• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Yunan adalarına Türkiye’den ilgi yoğun

Yunan adalarına Türkiye’den ilgi yoğun
Yunanistan’da Özelleştirme Komitesi’nin ülkenin liman ve marinalarının özelleştirilmesine yeşil ışık yakmasının ardından, Yunan adalarında olan liman Türk iş adamlarının da yakın takibine girdi.

Yunanistan’da Özelleştirme Komitesi’nin borç krizindeki ülkenin liman ve marinalarının özelleştirilmesine yeşil ışık yakmasının ardından, çoğunluğu Yunan adalarında olan liman ve marinalar Türk iş adamlarının da yakın takibine girdi.

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas, “Özelleştirmelerle İlgileniyoruz, ihalelere gireceğiz, Atina ve Selanik dışındaki adaların tümünündeki liman özelleştirmelerine katılmayı düşünüyoruz” dedi.

Özelleştirme ihalelerinin finansman modeline ilişkin olarak da Nas, “Kendi öz kaynağımızla finansa edebiliriz. Ortak ihtiyacımız olduğunun düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.

Şirketin geçen yıl sonu itibariyle 674,9 milyon liralık bir öz kaynağı bulunuyor.

Yunanistan Maliye Bakanlığı, bir süre önce limanların özelleştirilmesi için ihale açma yetkisinin Varlık Geliştirme Fonu’na verildiğini açıkladı. Özelleştirilecek varlıklar arasında Zakintos, Katakolo ve Argostoli limanlarının yanı sıra Glifada marinası bulunuyor.

İçerisinde toplam 23 liman ve marinanın bulunduğu özelleştirmelere katılacaklarını açıklayan Nas, “Belki yanımıza sembolik bir yerli (Yunan) ortak alabiliriz. Süreci takip ediyoruz” dedi.

Özellikle, Yunan Komünist Partisi’nden liman ve marinaların özelleştirilmesine sert tepki gösterildiğinin hatırlatılması üzerine Nas, “Ben bu dönemde tepkinin fazla olacağını sanmıyorum. Şu anda Avrupalılara bizden daha öfkeliler. Yine de her ihtimale karşı yanımıza sembolik yerli bir ortak almak doğru olacaktır” şeklinde konuştu.

“LİMANLARLA İLGİLENEN TÜRK ŞİRKETLER VAR”

Liman ve marinaların özelleştirilmesi ile ilgili olarak konuşan Yunanistan Özelleştirme Ajansı Özelleştirme Programları Koordinatörü Panos Protopsaltis, “Özelleştirme süreci henüz başlamadı. Birkaç hafta içerisinde sürece karar vereceğiz. Yunan hükümeti yeşil ışık anlamına gelecek kararını verdi. Bu önemli bir adım” dedi.

Protopsaltis, “Genel olarak limanlarla ilgilenen Türk şirketleri var. İstanbul’u son ziyaretimde, liman ve marinalarla yakından ilgilenen gruplar vardı” şeklinde konuştu.

Geçen mayıs ayında, Setur Marinaları ve Follie Group bünyesindeki Hellenic Duty Free ortaklığı, Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan marinayı 40 yıl boyunca işletme hakkını elde etmişti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli de “Türk şirketleri için şu anda, Yunanistan’da yatırım yapmak için en iyi zaman” dedi.

Liman ve marina ihalelerine,uluslararası şirketlerin büyük ilgisi olacağını belirten Egeli, “Mutlaka Türk şirketlerinin dışında da çok ilgilenen olacaktır. Yunanistan’daki seçimler öncesinde, doğalgaz dağıtım şirketinin özelleştirilmesinde son listede üç Azeri, iki Rus, bir Fransız ve bir de İngiliz-Rus konsorsiyumu vardı. Tahmin ediyorum bu limanlar da çok kıymetli varlıklar. Onun için bu işte söz sahibi olan birçok uluslararası firmanın da bu ihalede yer alacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, geçen ay koalisyon hükümetinin programını parlamentoda açıkladığı konuşmasında ülkenin kalkınmasında, hükümetin hedefleri arasında Ege Denizi’nde bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan edilmesinin bulunduğunu belirterek, en kısa zamanda başlatılması planlanan özelleştirmelerde Devlet Demiryolları’nın (Trainose) ve Yunan Elektrik Kurumu’nun (DEH) birinci sırayı aldığını vurgulamıştı. Samaras devlete ait mal varlıklarının değerlendirilmeden durduğu yerde değer kaybettiğini belirterek, memur ve emeklilerin maaşlarında kesinti yapılmasının doğru olmadığını kaydetmişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim