• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Yüzde 100 yerli sismik geminin inşası başladı

Yüzde 100 yerli sismik geminin inşası başladı
Türkiye'nin kendi petrolünü bulması için kendi sismik arama gemisinin inşasına başlandı. Türkiye'nin bu sayede yüzde 100 yerli sismik gemisi olacak.

Türkiye'de 10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektörüne 50 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu rakamın yüzde 61'ini özel sektör gerçekleştirdi.

10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektörüne 50 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu rakamın yüzde 61'ini özel sektör gerçekleştirdi. Nükleer enerji santralleri kurma süreci devam ediyor. 2023 yılına kadar 2 nükleer santral işletmeye alınacak, üçüncüsünün de inşaatına başlanmış olacak ve enerji ithal bağımlılığı azaltılmış olacak. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İhraç Ham Petrol Boru Hattı'nın hayata geçirilmesiyle, Dünya petrol tüketiminin yüzde 1,5'inin Ceyhan üzerinden taşınması sağlandı. Yapılan alım-satım anlaşmalarıyla ile hem Azerbaycan'ın gaz sahalarının geliştirilmesine imkan tanındı hem de Türkiye'nin ihtiyacı olan doğalgazı tedarik edildi. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı ile Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi'nin ilk ayağı tamamlandı ve komşu ülkeye gaz ihraç edilmeye başlandı. Azeri doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinde Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) ilk adımı Azerbaycan ile atıldı ve hükümetlerarası anlaşması yapıldı.

NABUCCO PROJESİ'NE VERİLEN DESTEK SÜRÜYOR

Nabucco Projesi'ne verilen destek sürüyor. İmzalanan TANAP Anlaşmaları ile Nabucco Projesi'nin önü açıldı ve Nabucco artık Batı Nabucco ismiyle Bulgaristan sınırından Avrupa içlerine kadar uzanan bir boru hattı şeklinde uzandı. Irak gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırabilmesi için çalışmalar hazırlandı, bu kapsamda Irak-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesi için mutabakat zaptı imzalandı. Mısır doğalgazının Ürdün ve Suriye üzerinden Türkiye'ye ve buradan da Avrupa'ya ulaştırılmasını hedefleyen Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 3'üncü fazının yapımına devam ediliyor. Yaklaşık 40 yıldır işletilen Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı Anlaşması'nın süresi 15 yıl daha uzatıldı.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 100 YERLİ SİSMİK GEMİSİ OLACAK

ENTSO-E Türkiye'nin elektrik sistemi ile senkronize hale getirildi. 10 yıl önce tamamen atıl vaziyette olan jeotermal kaynaklar Türkiye ekonomisine kazandırılmaya başlandı. Elektrik, ısınma, termal turizm ve seracılık amacıyla 85 jeotermal saha özel sektörün yatırımına açıldı. Denizlerde petrol aramacılığında atağa geçildi. TPAO, dünya devi şirketlerle Karadeniz ve Akdeniz'de derin deniz petrol aramacılığı gerçekleştiriyor. Türkiye'nin kendi petrolünü bulması için kendi sismik arama gemisinin inşasına başlandı. Türkiye'nin bu sayede yüzde 100 yerli sismik gemisi olacak. Libananco, Aktaş, Kanel Elektrik gibi tahkim davaları kazandı. Bu davalarda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden 250 milyar dolar tazminat isteniyordu. 2003 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla fakir ailelere kömür yardımı kapsamında, projenin başladığı yıldan bugüne kadar 9 yılda toplam 13.3 milyon ton kömür verildi.

Türkiye'de 2002 ila 2012 yıllları arasında, elektrik üretiminde yüzde 77, elektrik santrali sayısında yüzde 145'lik bir artış yaşandı. Elektrik enerjisi kurulu gücünde yüzde 77, hidroelektrik santral kurulu gücü yüzde 52, termik santral kurulu gücü yüzde 56, rüzgar santral kurulu gücü yüzde bin 150 ve jeotermal kurulu gücü ise yüzde 600'lük bir artış gerçekleşti. Elektrik iletim hattı uzunluğunda yüzde 18'lik bir artış yaşanırken, yer altı elektrik kablo uzunluğunda yüzde 130'luk bir artış sağlandı. Doğalgaz boru hattı uzunluğu ise yüzde 190 artış gerçekleşti.

Petrol sektöründeki 10 yıllık artışın yüzdelik oranları ise şöyle: "Petrol ve doğalgaz sondaj miktarı yüzde 500, petrol ve doğalgaz kuyu sayısı yüzde bin 300, petrol ve doğalgaz arama yatırımı yüzde bin 300 arttı."

Maden arama sondajı yüzde bin 300 artarken, maden ihracatı miktarında yüzde 500'lük bir artış yaşandı. Mermer ihracatı yüzde 450'lik bir artış sergiledi. Bor üretimi yüzde bin 350 arttı ve bor ihracatında yüzde 375'lik bir artış gerçekleşti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim