• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Yıldız: Şahdeniz 2 prestij sağlayacak

Yıldız: Şahdeniz 2 prestij sağlayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki imzalanan 'Şahdeniz-2 gazı' için tarih verdi. Anlaşmanın prestij sağlayacağını söyledi.

Yıldız: Şahdeniz 2 prestij sağlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki imzalanan 'Şahdeniz-2 gazı' için tarih verdi. Anlaşmanın prestij sağlayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün İzmir'de imzalanan Azerbaycan'dan Türkiye'ye gaz satışı ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz transferine ilişkin hükümetlerarası anlaşma ile Şahdeniz-2'nin önünde bir engel kalmadığını belirtirken, ''2017 sonu 2018'in başı itibariyle Şahdeniz-2 gazı Türkiye'ye ve Avrupa'ya ulaştırılmış olacak'' dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ'ın Erzincan Kompresör İstasyonu temel atma töreni öncesinde basın mensuplarının soruları yanıtladı.

Van depreminin acısı altında dün Türkiye ile Azerbaycan arasında, ''Şahdeniz 2'' projesi kapsamında Azerbaycan'dan gaz alımını ve iletimini öngören hükümetlerarası anlaşma imzalandığını hatırlatan Bakan Yıldız, ''Bu anlaşma Türkiye'nin uluslararası platformdaki güçlerini daha da sağlamlaştıracak ve prestijini sağlayacak bir anlaşmaydı'' dedi.

Özellikle Güney Akım koridoru denilen ve içinde birçok projeyi barındıran doğalgaz anlaşmalarının zemin bulabileceği bir anlaşma olduğunu kaydeden Yıldız, şu bilgileri verdi:

''Azerbaycan'ın Şahdeniz 2 projesiyle beraber bundan sonraki çıkartılabilecek gazların da aktarılabilmesiyle alakalı önemli bir anlaşma. Bildiğiniz gibi özellikle son zamanlarda kısmen de olsa maksatlı bir şekilde Türkiye'nin bu gazı ülkesinden geçirmediğine dair bir kısım mahfillerde konuşmalar yapılıyordu.

Onlara da bir cevap olmuştur dünkü anlaşmalar, imzalar. 6 tane büyük anlaşma imzalandı enerji sektöründe. Bunlardan bir tanesi hükümetlerarası anlaşma, biz bunu TBMM Genel Kurulunun onayına sunacağız.

Bu anlaşma Nabucco gibi, ITGI gibi, TAP gibi Avrupa'daki doğalgaz arz güvenliğini sağlamakta projelendirilmiş birçok grubun işlerini görebilecek bir anlaşmadır bu. Ama eğer kaynak ülkelerle alakalı verdikleri teklifler eğer tartışılacaksa, ekonomik olarak bunlara da alternatif bir boru hattı da aynı zamanda o anlaşmaya konmuştur.''

''Türkiye Şahdeniz 2 gazının mutlaka batıya aktarılmasıyla alakalı iradesini ortaya koymuştur''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Şahdeniz 2 gazının mutlaka batıya aktarılmasıyla alakalı iradesini ortaya koyduğunu bildirdi.

BOTAŞ'ın Erzincan Kompresör İstasyonu temel atma töreni öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, dün Türkiye ile Azerbaycan arasında, ''Şahdeniz 2'' projesi kapsamında Azerbaycan'dan gaz alımını ve iletimini öngören hükümetlerarası anlaşma ile Türkiye'nin hem mevcut şebekeleriyle hem de yeni müstakil bir hatla Şahdeniz 2 gazını Avrupa'ya aktarabilecek iki tane büyük alternatif ortaya koyduğunu söyledi.

Bundan sonra Şahdeniz 2 projesinin geliştirilmesiyle ve yatırım kararıyla ilgili bir engel kalmadığını vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin Şahdeniz 2 gazının mutlaka batıya aktarılmasıyla alakalı iradesini ortaya koyduğunu bildirdi.

2018'den sonra 6 milyar metreküpü Türkiye'de, 10 milyar metreküpünü de batıda kullanılmak üzere bu yatırımın önünde bir engel kalmadığını yineleyen Yıldız, ''Artık mazeretleri varsa, bu mazeretleri Türkiye'den kaynaklanmış olmayacaktır, şu ana kadar mazeretler de Türkiye'den kaynaklanmamıştır'' dedi.

Türkiye'nin Şahdeniz 2 gazının batıya aktarılmasına engel olmadığı gibi tam tersine olumlu tavır sergilediğini, pozitif tutumunu hiç yitirmediğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

''Mevcut projelerle ilgili son derece uzun süren bu müzakerelerde dediğim gibi, o ticari anlaşmalar olumlu sonuçlanmadığı takdirde, yine Şahdeniz 2 gazı batıya aktarılacaktır.

Yalnız bu gazı Türkiye'deki boru üreticileriyle, istihdamla, yerli kaynaklarla beraber yapmış olmamız, zamanında yapmış olmamız yeterli değildir. Aynı zamanda Şahdeniz 2 projesinin doğalgazını çıkartıp Türkiye sınırına kadar getirmiş olması da önemlidir.

Bunların eşzamanlı ve senkron bir şekilde çalışması, bu çalışmayı olumlu yönde etkileyecektir ve 2017'nin sonunda 2018'in başında inşallah bu gaz hem büyüyen, gelişen Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamak açısından, hem de Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamak açısından önemli olacaktır.''

Şahdeniz 2 projesi ile Nabucco projesine gaz tedarikinin sağlanıp sağlanamayacağı yönündeki bir soru üzerine Yıldız, Nabucco projesine kaynak aranmasıyla ilgili tek sorumluluğun Türkiye'de bulunmadığını, Türkiye'nin 6 ortaktan biri olduğunu, fakat bu konuda da Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını bildirdi.

Bakan Yıldız, dünkü görüşmelerde AK Parti hükümetlerinden önce imzalanmış bulunan BOTAŞ BIL şirketiyle alakalı konularda da bir iyileşme sağlandığını kaydetti.

Van'daki deprem

Van'daki depremle ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, bölgede dağıtım şebekelerinin zarar görmediğini, fakat dağıtım bölgelerinde bazı direkler ve trafoların yıkıldığını söyledi.

Bugün itibariyle Van'da enerjiyle alakalı bir sıkıntı bulunmadığını, hastaneler, güvenlik birimleri, silahlı kuvvetlerin bulunduğu yerlere öncelikli olmak üzere elektrik verildiğini kaydeden Yıldız, yıkılan binalara, caddelere ve sokaklara ise enerji vermediklerini söyledi.

Bölgeye günlük 150-200 kamyon kömür verildiğini de belirten Yıldız, zengin, fakir ayrımı yapmadan ihtiyacı olan herkese kömür verileceğini bildirdi. Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığından 90 kişi civarındaki kurtarma ekibinin de şu ana kadar enkaz altında önemli sayıda canlı vatandaşa ulaştığını sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim