• BIST 9452.26
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

'Yüksek cezalar nakliyecileri öldürüyor'

'Yüksek cezalar nakliyecileri öldürüyor'
Türk nakliyeciler Avrupa'da 23 bin euroyu bulan yol cezalarına maruz kalıyor. Yılda 100 bin euronun üstünde ceza ödeyen şirketler dahi var.

Türk plakalı ağır ticari araçların yurtdışında çok yüksek cezalara maruz kalması Türk nakliye şirketlerinin rekabet gücünü azaltıyor. "Avrupa'daki yüksek para cezaları Türk nakliyecisini öldürüyor" diyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği eski Başkanı R. Engin Özmen, "Aracı ceza almayan şirket yoktur ama bunu çoğu deklare etmiyor" ifadesini kullandı.

Türk nakliyecisi 2012 yılı süresince karayolu ve ro-ro gemilerle Avrupa'ya 300 binin üstünde sefer yaptı. TIR'lar karayolu veya ro-ro kullanarak Avrupa'ya gitse de yolmasrafları ve cezalarından kurtulamıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nde cezalarla ilgili net veriler bulunuyor. Nedeni çoğu şirketin bunu deklere etmek istememesi.
 
Uluslararası Nakliyeciler Derneği eski Başkanı R. Engin Özmen'e göre Avrupa veya Karadeniz ülkelerinde yol cezası almayan şirket yok. Her şirket büyük küçük cezalara maruz kalıyor fakat açıklamıyor. Avrupa'ya yılda ortalama 300 bin sefer yapılıyor. Sefer yapan her beş araçtan biri cezaya maruz kalsa dahi ortaya çıkan fatura oldukça yüksek oluyor. Çünkü Avrupa genelinde birçok ülkede yoğun kontrollere tabi tutulan Türk TIR'larına en ufak bir evrak yanlışlığı ya da eksikliğinde 300 euro ile 6 bin euro arasında cezalar kesiliyor. 23.500 euro ceza alan onlarca nakliye şirketi dahi var. Türk şirketleri yurtdışında çok yüksek cezalara maruz kalırken Türkiye'ye gelen yabancı plakalı araçlar bu kadar yüksek cazalar almıyor.
Çünkü mevzuat eksikliğinden dolayı yapılan kontrollerde yabancı plakalı araçlara caydırıcı herhangi bir ceza uygulanamıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkan Vekili Melike Tümen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada:
 
"Ro-Ro gemisi ile İtalya'nın Trieste Limanı'na gönderilen Türk plakalı römorklar, Türk plakalı çekiciler tarafından limandan alınarak Avusturya içerisine taşındığı takdirde bu operasyon Avusturya makamları tarafından kabotaj olarak değerlendirilmekte ve KUKK Protokolü gereğince bu tip taşımalarda kullanılmak üzere tahsis edilen özel ibareli geçiş belgesinin araçta bulunmaması durumunda her bir araca 23 bin 500 euro kabotaj cezası kesilmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Bu cezanın aynı şekilde Fransa'nın Toulon Limanı'na gönderilen Türk plakalı römorklar için de geçerli olduğunu söyleyen Tümen, "Fransız makamları kabotaj taşımalarını kesinlikle kabul etmemekte olup Türk plakalı çekiciler tarafından limandan alınan Türk plakalı römorkların Fransa toprakları içerisine taşınması durumunda 16 bin euro kabotaj cezası uygulanmaktadır. " dedi. Türkiye'ye girişte gümrük sahalarında kontroller yapıldığını fakat yol kenarı kontrollerinin yapılamadığını dile getiren Tümen, kanunlardaki eksikliklerden dolayı yapılan kontrollerde yabancı plakalı araçlara caydırıcı herhangi bir ceza uygulanmadığını belirterek "Bu yol ile ülkemize giren yabancı araçların sayısı her geçen gün artmaktadır. Yabancı taşıtların trafik mevzuatımızın öngördüğü ölçülere uyup uymadığı ve ulaştırma mevzuatımızın gerektirdiği (geçiş belgesi, UBAK belgesi) belgelerin kontrolünün daha etkin ve sıkı şekilde yapılması ve caydırıcı cezaların uygulanabilmesi için ihtiyaç olunan düzenlemelerin en kısa sürede yapılması önem arz etmektedir" yorumunu yaptı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim