• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Yüksek hızlı tren otobüsleri sildi süpürdü

Yüksek hızlı tren otobüsleri sildi süpürdü
Ankara-Eskişehir arasında 13 Mart 2009'da seferlere başlayan yüksek hızlı tren, bu hatta taşımacılık yapan otobüs firmalarını adeta sildi süpürdü.

YHT GELDİ, OTOBÜSLER BOŞ KALDI

Ankara-Eskişehir arasında 13 Mart 2009'da seferlere başlayan yüksek hızlı tren, bu hatta taşımacılık yapan otobüs firmalarını adeta sildi süpürdü.

Hızlı tren seferlerine başlamadan önce, iki şehir arasındaki taşımada otobüsün payı bir buçuk yılda yüzde 55'ten yüzde 10'a geriledi. Yüksek hızlı trenin payı ise yüzde 8'den yüzde 72'ye yükseldi. Özel aracıyla iki şehir arasında yolculuk yapan vatandaşlar da tercihini hızlı trenden yana kullandı. Trenden önce yüzde 38 olan özel araç ile seyahat yüzde 18'e geriledi.

Devlet Demiryolları'nın özel sektör ve üniversitelere yaptırdığı araştırmada, vatandaşın ulaşım aracı tercihinde hızlı trenin önemli bir rol oynadığı ortaya konuldu. Araştırmaya göre, yüksek hızlı tren ile seyahat eden yolcuların yüzde 84'ünün karayollarından çekildiği tahmini yapılıyor. Araştırma sonuçları, Başkent ile Eskişehir arasında ilk akla gelen ulaşım aracının hızlı tren olduğunu gösteriyor. Otobüsle seyahat edenlerin yüzde 83,7'sinin, otomobil ile seyahat edenlerin ise yüzde 37'sinin tercihlerini hızlı trenle seyahat yönünde değiştirdikleri ortaya konuldu.

Hızlı trenin seferlerine başlamasıyla otobüs firmalarının günlük yolcu sayısı 4 binden 800'e geriledi. Firmaların 4 bin yolcu taşıdığı günlerde, konvansiyonel tren Ankara-Eskişehir arasında sadece 572 kişi taşıyordu. Hızlı trenin devreye girmesiyle yolcu sayısı 5 bin 800'e çıktı. Devlet Demiryolları, benzer durumun Konya hattında da gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Ankara-Konya için de Ankara-Eskişehir verileri baz alınarak bir çalışma yapıldı. Çalışmada, Konya-İstanbul otobüslerinin Ankara üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmasının bu parkurda rekabetin Eskişehir'e nazaran daha çetin geçeceği bilgisi verildi. Ancak kurumun 1 yılda Ankara-Eskişehir'de gösterilen başarıya ulaşacağı tahmini yapıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim