• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Yılport Gemlik’e başladı, GEMPORT’a talip

Yılport Gemlik’e başladı, GEMPORT’a talip
Yıldırım Holding, İş Bankası’nın satışa çıkardığı Gemport’a da talip olduğunu açıkladı.

 

Gemlik Gübre limanını modern bir konteyner terminali haline getirmek için altyapı yatırımlarına başlayan Yıldırım Holding, İş Bankası’nın satışa çıkardığı Gemport’a da talip olduğunu açıkladı. Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, “Gemport’a talibiz. Eğer alabilirsek iki limanı birleştirerek projeyi geliştirmek istiyoruz” dedi.

 

Son yıllarda yurtiçi ve yurtdışındaki büyük yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken Yıldırım Holding, Gemlik Körfezi’nde büyük bir konteyner limanı için düğmeye bastı. 250 milyon dolara mal olması planlanan Yılport Gemlik konteyner limanının yıllık kapasitesi 1.5 milyon teu olacak.

Konuyla ilgili Perşeme Rotası’na açıklamalarda bulunan Yıldırım Holding CEO’su Yüksel Yıldırım, limana şimdiden büyük operatörlerden ortaklık teklifi geldiğini fakat kabul etmediklerini söyledi. Yıldırım, bu yatırımın ardından şirketin liman operasyonları ve işletmeciliği portföyünü genişletmeye devam edeceğini belirtti ve “Her zamanki yaklaşım ve anlayışımıza uygun olarak dünya standartlarında, çevre dostu, bölgede ve liman sahasında yeni iş olanakları yaratacak bir tesis kuracağız’” dedi. CMA CGM ve MSC’den hatlarına Yılport Gemlik’i de ekleyeceklerine dair şimdiden söz aldıklarını söyleyen Yüksel Yıldırım, “Fakat biz liman bitmeden ortak almayacağımızı söyledik. Onlar da eğer Gemlik’teki gibi STS tipi kreynler koyarsanız gemilerimizi size getiririz dediler. Ardından CMA CGM de aynı taahhütte bulundu. Şu an limanın iki müşterisi hazır ki o bölgedeki yükün büyük kısmını taşıyan servisler bu operatörlerdir” diye konuştu.

 

LİMANCILIĞA 1 MİLYAR DOLAR

 

Türkiye İş Bankası iştiraki olan Gemport’un satılığa çıkarıldığını ve limana talip olduklarını açıklayan Yıldırım, “Biz yıllar önce de Gemport’a talip olmuştuk fakat kesinlikle satmayacaklarını söylemişlerdi. Şimdi alabilirsek iki limanı birleştirerek projeyi geliştirebiliriz” dedi.

 

Yıldırım Holding olarak, uluslararası global bir liman operatörü olma hedefleri olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yılport Gebze limanına şuana kadar 200 milyon dolar harcadık. 2. ve 3. fazın tamamlanması için de 300 milyon dolar harcayacağız. Malta FreePort’un  yüzde 50’lik hissesi de 200 milyon euro’ya alındı. Grup olarak 1 milyar dolarlık liman yatırımı yapmış olacağız” açıklamasını yaptı.

 

250 MİLYON DOLAR YATIRILACAK

 

Limanın konteyner dışında sıvı ve döke yük hizmeti de vereceğini söyleyen Yıldırım, limanın ayrıca 5 milyon ton genel kargo elleçleyebilecek kapasitesi olacağını belirterek şu bilgileri verdi: “İlk fazda tahmini olarak 150 milyon dolarlık yatırım ile yıllık 600 bin teu elleçleme kapasitesine ulaşılması hedefleniyor. Projenin tamamında ise 250 milyon dolarlık bir yatırım ön görüyoruz. Gebze’de öğrendiğimiz liman altyapı tecrübesini buraya uygulayacağız. 770 metrelik bir ön rıhtım ve 250 metrelik bir yan rıhtım yapacağız.  Proje tamamlandığında 1.5 milyon teu’luk bir liman olacak. 22 sıralı gemilerle çalışabilen 4 adet sahil vincinin 400 metrelik rıhtımda konuşlandırılarak ana gemilere, 2 adet hareketli sahil vincinin ise 250 metrelik rıhtımda konuşlandırılarak feeder gemilere hizmet verilmesi planlanıyor. 14.000 teu’luk gemiler rahatlıkla gelebilir.

 

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim