• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Yunanlı eski Bakan'a 4 yıl hapis

Yunanlı eski Bakan'a 4 yıl hapis
Yunanistan eski Ulaştırma ve Kültür Bakanı Mihalis Liapis, sahte plaka ile cip kullanmaktan yargılandığı davada 4 yıl hapse mahkum oldu.

Yunanistan eski Ulaştırma ve Kültür Bakanı Mihalis Liapis, sahte plaka ile cip kullanmaktan yargılandığı davada 4 yıl hapse mahkum oldu. Liapis'in hapiste kalması gereken süre, günlüğü 50 Euro’dan para cezasına çevrildi. Liapis, ayrıca, sigortasız otomobil kullanmaktan ve diğer trafik kurallarını ihlalden de para cezasına çarptırıldı.

Iki gün sonra Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacak olan Yunanistan’da Atina suçüstü mahkemesi, örnek olacak bir cezalandırmaya imza attı. Lüks cipini sahte plaka ile kullandığı gerekçesiyle 17 Aralık’ta gözaltına alınan eski Ulaştırma (2004-2007) ve Kültür (2007-2009) Bakanı Mihalis Liapis, bugün görülen davada 4 yıl hapis cezasına mâhkum oldu. Mahkeme, 4 yıllık cezayı günlüğünü 50 Euro'dan ödemesi (73 bin Euro) karşılığında bakanın cezasını erteledi. Liapis’e lüks cipini sigortasız kullandığı gerekçesiyle 3 bin Euro, ‘dur’ çağrısına uymamaktan 700 Euro, sigortasız araç kullanmaktan 500 Euro, filmli camlar için 80, çeki demiri için 80 ve ehliyet bulundurmamaktan da 20 Euro ceza kesildi.

SAVCIYA GÖRE HAFIFLETICI SEBEP YOK

Mahkemede avukatı tarafından temsil edilen Liapis'e yönelik suçlamaları sıralayan savcı, olaya ilişkin hiçbir hafifletici unsurun dikkate alınmamasını istedi. Savcı; bakanın, orijinal plakaları trafiğe teslim ederken sahte plaka ile cipini kullanmayı planladığı kanaatine vardığını da söyledi.

Bakan Liapis’in, eski Cumhurbaşkanı Konstantinos Karamanlis’in yeğeni ve eski Başbakan Kostas Karamanlis’in kuzeni olmasını dikkate almayan savcı, Liapis’i “tehlikeli ve suç işlemeye meyilli” şeklinde tanımladı. Liapis’in Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde kabul edilen trafik ceza kanunlarını çiğnediğini vurgulayan savcı, “17 Aralık’ta meydana gelen olaydan sonra yargılanmasını bugüne erteleterek yurtdışına (Malezya) tatile gitmesi, suçun hataen işlenmediğini gösteriyor.” dedi.

“Geçmişte kontrol edilemediği için ceza gerektiren bir suç işleyip işlemediği biliniyor.” yorumunda bulunan savcı, “Sık sık uğradığı lüks lokantalarda öğünü bin Euro’ya denk gelen faturaları öderken, cipin aynı miktardaki bir yıllık vergisini ödememeyi seçti.” şeklinde konuştu.

Gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada hatasını kabul eden Liapis, ekonomik kriz mağduru olduğunu söylemiş, “Kriz beni de etkiledi. Hata ettim ve düşüncesizliğimin bedelini ödeyeceğim. Gerektiği gibi cezalandırılacağım. Itiraf ediyorum.” demişti.

SAMARAS POLISI TEBRIK ETMIŞTI

Bakan Liapis’in sahte plaka ile lüks cipini kullanmasının ardından kamuoyunda oluşan yoğun tepkileri dikkate alan Yeni Demokrasi lideri ve Başbakan Antonis Samaras, Liapis’in parti üyeliğini iptal etmişti. Samaras, eski Ulaştırma ve Kültür Bakanı’nı gözaltına alan polisleri tebrik etmişti: “Her kim için konuşursak konuşalım, vatandaşlar, kanun önünde eşittir. Kim kanunu çiğnerse tutuklanır ve cezalandırılır. Yapmaları gerekeni uygulayan polislere bravo.”

Benzer problemlerin bir daha yaşanmaması için Adalet Bakanı’na talimat veren Samaras, emekli ya da aktif görevdeki milletvekillerini toplumsal veya kanuni hassasiyetlere dikkat etmelerini, toplumsal huzuru bozacak ve ceza gerektiren sahtecilik, dolandırıcılık, gasp, rüşvet gibi davranışlarda bulunmaları durumunda bütün ayrıcalıklarına son verilmesini istemişti.

Eski bakan, 17 Aralık’ta motosikletli 4 polis tarafından sahte plakalı lüks cipi ile trafikte fark edilmiş, ardından gözaltına alınarak polis şubesine götürülmüştü.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim