• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Yıldırım, Uzakdoğu'dan 10 dev gemi alacak

Yıldırım, Uzakdoğu'dan 10 dev gemi alacak
Yıldırım Holding, Türkiye'deki tesislerine kömür taşımak için Uzakdoğu tersanelerinde gemi araştırması yapıyor.

Yurtiçi ve yurtdışındaki satın almalarla dikkatleri üzerine çeken Yıldırım Holding, yine yatırıma hazırlanıyor.

Dünya Gazetesi'nden Murat Erdoğan'ın haberine göre, geçen yıl Kolombiya’da 450 milyon dolar değerindeki kömür madenlerini satın almak için anlaşma imzalayan ve nisan sonuna kadar madeni devralmayı planlayan Yıldırım Holding, kömürlerin holdingin Türkiye’deki tesislerine taşınması için de Uzakdoğu tersanelerinde gemi araştırması yapıyor. Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, denizcilik gazetesi Tradewinds’e verdiği demeçte, 200.000 dwt üstü 10 gemi alımı için Uzakdoğu tersanelerinde araştırma yaptıklarını açıkladı.

İlk etapta sekiz veya dokuz capesize gemi sipariş verebileceklerini söyleyen Yıldırım, “Güney Kore ve Japonya’da iyi teklif bulabilirsek anlaşma imzalayacağız, bulamazsak gemileri Çin tersanesinde yaptıracağız” dedi. Gemilerin 2017 ile 2018 yılları arasında teslim alınması hedefl eniyor. Grubun sipariş etmeyi planladığı newcastlemax tipi 200 bin tondan fazla yük taşıma kapasitesine sahip gemi fiyatlarının Çin’de 55- 60 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Kolombiya’dan ilk etapta 10 milyon ton kömürün Yıldırım’ın Türkiye’deki 4 bin MW gücündeki tesislerine taşınması planlanıyor. Gelecekte ise yeni taşıma anlaşmalarıyla kömür ihracatı 25 ila 30 milyon tona çıkarılacak.

Haberde dikkat çeken bir diğer nokta ise Yıldırım’ın 450 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği Corvao da Colombia’nın değerinin şubatta acil satıştan dolayı 125 milyon dolara düştüğüydü. Şirketin 671.8 milyon ton kömür rezervine sahip madeninin yanı sıra demiryolu ve liman altyapısı bulunuyor. Yüksel Yıldırım, üç yılda metal ve maden endüstrisine yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıkladı.

10 büyük arasına girme hedefi

Yıldırım Holding, liman işletmecilik şirketi Yılport’un yüzde 30’luk hissesini satıp 500-600 milyon dolar arasında gelir etme etmeyi amaçlıyor. Yüksel Yıldırım, işlettikleri liman kapasitesini ikiye katlamak için 2.5 milyar dolarlık fon yaratacaklarını kaydetti. Yıldırım, gelecek 10 yılda dünyanın en büyük 10 liman operatörü arasına girmeyi hedefl ediklerini ifade etti.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim