• BIST 9811.2
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Yıldız: İndirim tüketiciye de yansıyabilir

Yıldız: İndirim tüketiciye de yansıyabilir
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Türkiye'nin güney akım'a kendi karasularında izin vermesine karşılık yaptığı doğalgaz indiriminin tüketiciye yansımasının şimdilik belli olmadığını söyledi.
Doların 1,91 TL'ye çıkması canımı sıkıyor
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Türkiye'nin güney akım'a kendi karasularında izin vermesine karşılık yaptığı doğalgaz indiriminin tüketiciye yansımasının şimdilik belli olmadığını söyledi. Türkiye'nin doğalgazı dövizle alıp TL ile sattığını vurgulayan Yıldız, "Bu, dövize gelen her zammın BOTAŞ ve özel sektör aleyhine açık pozisyon oluşturduğu anlamına geliyor." dedi.

Türkiye'nin, Rusya'nın Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın Karadeniz ekonomik karasularından geçişine izin vermesine karşılık fiyatlarda indirim sağlaması, faturalara indirim olarak yansıyıp yansımayacağı tartışması başlattı. Moskova'da konuyla ilgili görüşmeleri yürüten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gaz fiyatlarına dolar kurunun da önemli etki yaptığına dikkat çekti.

Bakan Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sosyal Tesisleri'nde Rusya ile doğalgaz alanında yapılan üçlü anlaşmanın ayrıntıları hakkında basın toplantısı düzenledi. Rusya'dan alınan indirimin vatandaşa yansıyıp yansımayacağı yönündeki soru üzerine Yıldız, Türkiye'nin doğalgazı dövizle alıp Türk Lirası ile sattığına işaret etti. Yıldız, "Bu, dövize gelen her zammın BOTAŞ ve özel sektör aleyhine açık pozisyon oluşturduğu anlamına geliyor. Dolar 1,91, benim bu tablo karşısında canım sıkılıyor. Bu farkı kim finanse edecek bu önemli. Anlaşmayla bu açığın bir kısmını biz Gazprom'un finanse etmesini istedik ve bir ölçüde de buna vâkıf oldu. Oranın ne olduğunu açıklamak doğru değil. Bunun etkisini ocak ayında daha net göreceğiz." dedi. Bakan Yıldız, indirimin BOTAŞ'ın 2011 yılı bilançolarına olumlu yansıması olacağını kaydetti.

Yıldız, Türkiye'nin, Rusya'ya Karade-niz'de Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi için verdiği inşaat iznine karşılık kazanımının ne olduğu sorusunu, "Genel kural var. Bir başkası para kazanabilir ama siz kaybetmeyebilirsiniz. Onların, o projeyi hayata geçirmesi bizim zarar göreceğimiz anlamına gelmez. Her firma her projeden aynı şekilde istifade etmeyebilir. Biz, Güney Akım'a ortak olarak girmeyi düşünmüyoruz." değerlendirmesi yaptı. Yıldız, özel sektörün de 3 ay içinde Rusya ile anlaşma yapması halinde, Batı Hattı'ndan yeni yılın üçüncü çeyreğinden itibaren doğalgaz ithal edebileceğini açıkladı. Yıldız, İran'dan doğalgaz fiyatında indirim istediklerini, bugüne kadar bu taleplerine olumlu cevap alamadıklarını söyledi.

Sektörde iç pazara da değinen Bakan Yıldız, bu yılki elektrik tüketiminin 220 milyar kilovatsaat civarında olacağı tahmininde bulundu. Yıldız, elektrik sektörü için arz sıkıntısının görülmediğine, güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir ve yerli kaynaklara özel önem verildiğine dikkat çekti. Yıldız, güneş enerjisi için, "2012 yılı ikinci yarısında itibaren yeni bir dönem olacak." açıklamasını yaptı. EPDK'ya yapılan üretim lisansı başvurularının 2023 hedefleriyle örtüştüğünü söyleyen Bakan Yıldız, EPDK'ya 120 bin MW'lik bir müracaat portföyü olduğunu söyledi. Yıldız, "Bunun yüzde 100 oranıyla gerçekleşmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Fakat özel sektöre buradan bir tavsiyem olacak. Yaptıkları müracaatları realize edemiyorlarsa, müracaatlarını iade etsinler. Biz de gözümüzün önünü görelim. Kendilerinin bir mazereti çıkmış olabilir. Varsa çantacılıkla devam edeceğini düşünenler, onların da bu işten vazgeçmelerinde fayda var diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Karadeniz'den çıkmayacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sürmene 1 kuyusundan olumsuz sonuç alınmasından sonra, Karadeniz'deki petrol arama-üretim çalışmalarına dikkat çekti. "Karadeniz'den çıkmadık, çıkmayacağız." diyen Yıldız şöyle konuştu: "Biz Karadeniz'den ayrılmıyoruz, ayrılmayacağız ama gelen teklifleri de değerlendirmeyi beklememiz lazım. Özellikle bu konuya ilgi duyan firmaların olduğunu görüyoruz, bunları değerlendireceğiz. Buradaki sismik veriler, TPAO tarafından değerlendirilecek." bilgisini verdi. Petrol arama konusunda Norveç'i örnek gösteren Yıldız, bu ülkenin Kuzey Denizi'nde yaptığı 32 sondajın hiçbirisinde petrol ya da doğalgaz çıkmadığını, ancak 33'üncüde çıktığını ifade etti.

Doğalgazda çarşamba rekoru

Doğalgaz tüketiminde önceki gün tarihi bir gün yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 28 Aralık itibarıyla günlük 172 milyon metreküp dogalgaz tüketildiğini belirterek, "Dün, en yüksek doğalgazın çekildiği gün oldu. Havaların çok da fazla soğuk olmamasına rağmen, bu tüketimin olduğunu gördük. Türkiye'nin normalde günlük doğalgaz tüketimi 155-165 milyon metreküp arasında değişiyordu." dedi. Enerji üretiminde özel sektörün payının da giderek arttığını ve sektörün liberalleştiğini anlatan Bakan Yıldız, 2011'de enerji üretiminde özel sektörün payının yüzde 60'ı geçtiğini vurguladı. Doğrudan yatırımlar konusunda da 2011'in enerji sektörü açısından önemli olduğunu ifade eden Yıldız, doğrudan enerji yatırımlarının bu yıl 3,5 milyar doları aştığını kaydetti. Yıldız, "Global krize rağmen Avrupa'daki para sıkıntısının had safhaya ulaştığı günler içinde bunların olması önemlidir diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim