• BIST 9451.72
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Yıldız: Nükleer güçten vazgeçilmedi

Yıldız: Nükleer güçten vazgeçilmedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Artvin'in enerji kaynakları bakımından çok zengin bir ilimiz olduğunu söyledi.

Yıldız: Nükleer güçten vazgeçilmedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Artvin'in enerji kaynakları bakımından çok zengin bir ilimiz olduğunu söyledi.

Dün ailesiyle birlikte Artvin'e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün sabah Deriner Barajı'nda incelemelerde bulundu. 249 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek gövdeli 3. barajı olma özelliği taşıyan Deriner Barajı'nı çelik kafes içerisinden 280 metre yükseklikten inceleyen Yıldız'a, eşi Selma, oğulları Ömer, Hayrullah ve kızı Habibe Yıldız da eşlik etti. Çelik kafese ailesi ile birlikte binen Bakan Yıldız, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Türkiye'nin güçlenmesi için yerli enerji üretim kaynaklarının kullanılmasının önemine değindi.

Türkiye'nin şu an enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 1'ini buradan elde edeceklerini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Yaklaşık 35-36 şehrin müstakil olarak tek başına daha fazlasını karşılayabilecek bir oranda enerjiden bahsediyoruz. Biz her yapmadığımız yerli kaynağın yerine bilmemiz lazım ki ithal kaynaklar, doğalgaz kaynaklarını alıyoruz. Bizim cari açığımızın arttığı ve ithalata olan bağlamlılığımızı düşünürsek bu tür yapılan barajların mutlaka elzem olduğunu, mutlaka gerekli olduğunu, ihtiyari bir durum olmadığını görüyoruz."

Bir kısım vatandaşların bilmedikleri halde HES'lere karşı çıktığını gördüğünü anlatan Yıldız, şunları söyledi: "Spekülatif davrananları da hariç tutuyorum. Maksatlı davrananları hariç tutuyorum. Bugün bilmemiz lazım ki bir kısım çevre koşulları ve yeşile gerçekten tahrip eden projeler haricinde onlara biz de müdahil oluyoruz. Çok aşırı çevre ile sıkıntılı olan projeler varsa orada bir daha elden geçmesi gerekiyor. Bunu da ilgili bakanlığımız zaten yapıyor. Ama onun haricinde eğer biz su kaynaklarımızı Türkiye'ye kazandırmazsak yerli oranımızı artırmamış oluruz. Bu da doğru bir iş olmaz. Bilmeden bazen karşı çıkan vatandaşlarımızın aslında doğalgaz ithalatının desteklediklerini bilmeleri lazım. Bizim mutlaka yerli kaynakla alakalı payımızı artırmamız gerekiyor. Safiyane duygularla zaman zaman karşı çıkanların tekrar bu ülkenin kalkınmasına katkı koyacak. Böyle bir yerli kaynağa karşı durmamaları gerektiğini söylerim, tavsiye ederim. Bazı maksatlı arkadaşlara da mesajım şu; onların karşı çıktığı böyle HES, nehirler falan değil, ülkenin kalkınmasınadır. Bir kısım ideolojik davrananlar vardır. Ne yazık ki; gördüğümüzü, bunu bildiğimizi, bu arkadaşların da bilmesi lazım. İdeolojik nedenlerle bu ülkenin kalkınmasına karşı çıkanların her zaman karşısında olacağız."

Yapımı süren HES'lerin tamamlanması ile elde edilecek enerjinin ülke tüketiminin yüzde 5'lik bölümünü karşılayacağını belirten Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Biz 2023 yılında dünyada ilk 10 ülke olma hedefine enerji sektörü ile alakalı bütün yatırımları ortaya koyarak katkıda bulunmak istiyoruz. Türkiye'nin büyümesini, değişmesini, gelişmesini enerji sektörü olarak gerisinde kalmamak istiyoruz. Bizim yapacaklarımızda inşallah gün geçtikçe daha da artacak. Ben bütün emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Burası bir mühendislik harikası. 2.3 milyar kilovatsaat civarında yalnızca bu santralden elektrik üretilecek."

DAĞLAR TIRAŞLANDI

Artvin'in enerji kaynakları çok zengin bir ilimiz olduğunu anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin bütün bu HES'ler devreye girdiğinde en az yüzde 5, yüzde 6'sını enerji tüketimini karşılayacak bir enerji kaynağımız. O yüzden hep beraber buna sahip çıkmaya davet ediyorum. Ne oldu burada yani dağlar tıraşlandı, coğrafya değişti. Birçok değişiklik yapıldı. Buraya ülke parasını harcıyor. Vergilerden topladığımız paralarla burada bu yatırımları yapıyoruz. Niçin, hem Türkiye'nin büyümesini
karşılayacağı için hem de yerli kaynak olduğu için."

O yüzden bu yatırımlara sahip çıkmak gerektiğini anlatan Yıldız, şunları söyledi: "Eğer biz burada bir ağaç kesiyorsak bilin ki 10 tane ağaç dikiyoruz demektir. Daha fazlasını dikiyor demektir. Aynen zeytinliklerde olduğu gibi. AK Parti hükümetleri zamanında biz 90 milyon zeytin ağacıyla birlikte devraldık Türkiye'yi. Şu an 160 milyon adetten fazla zeytin ağacımız var. Biz yeşil oranını artırmış bir hükümetiz. Ve bu tarzda istikrarını sağlıyoruz çevrenin. Çevre hassasiyetleri tam tersi azalmış değil artmış
durumda. Ama çevreye olan hassasiyetlerimiz bu tür enerji yatırımlarını yapmaya mani değil. Çevresi, yeşili, sit alanları, tabiat varlıkları, tarihi varlıkları ama aynı zamanda enerji kaynakları da. Yani bu ülkenin zenginliği arasında çevresi, yeşili varda enerji kaynakları yok değil ki. O yüzden bu sulara sahip çıkmamız lazım. Görüyorum 'Anadolu'yu verdirmeyiz' diyenlerin aslında gerçek sahiplerine karşı bu suyu savunmaları lazım. Böyle bir bilinci, şuuru mutlaka onlara da aktarmamız lazım."

NÜKLEER GÜÇTEN VAZGEÇİLMEDİ

Yıldız, nükleer güç santrallerinin yapımı noktasındaki kararlılıklarından vaz geçmediklerini belirterek görüşme yapılan yabancı firmalar ile bu hafta yeni görüşmeler yapacaklarını söyledi. Nükleer güç santrallerinin yapımı ile alakalı kararda hiçbir eksilme olmadığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Aynen devam edeceğiz. Tabii ki Japonya'dan kaynaklanan kazanın, felaketin bize tesiri olmadı değil. Zaman açısından bize tesiri oldu. Bizim programladığımızdan en az 6 ay bu programımızı aksattık. Ama biz inşallah hem Mersin'de hem Akdeniz'de, hem de Karadeniz'de, Sinop'ta bu santrali yapacağız. Eğer Japonya olursa, Japonya olmazsa bir başka ülkenin firmasıyla biz bunu inşallah gerçekleştireceğiz. İsteriz ki tabii ki Japonya'nın yaşadığı felaketten sonra onlarında hükümet programında nükleer güç santrallarıyla yapımıyla alakalı yurt dışındaki operasyonlarında bir değişiklik olmadı. Onlarda bunu yapma niyetlerinin olduğunu söylediler. Hatta bu hafta içerisinde tekrar bir görüşme yapacağız."

Bakan Yıldız, daha sonra Deriner Barajı'nın tribün ve santral kısımlarında incelemelerini sürdürerek çalışanlardan bilgi aldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim