• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Yıldız: Tanker geçişine bariyer gelecek

Yıldız: Tanker geçişine bariyer gelecek
Enerji Bakanı Taner Yıldız, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçen petrol ve doğalgaz tankerlerine önümüzdeki yıllarda bazı kısıtlamalar getirileceğinin işaretini verdi.

Bakan Yıldız: Tanker geçişine bariyer gelecek

Enerji Bakanı Taner Yıldız, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçen petrol ve doğalgaz tankerlerine önümüzdeki yıllarda bazı kısıtlamalar getirileceğinin işaretini verdi. Yıldız "Gemilere yeni sigorta ve ebat şartı gelebilir" dedi.

Yılda 150 milyon ton petrolün taşındığı İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kurtarma operasyonu devam ediyor. Çarşamba günü başlayan Karadeniz Ekonomi ve Enerji Forumu'nun dünkü açılış oturumunda konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçen petrol ve doğalgaz tankerlerine önümüzdeki yıllarda bazı kısıtlamalar getirileceğinin işaretini verdi. Boğazlardan geçen petrolün gün içine sığmayacak miktara ulaştığını belirten Yıldız, "Buna kayıtsız kalamayız. Dünyanın en zor su yolundan şu an yılda 150 milyon ton petrol geçiyor. Bunu kendi haline bırakırsanız 200 milyon ton olur" dedi. Türkiye'nin uluslararası anlaşmalar ve hukuka saygılı olduğunu anlatan Yıldız, "Boğaz geçişlerine hayır diyemeyiz ama bazı bariyerlerin yükselteceğini söylerim" diye konuştu. Kaliforniya Körfezi'nde olduğu gibi boğazlardan petrol taşıyan şirketlere bir takım yükümlükler getirebileceklerini aktaran Yıldız, "Boğazlardan geçen geminin gemi ebadı ve sigortası kapsamı konusunda bir kısım yeni şartlara getirilebilir. Enerji, ulaştırma, çevre ve dışişleri olmak üzere 4 bakanlık ortak çalışıyoruz" diye konuştu.

MEKSİKA FACİASINI HATIRLATTI

Nisan ayında Meksika Körfezi'nde yaşanan Deepwater Horizon felaketini hatırlatan Yıldız şöyle konuştu: "Meksika Körfezi'nde yaşananların 10'da birinin bile İstanbul'da yaşandığını düşünemeyiz. Bir kaza oldu. Şirket öngörülmemiş maliyetler ile karşı karşıya kaldı. İstanbul'da olabilecek kazanın maliyetini bilmiyoruz, hesaplayamayız." Yıldız, yıllardır süren bu problemde alternatifimiz olduğunda bir şeyler yaparız dediklerini hatırlatarak, "Şimdi Samsun-Ceyhan ve Burgaz-Dedeağaç petrol boru hatları gibi boğazları by pass edecek boru hattı projelerimiz var" dedi.

SAMSUN-CEYHAN'A PETROL GARANTİSİ

Boğazlara alternatif en önemli projelerinin Samsun-Ceyhan Ham petrol boru hattı olduğunu aktaran Yıldız, projeyle ilgili geçen hafta Moskova'da yaptığı görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini belirtti. Yıldız, projenin ortaklarından ENI'nin de bir miktar petrol verebileceğini aktardırdığını kaydetti.

NABUCCO'DA İRAN GAZI KULLANILABİLİR

Enerji Bakanı Taner Yıldız, şartların yerine gelmesi halinde Nabucco doğalgaz boru hattı projesinde İran gazının da kullanılabileceğini söyledi. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, İran'ın Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin şu aşamada yol haritasını sıkıntıya sokabileceğini söyledi.

GÖNÜLLÜ KATILIM BEKLİYORUZ

Bakan Yıldız, boğazları kurtarma projesine uluslararası platformda Karadeniz'den geçiş yapan 20 firmanın gönüllü katılacağına inandığını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim