• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Yıldız'dan 'doğalgaz sıkıntısı' açıklaması

Yıldız'dan 'doğalgaz sıkıntısı' açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu süreçte önemli olan kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, Batı hattı borularından doğalgazın akmasıdır. Biz bununla alakalı herhangi bir sıkıntı görmüyoruz" dedi.

Yıldız'dan 'doğalgaz sıkıntısı' açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu süreçte önemli olan kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, Batı hattı borularından doğalgazın akmasıdır. Biz bununla alakalı herhangi bir sıkıntı görmüyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazprom ve BOTAŞ arasındaki kontratın bitmesiyle doğalgaz sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin olarak, "Bu süreçte önemli olan kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, Batı hattı borularından doğalgazın akmasıdır. Biz bununla alakalı herhangi bir sıkıntı görmüyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, Rixos Otel'de düzenlenen Aksaray, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir ve Niğde illerini kapsayan Meram Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde yaşanan sorunların değerlendireceği toplantıya katıldı. Yıldız, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, 'Batı Hattı Doğalgaz Kontratı'nın süresinin sona ereceği ve bunun vatandaşı doğalgaz sıkıntısına sokup sokmayacağını sorması üzerine, "Öyle bir sıkıntıdan bahsetmiyorum. Bu geçiş dönemlerinde taraflarla olan bir anlaşmadan bahsediyoruz. Gazprom ve BOTAŞ arasındaki bir anlaşmadan bahsediyoruz. Bunun müzakereleri devam ediyor. Karşılıklı konuşmalar olacak özel sektör yanı var. Biz özel sektörle alakalı, özellikle Gazprom'la yaptığı görüşmelerin tarafı değiliz. Onlar gidecekler, fiyat müzakereleri yapacaklar ve kontrat yapacaklar. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gelip müracaat edecekler. Onlar değerlendirecekler, yani bu süreçte önemli olan kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın Batı hattı borularından doğalgazın akmasıdır. Biz bununla alakalı herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Ama yazılıyor, çiziliyor, bizim yürüttüğümüz müzakerelerde bir sıkıntı görmüyoruz. Burada özellikle yine bir geçiş dönemi anlaşmalarından olan elektrik dağıtım hizmetleriyle alakalı Konya-Meram Bölgesi'nin yani Konya, Kırşehir, Aksaray, Nevşehir, Karaman'ın bulunduğu illerde ne tür problemler var, bu problemlerin ne kadarını hallettik ne kadarıyla alakalı şu anda vatandaşlarımızın sıkıntıları var. Bunları enine boyuna görüşeceğiz. Önemli olan 2 yıl içerisinde gerek doğalgazda gerekse elektrik dağıtımında vatandaşlarımızın hak daha kaliteli hizmeti onları sunabilmektir. Bununla ilgili kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın bir ekip halinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, 'BOTAŞ ile yeni bir doğalgaz kontratı yapılıp yapılmayacağına' ilişkin olarak, "Rusya'ya gideceğim, nihai gelişmeleri orada da bitireceğiz. Bununla alakalı BOTAŞ'ın yeni bir kontrat yapması söz konusu değil ama orada gazın akmasıyla alakalı tabii ki işlemler devam ediyor. Çok farklı görüşmeler var. Şu an her birini çözmeye çalışmayın, bu işin çok fazla argümanı var" dedi. Bir gazetecinin, 'Akdeniz'de petrol arama çalışmalarıyla ilgili yeni bir anlaşmanın olup olmadığını' sorması üzerine,

Yıldız, "Şu anda teklif alma sürecindeyiz, herhangi bir firmanın ismini bu süreçte vermemiz uygun değil. İlgi gösterenler bizim teklifimizi değerlendirenler var. Akdeniz'in hem doğalgaz hem petrol rezervleri açısından, sismik aramalarını değerlendirenler var. Yerli veya yabancı firmayla anlaşırız diye ümit ediyorum" dedi. Bakan Yıldız, cari açıkla ilgili olarak, "Bizim özellikle yerli ve yenilebilir kaynaklarla ilgili çabalarımızın altında yatan neden budur. Biz niçin jeotermal ve yerli kömür kaynaklarının kullanılmasını teşvik ediyoruz, bütün bu kullandığımız kaynaklar yurt içinden kaynaklansın diye. Sivil toplum örgütlerinin önemli bir kısmını tenzih ederek söylüyorum. Bu yapıya dikkat etmeleri lazım. Her suyla alakalı, HES'le alakalı çevreye duyarlı olmak kaydıyla karşı çıkılan projelerin, aslında bu cari açığı artırmak üzere ithalat kaynaklarına dayalı projeleri dolaylı da olsa desteklemek anlamına geldiğini söylüyorum. Amacımız, ithal ettiğimiz kaynakların olabildiğince yerli kaynaklar haline gelmesindeki çalışmalardır" şeklinde konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim