• BIST 9548.68
  • Altın 2486.52
  • Dolar 32.5187
  • Euro 34.8396
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

'Zafranbolu Uçağı'nın alınışının 84. yılı

'Zafranbolu Uçağı'nın alınışının 84. yılı
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 1931 yılında halkın bağışlarıyla alınan 'Zafranbolu Uçağı'nın Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilişinin 84'üncü yıl dönümü törenle kutlandı.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı tarafından uçağın sergilendiği alanda düzenlenen törende konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, başlatılan kampanya çerçevesinde Türk Hava Kuvvetleri'ne armağan edilen uçaklar için o dönem toplam 50 milyon lira bağış toplandığını belirtti.

Toplanan paralarla o dönem 251 uçak alındığını ifade eden Aksoy, "Çanakkale Harekatı ve Kurtuluş Savaşı'nda 4 bin civarında şehit veren Safranbolu'muzun aziz şehitlerinin geride bıraktığı kadın nüfusları, dişini tırnağına takarak toplamış oldukları bağışlarla aldıkları Breguet XIX- A-2 uçağını 30 Ağustos 1931 tarihinde Kastamonu'da yapılan törenle hava kuvvetlerimize teslim etmiştir" dedi.

"30 Ağustos 1931 akşamı Kastamonu Belediyesi tarafından Türk Ocağı binasında düzenlenen toplantıda Kastamonu ve Zafranbolu uçaklarının pilotlarına birer altın kol saati, Araç Uçağı pilotu Sabiha Gökçen Hanımefendiye de Araç Belediyesi tarafından beşi birlik hediye edilmiştir" diyen Aksoy, "Bu ulvi davranışlarla Safranbolu adını gökyüzüne taşıyan ninelerimizi, bu kampanyaya en büyük yardımı yapan Safranbolulu Kilicizade Hacı Mehmet Efendiyi rahmetle anıyor, huzurlarında saygıyla eğiliyoruz" diye konuştu.

Törene, Aksoy'un yanı sıra Safranbolu 125'inci Jardarma Er Eğitim Alay Komutanı Jandarma İstihkam Kurmay Albay Sedad Arıcan, askeri erkan ve gaziler katıldı.

- "Zafranbolu Uçağı"

Kurtuluş Savaşı sonrası Hilal Ahmer (Kızılay) ve Türk Tayyare Cemiyeti'nin ülke genelinde başlatmış olduğu yardım faaliyetleri sonucunda 250 civarında uçak üretilmiş veya satın alınmıştır. Bu kapsamda 1928-1930 yılları arasında Safranbolu halkından toplanan yardımlarla Breguet XIX-A-2 Keşif Uçağı alınmış, Safranbolu'da iniş ve kalkış yapabileceği uygun bir alan bulunmaması nedeniyle 30 Ağustos 1931 tarihinde Kastamonu'da yapılan bir törenle uçağa "Zafranbolu" adı verilerek Türk Hava Kuvvetleri'ne armağan edilmiştir.

Bunun anısına 2006 yılında Türk Hava Kuvvetleri'nden alınan başka aynı model uçak, ilçeye hakim bir seyir tepesinde sergilenmeye başladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim