• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Yüksek fiyat karayolunu da BAF’a geçirdi

Yüksek fiyat karayolunu da BAF’a geçirdi
Petrol fiyatlarındaki artış taşımacıların akaryakıt giderlerini yaklaşık yüzde 20 oranında artırdı.

Yüksek fiyatlar karayolunu da BAF’a geçirdi

Petrol fiyatlarındaki artış taşımacıların akaryakıt giderlerini yaklaşık yüzde 20 oranında artırdı. Bu ek maliyeti navluna yansıtamayan karayolu taşımacılık sektörü, havayolu ve denizyolunda uygulanan BAF’ı (Akaryakıt Fiyat Ayarlaması) karayoluna taşıdı. Firmalar tekliflerini artık BAF bazlı veriyor.

Geçtiğimiz son birkaç ay içinde Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gerilimler taşımacılık sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Uluslararası piyasalardaki petrol fiyatlarının giderek yükselmesi, en büyük gider kalemi akaryakıt olan taşımacılık sektöründe taşıma maliyetlerini de hat safhaya çıkardı. Bu ek maliyetin altından kalkamayan karayolu taşımacılık sektörü, zararı karşılamak için havayolu ve denizyolu taşımacılığında uygulanan BAF’ı (Akaryakıt Fiyat Ayarlaması) karayolunda da uygulanmaya başladı.

Ek yakıt maliyeti yüzde 20’yi aştı

Kriz nedeniyle Türkiye’nin Ortadoğu’ya taşımalarının yüzde 30 artış gösterdiğini, Avrupa’ya olan taşımaların ise düşüşe geçtiğini hatırlatan UND Başkan Yardımcısı Zahit Sağlık, bu nedenle Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin nakliye sektörünü son derece olumsuz etkilendiğini söyledi. Sağlık, “Eğer bu durum kısa zaman içerisinde düzelmezse sektörü mağdur durumda kalacak” dedi. Karayolu taşımacılığında en büyük giderin akaryakıt olduğunu dolayısıyla akaryakıttaki en ufak bir değişikliğin giderleri ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Sağlık, “Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan olaylar nedeniyle maliyetlerimiz katlanarak artıyor. Petrol fiyatındaki artış, bize son birkaç ayda akaryakıtta yüzde 20’nin üzerinde ekstra maliyete sebep oldu. Sektör bu ek maliyetin altından kalmak için BAF uygulamasına geçti. Bu yaşanan olaylar first majör olaylardır. Bu tür durumlarda lojistikçisin bu ek maliyeti ihracatçısına veya ithalatçısına yansıtması son derece doğadır. Aksi takdirde bu ek maliyetlerin üstesinden kalkamaz” diye konuştu.

AB karayollarında da BAF’ı uyguluyor

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kosta Sandalcı da petrol fiyatındaki artışın sektörü olumsuz etkilediğini, karayolunda BAF’ın yeniden gündeme geldiğini ve firmaların yeni tekliflerini BAF bazlı vermeye başladığını belirtti. Sandalcı, karayolu taşımacılığında bugüne kadar yakıt fiyatları ne kadar artarsa artsın, sektörün fiyat farkını taşıma bedellerine yansıtmadığını ancak, varili 124 doları aşan petrol fiyatının sektörün yakıt maliyetini önemli ölçüde artırmasının BAF uygulamasına geçilmesini zorunlu kıldığını dile getirdi. UTİKAD’ın da UND gibi bu uygulamaya geçilmesinde sektöre öncülük ettiğini ifade eden Sandalcı, BAF’ı, karayolu taşımacılarının da uygulamaya başlamasının son derece doğru bir karar olduğunun altını çizdi. Sandalcı, Fransa ve İtalya gibi AB ülkelerinde karayollarında da BAF’ın uygulandığını söyledi.

Navlun üzerine %7.5′lik petrol farkı

Akaryakıt maliyetlerini bugünkü değerleriyle kaldırmanın mümkün olmadığını belirten Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener de müşterilerine BAF uygulamaya başladıklarını aktardı. “Aksi takdirde sürekli zarar pozisyonlarımız olacak” diyen Eldener, navlun rakamının üzerine %7.5′lik bir petrol farkı yansıttıkları bilgisini verdi. Petrolün artış oranına bağlı olarak bu oranın değişebileceğini söyleyen Eldener, petrol fiyatlarının 200 doları bulabileceği yönündeki açıklamalar içinse, “Petrolün varil başına 150 dolar seviyelerine geldiği zamanları bundan birkaç yıl önce gördük. Ancak 200 dolar gibi bir maliyet, hayatı çok pahalılaştıracağı gibi, uluslararası ticareti de ciddi biçimde düşürecektir. Bu derece bir artışın işlerimizi çok olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

AYSEL GENÇER/PERŞEMBE ROTASI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim