• BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Yuvacık Barajı'nda 15 günlük su kaldı

Yuvacık Barajı'nda 15 günlük su kaldı
İSU Genel Müdürü Bayram, Yuvacık Barajı'nda 15 günlük su kaldığını söyledi.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Yuvacık Barajı'nda 15 günlük su kaldığını belirterek, Sapanca Gölü ve Namazgah Barajı devrede olduğu için su sıkıntısı yaşanmayacağını bildirdi.

Bayram, yaptığı açıklamada, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün kayıtlarına göre son 50 yılın en kurak dönemini yaşadıklarını belirtti.

Bölgede ortalama 8-10 senede bir kuraklık yaşandığını kaydeden Bayram, "DSİ'nin 1965 yılındaki akım verilerine göre bu sene en şiddetli kuraklık dönemini yaşıyoruz. Tarihte yağış bakımından da böyle bir aralık, ocak ayı da geçmemiştir ama sevindirici olan üst üste 3 ay süren kurak dönem de olmamıştır. Bir sefer 2 ay gibi kurak bir dönem yaşanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Bayram, bölgenin su ihtiyacını karşılamak için C planı olarak Namazgah Barajı'nı inşa ettiklerini, Kandıra ve sahil bölgelerinin yanı sıra 290'ın üzerinde yerleşim alanına su vereceklerini aktardı.

"Yuvacık Barajı'nda 15 günlük su kaldı"

Kocaeli ve Sakarya’nın su ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün bir metre yüksekliğindeki suyun Yuvacık Barajı'nın hacmi olan 50 milyon metreküpe eşit olduğuna dikkati çeken Bayram, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz sene Kocaeli'yi Sapanca hattı kurtarmıştır. Yuvacık Barajı, en önemli su kaynağımız ve önemli bir su yapısıdır ancak kuraklıklar gösteriyor ki baraj her derde deva değildir. Sapanca hattı olmasaydı, Kurban Bayramı'nın bir hafta öncesinden barajda su kalmayacaktı. Şu anda baraja giren günlük 150 bin metreküp, şehre de günlük 350 bin metreküp su veriyoruz. Aradaki farkı da Sapanca Gölü'nden karşılıyoruz. Yuvacık Barajı'nda 15 günlük su kaldı. Şu anda Yuvacık Barajı'nda 5 milyon metreküp su var. Daha önce 2006 yılının son aylarında böyle bir sıkıntı yaşadık. A planı olarak Yuvacık Barajı'na karşılık B planımız yoktu ancak kısa zamanda  B planı olarak yanımızdaki Sapanca Gölü'nden 22 kilometrelik terfi hattı çektik. Bu hatla Sapanca Gölü, yedek baraj olarak geçtiğimiz yıl görevini gördü.

Barajda 15 günlük su kalması, su sıkıntısı anlamına gelmiyor."

"Tehlikeyi gördük"

Bayram, geçen yıl baraj havzasında yeterli yağış olmaması nedeniyle çeşitli önlemler aldıklarını kaydetti.

 "2013 yılında havzada yeterli kar yağışı olmadığı için baraj dolmadan 45,5 milyon metreküpten inişe geçti" ifadesini kullanan Bayram, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Tehlikeyi gördük ve temmuzdan itibaren barajdaki suyu idareli harcamaya başladık. Aralık ayının ortalarına kadar elimizde yeterli su kalması için de temmuz ayının başında itibaren periyodik olarak Sapanca Gölü'nden su alıyoruz. Bu yıl Karamürsel bölgesinde İhsaniye ve Avcıdere barajlarının inşaatlarına başlanılacak. Ayrıca DSİ tarafından bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması için de Sakarya’da 190 milyon metreküp kapasiteli Balıklayalar İçmesuyu Barajı inşa edilerek, bölgenin su ihtiyacı karşılanacak. Vatandaşlarımız rahat olsun, su sıkıntımız olmayacak ama her zaman dediğimiz gibi tasarruflu kullansınlar, israf etmesinler."

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim