• BIST 9645.02
  • Altın 2404.431
  • Dolar 32.595
  • Euro 34.7912
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Yıldız: G.Kore ile mutabakat sağlanamadı

Yıldız: G.Kore ile mutabakat sağlanamadı
Nükleer Güvenli Zirvesi için G.Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Taner Yıldız, nükleer santral yapımı için Güney Kore ile henüz bir mutabakat sağlanamadığını söyledi.

Yıldız: G.Kore ile mutabakat sağlanamadı

Nükleer Güvenli Zirvesi için G.Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Taner Yıldız, nükleer santral yapımı için Güney Kore ile henüz bir mutabakat sağlanamadığını söyledi.

2012 Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, COEX Kongre Merkezi'ndeki medya merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 yıl önce Washington'da ilki düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde nükleer teröre karşı alınan kararların, dün ve bugün yapılan görüşmelerde tartışıldığını kaydetti.

Bakan Yıldız, ''Seul'deki görüşmeler, dünyada nükleer güç santrallarına ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dair önemli katkılar yapacaktır'' dedi. Bakan Taner Yıldız, zirvede, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programlarına ilişkin bir yaptırım kararı alınıp alınmadığının sorulması üzerine, ''Bu konuda bir kısım liderlerinin karamsar olduklarını ama aynı zamanda çözüm yoluyla da alakalı kararlı olduklarını görüyoruz. Zirvede zaman zaman İran'la zaman zaman da Kuzey Kore'yle ilgili yapılan konuşmalar olduğuna şahit olduk. Bunların tek yolu var şeffaflık. Bu, şeffaflıkla beraber çözülebilecektir. Bugün zenginleştirilmiş oranda 1960'lı yıllardan bu tarafa bin 600 ton civarında uranyum 235 ve 600 ton civarında da platünyum olduğunu biliyoruz. Bu, 15-20 kilodan yapıldığını düşünürsek 100 bin adet civarında nükleer silaha karşılık geliyor'' diye konuştu.

Zirvede alınan kararları değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu :

''Burada alınan kararlardan biri zenginleştirilmiş uranyumun aslında nükleer güç santrallarında da kullanılanlar da dahil olmak üzere daha düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumla takas edilmesine dönük bir kısım pratik ve somut sonuç odaklı çözümler üzerinde konuşuldu. Tabi ki bunların uygulanması, ama objektif olarak bütün ülkelere uygulanması aslında dünyada nükleer güç santrallarının ve nükleer enerjinin barışçıl amaçla kullanılmasına yardımcı olacaktır. Biz burada yaptığımız ikili görüşmelerde de 1-2-3 dediğimiz Japonya'yla artık bu anlaşmaya da hazır hale geldiğimizi, Çin'de yapılacak seyahatte bu anlaşmayı imzalamak için bütün hazırlıklarımızı yaptığımızı ve Güney Kore'yle de zaten imzalamıştık. O yüzden bir Türkiye olarak barışçıl amaçlı kullanılmasına dair bütün mevzuatı, yönetmelikleri ve anlaşmaları da imzalamış olacağız.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim