• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Yıldız: 81 ile doğalgaz dağıtacağız

Yıldız: 81 ile doğalgaz dağıtacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Şu anda 66 ile doğalgazla ilgili dağıtım devam ediyor. Bu illerimizi inşallah 81 ile çıkaracağız, önümüzdeki yılın sonuna kadar'' dedi.

Yıldız: 81 ile doğalgaz dağıtacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Şu anda 66 ile doğalgazla ilgili dağıtım devam ediyor. Bu illerimizi inşallah 81 ile çıkaracağız, önümüzdeki yılın sonuna kadar'' dedi.

Geyve ilçesinde düzenlenen doğalgaz ''altın kaynak töreni''ne katılan Yıldız, AK Parti hükümetleriyle birlikte Türkiye'de sürdürülebilir siyasi istikrarın oluştuğunu söyledi.

Siyasi istikrarın ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu ifade eden Yıldız, ''2001 yılında dünyada global kriz oldu diye Türkiye'de kriz olmadı mı? 48-50 milyar dolar civarındaki parayı Türkiye boşuna kaybetmedi mi? O zamanlar kriz filan yoktu, dünya güllük gülistanlık deniliyordu. Ama 2008 yılında başlayan ve halen bir kısım ülkelerde etkisini sert bir şekilde sürdüren kriz oldu ama Türkiye bunu az hissetti. Ne için? Siyasi istikrar ve güven ortamı oluğu için'' dedi.

Türkiye'nin istikrarına katkı sağlamaya devam ettiklerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Türkiye büyüyor, değişiyor ve gelişiyor. Plan bütçe komisyonunda geçen dönem görev yaptım. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar Türkiye'nin dört bir yanında yapılan yatırım tutarı 4 milyar dolardı. 4 milyar dolar yatırım yaptığımız 2003 yılında ödememiz gereken faiz miktarı 40 milyar dolardı. Buna can dayanır mı? Bir yatırımı ödüyorsunuz, on tane belki de faize ödüyorsunuz. Bizim seçme hakkımız yoktu, Bunu kucağımızda bulduk. Bütün olumsuzluğa rağmen hiçbir şekilde enkaz edebiyatı yapmadık. Şu anda geldiğimiz noktada bir yatırımı yapıyoruz. Yatırımları geldiğimiz noktada 5 katına çıkardık ve faiz oranları düştü. Daha da düşecek halen normalleşmedi. O yüzden siyasi istikrara olan borcumuz halen devam ediyor.''

Yıldız, Türkiye'nin dünyada şu anda büyüme hızında sayılı ülkeler arasında yer aldığına dikkati çekti.

''Kriz var ama buna rağmen büyüyoruz. Geçtiğimiz yıl içinde öyle aylar oldu ki elektrik tüketiminde yüzde 15'lere varan üretim ve tüketim artışı oldu'' diyen Yıldız, doğalgazda Türkiye'nin özel sektörle beraber büyümesine karar verilmesi ile yüzde 34'ler civarında olan özel sektör payının şu anda yüzde 52'lerde olduğunu bildirdi.

Doğalgazla ilgili 66 ilde dağıtımın devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

''Şu anda 66 ile doğalgaz ile ilgili dağıtım devam ediyor. Bu illerimizi inşallah 81 ile çıkaracağız, önümüzdeki yılın sonuna kadar. Bu konuyla alakalı BOTAŞ boru hatlarını döşeyecek ve getirecek. Özel sektör de bu tercihleri yaptıktan sonra inşallah vatandaşlarımızın kullanımına sunmuş olacak. 4 bin 500 civarında doğalgaz boru hattı vardı, şu anda 11 bin 500 kilometre civarında var. 89 ile 2002 yılları arasında toplam 13 senede sadece 9 ilde doğalgaz varken, şu anda 67 ilde doğalgaz dağıtımıyla ilgili hizmetlerin verilme noktasında devam ediyor.''

Yıldız, daha sonra EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Vali Yardımcısı Hikmet Dinç ve milletvekilleri ve protokol üyeleriyle birlikte temsili kaynak yaptı.

-AFŞİN'DEKİ HEYELAN-

Törenin ardından gazetecilerin Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen heyelanla ilgili sorularını yanıtlayan Yıldız, bölgede heyelan riski bulunduğunu ve daha önce bölgede kömür çıkarma çalışmasının durdurulduğunu hatırlattı.

Yıldız, bölgedeki üretimin durmasının enerji ile alakalı sıkıntı yaratmayacağını belirterek, ''Oradan üretilmeyen enerjinin yerine, şuanda tedarik edebileceğimiz çok farklı yerlerden, çok fazla enerjimiz mevcut. O yüzden orada üretemiyor olmak Türkiye'nin genelinde zafiyet oluşturmayacaktır'' dedi.

Bölgede toprak altında kalanların çıkartılmasıyla ilgili çalışmaların devam etmesinin öncelikli olduğunu ifade eden Yıldız, ''Bu heyelandan sonra orada bir su birikintisi oldu. Yer altı su seviyelerinde yükselmeler oldu. Bu riski daha da artırdı. O yüzden öncelikle oradaki kurtarma çalışmalarının ana omurgası, ana orijini tamamen oradaki suyu kurutmakta, oradaki suyu derive etmekle alakalı çalışmalardır. Hem MTA ekiplerimiz, hem de özel sektörden doğrudan alım yoluyla hemen vakit kaybetmeksizin o işleme başladılar. Hem özel sektör hem kamu yanı bu çalışmaların üzerinde yoğun bir şekilde devam ediyor'' şeklinde konuştu.

Yıldız, daha sonra 13 Martta belediye meclis üyeliği seçimlerinin yapılacağı Alifuatpaşa beldesine hareket etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim