• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Yüksek Hızlı Tren'e deprem sensörlü fren

Yüksek Hızlı Tren'e deprem sensörlü fren
Ankara-Eskişehir arasında başlayan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerine yeni şehirler eklenirken, güvenlik ayağı da güçlendiriliyor.

HIZLI TRENE DEPREM SENSÖRLÜ FREN

Ankara-Eskişehir arasında başlayan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerine yeni şehirler eklenirken, güvenlik ayağı da güçlendiriliyor.

YHT'nin yeni hatların açılacağı bazı güzergâhlarına muhtemel bir deprem riskine karşı erken uyarı sistemi kurulacak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Kandilli Rasathanesi arasında yürütülen proje çalışmasının tamamlanmasının ardından trenlere fay hattının geçtiği yerlerde depremi önceden haber veren sinyalizasyon sistemi takılacak. Buna göre depremi birkaç saniye öncesinden haber alan yüksek hızlı trenler makinistin müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak duracak. Sistem sayesinde deprem sebebiyle oluşabilecek büyük hasarların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Demiryolları Yapım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje, dünya genelinde Japonya gibi teknolojinin üst düzeyde kullanıldığı birkaç ülkede uygulanıyor. Projenin Türkiye'de öncelikli olarak İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı seferlerinde kullanılması planlanıyor. Deprem erken uyarı sistemiyle donatılmış bu sinyalizasyon sistemi Avrupa'nın birçok ülkesinde dahi uygulanmıyor. Depremlerin en fazla yaşandığı Japonya'da kullanılan erken uyarı sistemine yönelik her iki kurumun çalışmasının ardından bu sistemi uygulayacak şirket ihale ile belirlenecek. Şu anda Türkiye'de büyük ilgi gören Ankara-Eskişehir YHT bölümünde erken uyarı sistemi bulunmuyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın deneme seferlerini gerçekleştirdiği Ankara-Konya Hızlı Tren hattında da bu sistem yer almıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim