• BIST 9772.35
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Yıldız: Nabucco'da geri adım yok

Yıldız: Nabucco'da geri adım yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Nükleer santral süreci ile Nabucco projesi tamamen birbirinden ayrı süreçler olup, Nabucco projesinde geri adım atılması gibi bir husus kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

Yıldız: Nabucco'da geri adım yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Nükleer santral süreci ile Nabucco projesi tamamen birbirinden ayrı süreçler olup, Nabucco projesinde geri adım atılması gibi bir husus kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan’ın ‘Bakan Yıldız’ın, Wikileaks belgelerinde yer alan Azerbaycan’a Nabucco’da ısrarlı olunmamasını telkin eden’ sözlerine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Wikileaks belgelerinde yer alan iddiaları reddeden Bakan Yıldız, Türkiye’nin Rusya ile nükleer santral anlaşması yapma karşılığında Nabucco’da politika değişikliğine gidildiği ve Başbakan’ın bu konuda talimatı olduğu iddialarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Önergede söz edilen hususlara katılmak mümkün olmamakla birlikte gerçeği de yansıtmamaktadır. Nükleer santral süreci ile Nabucco projesi tamamın birbirinden ayrı süreçler olup, nükleer santral sürecinin ön plana çıkarılarak Nabucco projesinde geri adım atılması gibi bir husus kesinlikle söz konusu değildir. Sayın Başbakanın Nabucco projesine olumsuz yaklaşılması şeklinde bir talimat veya telkini söz konusu olmayıp, her proje kendi şartları ve süreci içerisinde ilerlemektedir.”

-“GEÇİŞ ÜLKELERİNDEN DAHA ÖNDEYİZ”-

Yıldız, Nabucco projesi ile ilgili hükümetlerarası anlaşmanın, 4 Mart 2010 tarihinde TBMM tarafından onaylanmasının uygun bulunduğunu ve anlaşmanın 1 Ağustos 2010 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirtti. Yıldız, “Ülkemiz gelinen aşama itibari ile Nabucco projesine yönelik çalışmalarda diğer geçiş ülkelerinden daha önde bir pozisyonda bulunmaktadır. Bu çerçevede, Nabucco projesine yaklaşımımızda herhangi bir değişiklikten söz etmek mümkün değildir. Ayrıca projenin mühendislik çalışmalarını yürütmek üzere uluslararası tecrübeye sahip bir şirket görevlendirilmiş olup, bu şirkete geçiş ülkelerindeki çalışmalarında yardımcı olması amacıyla görevlendirilen yerel mühendislik firmaları da çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

Enerji Bakanı, Nabucco projesine yönelik hukuki uygulamaların detaylarını içerecek ve her bir geçiş ülkesi ile Nabucco şirketleri arasında ayrı ayrı imzalanacak olan “Proje Destek Anlaşması” (PSA)’nın müzakerelerinin 14 Temmuz 2009 tarihinde başladığını ve Türkiye’nin bunu imzaya hazır hale getirdiğini; diğer geçiş ülkelerinin PSA’larını hazırlamaları durumunda aynı anda imzalanacağını söyledi. Yıldız, bakanlık olarak ilgili şirketler ve ülkelerde görüşmelerin “aktif” bir şekilde devam ettiğini, Nabucco milli şirketinin (NNC/Nabucco Doğalgaz Boru Hattı İnşaatı ve Limited Şirketi) Türkiye’de 18 Haziran 2010’da kurulduğunu ve projeye ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim