• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

Yıldız Shell Eco-Marathon aracını inceledi

Yıldız Shell Eco-Marathon aracını inceledi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Kayseri’de gerçekleştirilen 3. Türkiye Enerji Zirvesi’nde Shell standını ziyaret etti

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Kayseri’de gerçekleştirilen 3. Türkiye Enerji Zirvesi’nde Shell standını ziyaret etti ve Shell Eco-marathon yarışmasında Türkiye’yi temsil eden takımlardan Erciyes Üniversitesi’nin hidrojen prototip aracı “Moby Dick”i inceledi. Shell’in gençleri geleceğin yakıt alternatifleriyle çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek amacıyla düzenlediği Shell Eco-marathon, zirve kapsamında sektördeki en başarılı sosyal sorumluluk çalışmalarının belirlendiği ‘Altın Vana ve Altın Voltaj Doğal Gaz ve Elektrik Sektörü Başarı Ödülleri’nde  “Altın Vana” ödülüne layık görüldü.
 
Shell’in de desteği ile düzenlenen 3. Türkiye Enerji Zirvesi, sektörün tüm paydaşlarını Kayseri’de bir araya getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Zirve Başkanlığı'nda gerçekleşen zirvede Bakan Yıldız ve Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Shell standını ziyaret ederek, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem’den bilgi aldılar. Taner Yıldız, bu yıl Hollanda’nın Rotterdam kentinde düzenlenen 28. Shell Eco-marathon’a katılan Kayseri Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği prototip hidrojen aracı “Moby Dick”i ilgiyle inceledi. Aracı tasarlayıp üreten öğrenciler Yıldız’a üretim aşaması ve teknik özellikleri hakkında bilgi verdiler.  
 
 ‘Enerji Petrol Gaz’, ‘Gas & Power’ ve ‘Green Power’ gazetelerinin katkılarıyla düzenlenen zirvede sektörün en başarılı sosyal sorumluluk projelerine verilen “Altın Vana ve Altın Voltaj Doğal Gaz ve ElektrikSektörü Başarı Ödülleri" düzenlenen bir gala töreniyle sahiplerini buldu. “Altın Vana” ödülü gençleri geleceğin yakıt alternatifleriyle çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek ve enerji verimliliği hakkında toplum bilincini artırmak amacıyla düzenlenen ve her yıl Türk öğrencilerin de katıldığı Shell Eco-marathon’a verildi. Shell Ülke Başkanı Ahmet Erdem ödülünü Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın elinden aldı. Yoğun ilgi gören zirvede elektrik, doğal gaz, petrol ve LPG piyasaları ile enerji politikalarının geleceği ele alındı. PETDER Başkanı Ahmet Erdem, “Petrol ve LPG Piyasaları Talep ve Düzenleme Beklentileri” oturumunda, Shell Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert ise “Transit Boru Hatları ve Türkiye’nin Enerji Hub Misyonu” oturumunda görüşlerini açıkladı.
 
-Erciyes Üniversitesi ‘Moby Dick’ Hidrojen Aracı
 
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi "Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kulubü (TYEKK)” Shell
Eco-Marathon'a 2008 yılından bu yana katılıyor. Öğrenci ve öğretim görevlilerinden oluşan  12 kişilik TYEKK Takımı, prototip kategorisinde hidrojen yakıtı ile çalışan MOBY DICK adlı aracıyla Shell Eco-marathon Avrupa 2012’da başarıyla mücadele etti. Araca MOBY DICK ismi önden bir balinaya benzer görünümü nedeniyle verildi.
 
Araç kategorisi: Prototip
Yakıt Tipi: Hidrojen
Yakıt Ünitesi: H2 Fuel Cell
Motor:DC Elektrikli Motor
Ağırlık: 75 kg
-Shell Eco-marathon hakkında
 
Shell Eco-marathon, SEM Asya, SEM Avrupa ve SEM Amerika olmak üzere çeşitli kıtalarda düzenlenen etkinliklerden oluşuyor. Her yıl, dünyanın çeşitli ülkelerinden lise, teknik lise ve üniversite öğrencileri,
kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için yarışıyorlar. Takımlar yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” (Urban Concept) adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti (Urban Concept) otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor. 
 
Yarışlarda; dizel, benzin, likit petrol gaz (LPG) gibi konvansiyonel yakıtlar, ya da hidrojen, biyoyakıtlar, Gas-To-Liquid (gazdan sıvıya/GTL), güneş enerjisi veya etanol gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor. 2011 yılında yarışa elektrik motorlu otomobiller kategorisi “E-mobilite” de eklendi. Shell Eco-marathon’a her yıl Türk öğrenciler de katılıyor. 28’incisi, 2012 yılında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde ilk kez bir sokak parkurunda düzenlenen organizasyonda, 21 ülkeden lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 192 ekip arasında 11 Türk takımı da yer aldı. Yarışmaya Türkiye’den Kayseri Erciyes Üniversitesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Sakarya Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi takımları katıldı. 2012 yılında Türk takımların lojistik sponsorluğunu Alışan Group üstlendi.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim