• BIST 9548.09
  • Altın 2500.291
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.5676
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Zafer Havaalanı için imzalar atıldı

Zafer Havaalanı için imzalar atıldı
Türkiye'nin ilk bölgesel havaalanı olacak ve Kütahya, Afyonkarahisar ile Uşak illerini kapsayan Zafer Bölgesel Havaalanı için imzalar bugün atıldı.

Zafer Havaalanı için imzalar atıldı

Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerini kapsayan Zafer Bölgesel Havaalanı'nın inşası için imza töreni yapıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 3 ili kapsayan havalimanının yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edecek IC İçtaş ile gerekli imzaları attı.

Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak bölgelerini kapsayan Zafer Havalimanı, Türkiye'de yapılması planlanan 4 bölgesel havalimanından ilki olacak. Bölgesel havalimanı diğer bölgeler için örnek teşkil etmesi açısından Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ ayrı bir önem veriyor. Zafer Havalimanı; İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve Antalya havalimanı'ndan sonra Türkiye'nin dördüncü büyük havalimanı olarak planlanıyor. Bölgedeki termal turizm potansiyeli göz önüne alınarak yıllık 5 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.

Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen imza törenine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak milletvekilleri, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen başta olmak üzere çok sayıda yetkili katıldı.

Açılış konuşmasını yapan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Türkiye'deki ilk bölgesel havaalanını yapacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Çeçen, başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, DHMİ yetkilileri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çeçen'in ardından kürsüye gelen DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da Zafer Bölgesel Havaalanı'yla Türkiye'de bir ilke imza atılacağını ifade etti. Birdal, Türkiye'nin Yap-İşlet-Devret modeliyle büyük başarılara ulaştığını ve bu projenin de aynı kapsamda hayata geçirildiğini söyledi.

İSİM BABASI ÇEVRE VE ORMAN BAKANI VEYSEL EROĞLU

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'dan sonra konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisarlı biri olarak bölgeye havaalanı kazandırılacağı için mutlu olduğunu söyledi. Eroğlu, "Proje bizim önümüze geldiğinde çok sayıda engel olduğu söylendi. Bazen bizler de manilerle karşılaşabiliyoruz. Ancak hızlı bir şekilde manileri kaldırdık. En büyük sorunlardan biri de havaalanına koyulacak isim oldu. Bölgesel bir havaalanı olduğu için herkes kendi ilini temsil eden bir isme sahip olmasını istiyordu. Ben de proje önüme gelince üzerine Zafer Havaalanı yazdım. İsim sorununu da böylelikle çözmüş olduk" dedi.

Bakan Eroğlu, havalimanının inşa süresiyle ilgili "Bu havaalanı için 36 ay inşaat süresi verilmiş ama hem ben hem de Ulaştırma Bakanımız Binali Bey iyi pazarlık yaparız. Bu projenin temel atme töreninde yıl, ay, gün, saat hatta saniyesine kadar pazarlık yapacağız. Şimdiden haberiniz olsun" ifadelerini kullandı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yapılacak havaalanının çevre düzenlemesi başta olmak üzere "komple" örnek bir meydan olacağını söyledi.

ANAHTAR TESLİM HAVAALANI OLACAK

Törende son olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuştu. Bakan Yıldırım, ilk etapta Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak'a hizmet etmesi planlan Zafer Havaalanı'nın Türkiye'nin ilk bölgesel havaalanı olacağını vurguladı. Afyonkarahisar'ın termal turizmde, Kütahya'nın çinicilikte, Uşak'ın ise dokumacılıkta önemli birer merkez olduğunu ifade eden Yıldırım, üç il için en uygun yer olan Kütahya'nın Altıntaş mevkisinde yapılacak havaalanının 2 milyon yolcu kapasiteli olacağını belirtti.

Söz konusu bölgenin terminal binası, pisti, apronu ve hizmet tesisleri ile Türkiye'nin en modern havaalanlarından birine kavuşacağını belirten Yıldırım, bakanlığının YİD modeli konusunda önemli tecrübeye sahip olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanlığının 18 yıl içindeki 92 milyar TL'lik yatırımından bu modelle yapılanların tutarının 15 milyar TL olduğuna dikkati çeken Yıldırım, Zafer Havaalanı inşasında yeni bir uygulama yapacaklarını anlattı. Yıldırım, ''Yeşil sahadan bitmiş bir havaalanı projesi. Bu YİD modelinde yeni bir aşamadır. Daha önceki projelerde mevcut tesislerin büyütülmesi, modern hale getirilmesi uygulamaları vardı. Burada ise sıfırdan, anahtar teslim bir havaalanı yapımını gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.

2023 YILI TAHMİNİ

Türkiye'nin havacılık sektöründe önemli mesafeler kat ettiğini anlatan Yıldırım, "33 milyonla aldığımız yolcu sayısını geçen sene 86 milyona, bu sene 100 milyonun üzerine çıkarıyoruz. Dünyada bu konudaki büyüme yüzde 3'tü. 2009'da aksine yüzde eksi 5 oldu. Bizde 2009'da bile yüzde 7'nin üzerinde büyüme oldu. 2003'e göre kıyas yaptığımızda iç hatlarda 5 kat dış hatlarda 3 kat büyüme sağladık. Böyle bir şey dünyada yok. Bu bir rekordur. Uçak filosunda da 110 uçaktan 360 uçağa çıktı. Özel jetler, helikopterle, eğitim uçakları ile bu sayı bini geçti. Aktif pilot sayısı bin 300'den 7 bine çıktı. Göreve geldiğimde pilotlar kapıda iş bulmak için akşama kadar sıra oluşturuyorlardı şimdi pilotlar karaborsa. Yurt dışından pilot çalıştırmak mecburiyetinde kalıyoruz" dedi.

Öte yandan AirportHaber'in IC Holding Yönetimi'nden edindiği bilgiye göre, havaalanının temel atma töreninin Mart 2011'de yapılacağı ve ismine yakışır bir şekilde yaklaşık 28 aylık bir zaman sonunda 30 Ağustos 2013 tarihinde hizmete açılmasının planlandığı öğrenildi.

BAKAN YILDIRIM'A DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ

Öte yandan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sürpriz doğum günü kutlaması yapıldı. Sheraton Otel'de Zafer Havaalanı imza törenine katılan Yıldırım, birden karşısında 55. yaşını hatırlatan pastayı görünce şaşırdı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı pasta kesiminde Yıldırım, duygularını, "Şaşırdım ve çok mutlu oldum." diye özetledi. Kendisine doğum günü partisi düzenleyenlere teşekkür eden Yıldırım, 3 mumun bulunduğu pastayı keserek bir dilim yedi. Ardından daha nice mutlu yaşlara girmeyi diledi. Yıldırım ardından başka bir programa yetişmesi gerektiğini belirterek hem Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'na hem de gazetecilere teşekkür ederek ayrıldı.

AirportHaber

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim