• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Yıldız en büyük nükleer santrali gezdi

Yıldız en büyük nükleer santrali gezdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ile nükleer alanda işbirliğine yönelik mutabakat zaptını imzaladıktan sonra Niigata kentindeki Kaşivazaki Kariva nükleer güç santralinde incelemelerde bulundu.

Bakan Yıldız en büyük nükleer santrali gezdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ile nükleer alanda işbirliğine yönelik mutabakat zaptını imzaladıktan sonra Niigata kentindeki Kaşivazaki Kariva nükleer güç santralinde incelemelerde bulundu.

Dünyanın en büyük nükleer santrali olarak adlandırılan Kaşivazaki Kariva nükleer güç santralini gezen Yıldız'a, Ekonomi-Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Matsuşita ve beraberindekiler tesisin işleyişi, teknolojisi ve güvenliği hakkında bilgi verdi. Ziyaret öncesinde kamu ve özel sektörden yetkililerle görüşen Yıldız, Kaşivazaki Kariva nükleer santralinin tüm üniteleri devredeyken, Türkiye'de üretilen elektriğin 4'te birinin üretildiğini söyledi.

Santral gezisinden sonra Bakan Taner Yıldız'ın sorularını yanıtlayan yetkililer, nükleer santrallerin işletme ömrünün, yapıldıktan sonra 60 yıl civarında olduğunu belirtti. Yetkililer 60 yılın ardından santralin kaldırılması ya da yerinden taşınması gerektiğini böylelikle 100 yıl kadar kullanılabileceğini anlattı. Bakan Yıldız, işletmecilere arz ve talebin birbirini dengeleyip dengelemediğini sorması üzerine, firma yetkilileri, enerji ihtiyacı olduğunda elektrik üretmeye kalkılırsa yetişmeyeceği cevabı verdi. Yetkililer, bu nedenle tahmini arz planı hazırladıklarını ve devlete sunduklarını aktardı. Firma yetkilileri, önceliklerinin arz değil, güvenlik olduğunu vurguladılar. Görüşmenin ardından nükleer santralin eğitim merkezini gezen Yıldız, merkezin simülasyon merkezinde yapılan deprem simülasyonuna katılarak santral bölgesinde meydana gelebilecek olası bir deprem koşulunda personelin santral yönetimini nasıl yaptığını inceledi.

KAŞİVAZAKİ KARİVA NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ

Dünyanın en büyük nükleer santrali unvanına sahip ve Guinness Rekorlar kitabına girmiş olan santral, 5.5 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Japonya'nın başkenti başta olmak üzere Kato bölgesi adı verilen bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayan santral, ülkenin elektrik ihtiyacının 3'te birini karşılıyor. Santralde, 5'i BWR-5, 2'si de a-BWR tipinde olmak üzere 7 reaktör bulunuyor. 64.5 gigawatt üretim kapasitesine sahip olan nükleer santralin 2007'de 6.8 büyüklüğünde deprem yaşadığı ve kendini otomatik olarak kapattığı belirtildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim