını göğüsleyecektir, kazanacaktır. Buna inanıyoruz ve orada bulunan arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz. İnşallah bu şuranın kapanışını olimpiyatları kazanmış bir İstanbul haberiyle kapatmış oluruz. Bu dileklerle bir kez daha hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Şura'nın sonunda katılımcılar, Bakan Binali Yıldırım'la hatıra fotoğrafı çektirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim