• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Yılmaz: Facebook'suz filtre paketi satmadı

Yılmaz: Facebook'suz filtre paketi satmadı
TTNET Genel Müdürü Yılmaz: Çocuk paketini Milli Eğitim Bakanlığı kriterlerine göre hazırlayınca beklediğimiz satışı yapamadık!

Facebook'suz filtre paketi satmıyor!

TTNET Genel Müdürü Yılmaz: Çocuk paketini Milli Eğitim Bakanlığı kriterlerine göre hazırlayınca beklediğimiz satışı yapamadık!

Ebeveynlerin endişeleri çerçevesinde oluşturdukları internet paketi Nette Çocuk Var'ın yeterli ilgili görmediğini söyleyen TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın kriterlerini esas alarak oluşturmuştuk. Ama Facebook bile kapalıydı. Böyle olunca biz de beklediğimiz satış rakamlarına ulaşamadık" dedi.

22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan Güvenli İnternet Paketleri'yle ilgili olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) kararlarını yerine getirmekle yükümlü olduklarını belirten TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, "Ebeveynlerin çocuklarla ilgili endişeleri var ama bizim de internet servis sağlayıcıları olarak bizim de filtrelemeyle ilgili rahatsızlıkalrımız var. İnsanların internette nereye girip, nereye girmeyeceğine dair sınırları biz öçizmeyiz, çizmek de istemeyiz. Bu yüzden yetkili kurumlar düzenlemeleri yapıyor" dedi. TTNET'in İstanbul Esentepe'de bulunan Network Operasyon Merkezi'ni HABERTÜRK aracılığıyla ilk kez kamuoyuna açan Yılmaz, 2009 yılı sonunda Türk Telekom ile birlikte geliştirdikleri 'Nette Çocuk Var' tarifesinin yeterince ilgi görmediğine dikkat çekerek, "Güvenli internet kapsamında yaptığımız bir çalışmaydı. Ancak ürün istenilen sayış adetlerine ulaşamadı" dedi. 'Nette Çocuk Var' tarifesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okullar için geliştirdiği internet erişim düzenlemelerinin esas alındığını aktaran Yılmaz, "MEB, çocuklar internette şu sitelere girebilsin, şunlara giremesin diye bir düzenleme yapmıştı. Biz de bu kriterleri esas alarak Nette Çocuk var'ı oluşturduk. Ama MEB'in kriterlerine göre Facebook bile kapalıydı. Böyle olunca biz de beklediğimiz satış rakamlarına ulaşamadık" diye konuştu.

'ÇERÇEVEYİ GENİŞLETTİK'

Son dönemde MEB'in çocuklar için belirlediği alanı genişlettiklerini söyleyen Yılmaz, "MEB'in belirlediği çerçeveden biraz dışarıya çıkalım, dedik. Sonuçta gençler Facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde oldukça fazla vakit geçiriyor. Teknik çalışmasını ve güncellemeyi yaptık. Şimdi Nette Çocuk Var paketinde Facebook'a girilebiliyor" dedi. GİP çerçevesinde hangi internet paketinde hengi sitelere erişim haklarının olacağı, hangi sitelere girilip, hangilerine girilemeyeceğiyle ilgili olarak kendilerine ulaştırılan bir resmi yazının henüz olmadığını belirten Tahsin Yılmaz, "BTK'nın kararlarını yerine getirmekle yükümlüyüz. Sonuçta filtreleme internet servis sağlayıcıları değil, BTK bünyesinde yapılacak" dedi.

'TRAFİĞE ETKİSİNİ ZAMAN GÖSTERECEK'

6 milyonu aşan TTNET ADSL müşterilerinin günlük oluştuduğu internet trafiğinin 3.2 terabaytı (3.2 milyon GB) aştığı bilgisini veren Yılmaz, "Sadece Youtube trafiği bunun yüzde 7.8'ini oluşturuyor. Bir yılını dolduran Tivibu'nun yarattığı trafiğin oranı ise yüzde 3'ü geçti. Abone başına aylık kullanım ortalamamız da 15 GB'yi aştı" diye konuştu. 22 Ağustos'tan sonra GİP'in internet trafiğine nasıl yansıyacağı sorusuna ise Yılmaz, şu cevabı verdi: "Güvenli internet paketlerinden birine geçme zorunluluğu yok ama trafiği nasıl etkiler? Bunu zaman gösterecek. 3 ay sonra bakarız, trafikle ilgili rakamlar ne oldu diye... Sonuçta, internette özgürlük geniş bir kavram. İlave seçeneklerin olması bence iyi ama ama bu alanda servis sağlayıcıların da yatırımlar da var."

TÜRKİYE İNTERNETE 22:00-24:00 ARASINDA GİRİYOR

TTNET'in HABERTÜRK ile birlikte ilk kez basına kapılarını açtığı TTNET Network Operasyon Merkezi'nde, Türkiye çapında 45 noktadaki internet ağıyla ilgili anlık durum bilgisine ulaşılıyor. Hız analizi, arıza ve sorunların tespiti, spam önleme çalışmaları, başvuruların tesisi ve servis, kapasite takibi, karalisteler yazışmalar, kurumsal müşteri problemleri ve şebekenin doluluk oranı ile ilgili veriler bu merkezden yönetiliyor. 8 kişinin çalıştığı merkez, haftanın 7 günü 24 saat faal olarak çalışıyor. çalışanalrın verdiği bilgiye göre merkezin en yoğun çalışma saatleri, Türkiye çapında günlük internet trafiğinin en yoğun olduğu saat akşam 22:00 ile 24:00 saatleri arasında.

KOTA İÇİN ORTAK HAVUZ OLUŞTURULACAK

Bu yılın ilk çeyreğinde 95 bin net abone kazandıklarını ve bu yılı 400 binlik bir abone kazanımıyla bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Tahsin Yılmaz, şöyle konuştu: "ADSL, mobil ve Wi-Fi erişim teknolojilerini ilerleyen dönemde ortak kotada yapacağız, 'Totak Broadband' denilen bir servisle. Örneğin 3G'de 4 GB'lik bir kotanız, ADSL'de ise 6 GB'lik bir kotanız var. ADSL'yi çok kullandınız 8 GB'ye çıktı, 3G'deki ise 1 GB ancak kullandınız. Bir yerde kota kaybınız var, diğer tarafta kotayı fazla aşıyorsunuz. Biz şimdi bunların hepsi için ortak bir kota havuzu paketi sunacağız."

NECDET ÇALIŞKAN /HT Ekonomi

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim