• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Yüksek Hızlı Tren doğu illerine turist yağdıracak

Yüksek Hızlı Tren doğu illerine turist yağdıracak
Tunceli, Elazığ, Malatya ve Bingöl, 2023’e kadar yapılacak projelerle kabuk değiştirecek. YHT Elazığ’a ulaşacak, Malatya’da ‘Kayısı Borsası’ kurulacak.


Hükümet, yeni Doğu Anadolu Eylem Planı’nı (DAP) devreye sokarken, kalkınma ajansları da plandaki projeleri hayata geçirmek için düğmeye bastı. Tunceli, Elazığ, Malatya ve Bingöl, 2023’e kadar gerçekleştirilecek projelerle yıllık 2 milyar dolarlık ihracat, 500 bin turist çekme kapasitesine sahip olacak. Yüksek Hızlı Tren’in ulaşacağı bölge, hızla kalkınacak. Dört ildeki işsizlik ortalama yüzde 8’e inecek.

YHT, bisiklet yolu

Bu amaçla, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda Fırat Kalkınma Ajansı tarafından dört ili kapsayan bölge için Eylem Planı devreye sokuldu. İşte dört ili hızla kalkındıracak adımlardan öne çıkanlar: İllerde bisiklet yolları, kent içi ulaşıma entegre edilecek. Yolcu ulaşımı için Çetinkaya-Malatya- Yolçatı- Elazığ- Diyarbakır Yüksek Hızlı Tren Hattı 2023 yılında tamamlanacak. Sivas- Malatya- Elazığ- Bingöl- Tatvan demiryolu hattı da modernize edilecek.

Bilim merkezi yolda

Ekonomik alanda atılacak adımlardan biri, Malatya merkezli bir “Kayısı Borsası” kurulması olacak. Malatya’da “Kent Tarihi ve Uygarlıklar Müzesi” yapılacak. Dört ile de “Bilim Merkezi” kurulacak. Sinema ve tiyatro salonları artırılacak.

Nemrut’ta turizm atağı

BölgeDE turizm de öne çıkacak. Nemrut Dağı Milli Parkı’nda Malatya ve Adıyaman’ı birleştirecek yol yapılacak. Düzgün Baba başta olmak üzere ziyaret ve inaç merkezlerine giden yollar iyileştirilecek. Bingöl’de Taş Mektep ve Ermeni Çarşısı turizme kavuşacak.

Bal ormanları

Bölgede “organize hayvancılık bölgeleri” oluşturulacak. Baraj göllerinde balıkçılık yaygınlaşacak. Pütürge, Arguvan, Arapgir, Karakoçan gibi yerlerde “bal ormanları” kurulacak. Bölge “bal merkezi” haline gelecek ve polenden arı sütüne kadar ürünler markalaşacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim