• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Yıldız, nükleer için 'boynumuzun borcu' dedi

Yıldız, nükleer için 'boynumuzun borcu' dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Santrali ile ilgili olarak, ''Global krizden tecrit edilmiş bu projeyi her türlü yönüyle desteklemek bizim boynumuzun borcu olacak'' dedi.

Yıldız, nükleer için 'boynumuzun borcu' dedi 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Santrali ile ilgili olarak, ''Global krizden tecrit edilmiş bu projeyi her türlü yönüyle desteklemek bizim boynumuzun borcu olacak'' dedi.

Bakan Yıldız, Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ'nin 1. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Marriott Otel'de düzenlenen resepsiyonundaki konuşmasında, enerji ve sanayileşmenin gelişen ülkelerin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirterek, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesinin Rusya ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin en önemli sonuçlarından olduğunu söyledi.

İki ülke arasında gelişen ilişkileri daha da ileriye götürmek istediklerini ifade eden Yıldız, daha önce Çernobil ile gündeme gelen nükleer enerjinin artık Türkiye'de bir inşaatla gündeme gelmesinin mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı bağımlılığın aradaki stratejik işbirliğini besleyen temel unsur olduğuna vurgu yapan Yıldız, şunları kaydetti:

''Hem şirketin hem de kamuoyu olarak bizlerin yapması gereken birçok şey var. Sezgilerine ve ferasetine inandığımız vatandaşlarımıza bu konuyu çok iyi anlattığımız zaman onlar bizi anlayacaklardır. Bu konudaki hassasiyetimiz ve siyasi kararlılığımızın devam edeceğini tekrarlamak isterim. Bu süreçte bütün kurumlarımızla bu projenin uluslararası standartlarda gerçekleşmesine destek vereceğiz. Global krizden tecrit edilmiş bu projeyi her türlü yönüyle desteklemek bizim boynumuzun borcu olacak. Doğrudan yatırımlar arasında en önemlilerinden olan bu projeye sermaye girişi geçen hafta başladı bunun için de proje şirketine teşekkür ediyorum.''

Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Alexander Superffin de Türkiye'de bulundukları süre boyunca çok şey öğrendiklerini söyledi.

Yatırımın hayata geçebilmesi için gerekli tüm başvuruları yaptıklarını belirten Superffin, birinci aşamayı kolaylıkla geçtiklerini, önlerinde daha zor olan tasarım ve üretim aşamalarının olduğunu söyledi.

Bir yıl boyunca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, EPDK ve TAEK'e gösterdikleri kolaylıklar dolayısıyla teşekkür eden Superffin, Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ kurulmasıyla Türkiye'nin atom evresine geçtiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uluslararası yatırımcıların Türkiye'de en fazla yatırım yaptığı sektörlerden birinin de enerji sektörü olduğunu belirterek, ''Yalnızca 2011 yılı için 3,5-4 milyar doları buluyor enerji sektörüne gelen yabancı yatırım'' diye konuştu.

Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) her yıl geleneksel olarak düzenlediği Ankara Protokol Resepsiyonu Rixos Grand Ankara Otelinde gerçekleştirildi.

Resepsiyona, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bazı milletvekilleri, bürokratlar, büyükelçiler, uluslararası misyon temsilcileri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Resepsiyona katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarıyla sohbet ederken, ''hiç sizin halinizi hatırınızı soramıyoruz, yoruluyor musunuz, aç mısınız, susuz musunuz, yıpranıyor musunuz?'' dedi. Basın mensuplarının ''yıpranıyoruz'' sözleri üzerine Yıldız, ''ama gayet iyi gördüm sizi, çok yıpranmış görmedim'' diye espri yaptı.

Uluslararası yabancı yatırımcıların Türkiye'de en fazla yatırım yaptığı sektörlerden birinin de enerji olduğunu belirten Yıldız, sadece Mersin-Akkuyu Nükleer Güç Santralini yapmak için kurulan Rus şirketin bu yıl 700 milyon dolar nakdi sermaye koyduğunu söyledi. Bakan Yıldız, dolayısıyla 2011 yılında enerji sektörüne gelen yabancı yatırım miktarının 3,5-4 milyar doları bulduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, ''Uluslararası sermaye ile beraber iş yapabilen bir yapıyla beraber çalışıyoruz. Ben de buraya kendilerini tebrik etmek için geldim'' dedi.

Bugün Gazi Üniversitesinde kendisini protesto eden öğrencinin sorulması üzerine Yıldız, öğrenciyi dinlemek için yanına çağırdığını belirterek, ''Onu dinlemek istedim, çünkü o da benim ülkemin genci. Yarının da yöneticileri arasına girecek. Bu ülkenin idaresi o gencimizi de kucaklayacak nitelikte'' diye konuştu.

-YASED Başkanı Karaca-

Resepsiyonda konuşan YASED Başkanı İzzet Karaca da Avrupa ülkelerinde yayılan ekonomik kriz ve ABD'deki durgunluğun yarattığı belirsizliğin dünya finansal piyasalarını zorladığını kaydetti.

Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde halen toparlanma olamadığını kaydeden Karaca, buna karşın 2009 yılındaki kriz ortamından farklı olarak 2010 yılında Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerin de içinde konumlandırıldığı gelişmekte olan ülkelerin ilk defa gelişmiş ülkeleri geçerek global yatırımların yüzde 50'sinden fazlasını çektiğine işaret etti.

Bu durumun yükselen piyasaların uluslararası doğrudan yatırımlar açısından yeni önemli merkezler olduğunun ve küresel krizin de etkisiyle eksenin bu ekonomilere kaydığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Karaca, şunları söyledi:

''Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında gerek ekonomik, gerekse siyasal istikrar ve hızlı büyüme ile ayrışarak lehine çalışan bu trendden maksimum ölçüde faydalanması önem taşımaktadır. Bu çerçevede yapısal dönüşümler, yatırım ve verimlilik artışı önemlidir. Hukuk güvenliği, vergi ve teşvikler istihdam ve eğitim, fikri ve sınai mülkiyet hakları, ARGE ve teknoloji kullanımı YASED'in öncelikli 5 konusunu oluşturuyor. Türkiye'nin karşılaştırmalı rekabet gücünü daha da artırması yönünde bu alanlarda ihtiyaç duyulan mevzuat ve düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini önemli görüyoruz. Bu sürecin önemli bir parçasını da Türkiye'nin AB'ye tam üyelikle sonuçlanacak müzakerelerin başarıyla sürdürülmesi olarak değerlendiriyoruz.''

Karaca, cari açığın kaliteli finansmanının uzun vadeli ve güvenli bir yolu olarak uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin sürdürebilirliği ve yerlileştirmenin sağlanmasının daha da büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

YASED olarak cari açığa somut öneriler getiren akademik çalışmaları tamamlamış durumda olduklarını da belirten Karaca, bu çalışmayı hükümet temsilcileriyle paylaşacaklarını bildirdi. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim