• BIST 9708.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Zeybekci’den Karaman’a tam destek

Zeybekci’den Karaman’a tam destek
Yüzyıllardır Anadolu’yu güneye bağlayan ticaret yollarına geçit veren, bu nedenle uygarlık tarihi insanlık tarihiyle birlikte yazılan Karaman, iç ve dış pazarlardaki payını büyütecek yeni bir sanayileşme hamlesine hazırlanıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin himayesinde düzenlenen Karaman Serbest Bölge Çalıştayı’nda, Anadolu’da kültürlerin ve ticaretin kavşak noktası konumundaki Karaman’ın serbest bölge olması için ilk adım atıldı. Bu projeyle birlikte Karaman, ‘gıda vadisi’ haline gelecek, marka birliğiyle Anadolu’dan ihracatı katlayacak.

AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk’un fikir babası olduğu Karaman Serbest Bölge Çalıştayı ve Ekonomik Vizyon Toplantısı, Karaman Valiliği, Karaman Belediye Başkanlığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı Başkanlığı (MEVKA)’nın işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katıldığı toplantıda, Karaman’ın ve Türkiye’nin ekonomisini etkileyecek ‘Karaman Serbest Bölgesi’ fikri, ‘Marka Birliği’ ve ‘Gıda Vadisi’ konu başlıkları Türkiye’den ve yurtdışından başarı hikâyeleriyle ele alındı.

Toplantının açış konuşmasını yapan AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, değişen dünyaya ayak uyduramayanların rekabet etme şansı bulamadığını söyledi. Toplantının, büyük işlerin başarılmasında kilometre taşı olacağını ifade eden Konuk, değişimde ilk adımın öngörü olduğunu vurguladı. Konuk şöyle konuştu:

“Yenilenirsek, yeneceğiz”

“Karaman gibi bir ilde işsizliği aşağıya çekebilen, ihracatta önemli başarılara imza atan girişimciler var. Ülke olarak hedefimiz, 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak. Karaman’ın iddialı olduğu gıda ve sanayide 8 yıl sonra büyüklüğümüzü 2.5 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için yenilenme lazım. Bugün dünya 7.3 milyar nüfusa sahip. 2050’de 9 milyar nüfusa sahip olacak. Gıda çok daha stratejik bir hal alacak. Gelecekle ilgili Karaman’ın hedefleriyle örtüşen yeniliklere ilerlemeliyiz, yeni organizasyonlar oluşturmalıyız. Yenilenirsek yeneceğiz. Burada dünyadan örnekleri dinleyeceğiz. Aldığımız bilgilerle kendi tecrübelerimizi harmanlayarak Karaman’da yeni bir model geliştireceğiz. Bu model Türkiye’de örnek olacak. Karaman’ın ekonomisindeki devinimi Konya’nın, Aksaray’ın, Niğde’nin hatta Ankara ve Afyon güzergahında altyapısındaki gelişmeler sayesinde çok geniş bir bölgeye yayacağız. Herkesin refahtan pay aldığı bir bölgeyi birlikte inşa edeceğiz. Burada sadece sanayiciler değil şehrin tüm paydaşları, tarım sektörü bundan ciddi anlamda faydalanacak.”

“Fasoncu ülke olarak neler yaptık”

Çalıştaya katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise önce Türkiye ile ilgili rakamları aktardı:

“Şu anda dünyanın 18’inci büyük ekonomisi, Avrupa’nın 7’nci büyük ekonomisiyiz. Tarımda Avrupa’da birinci, dünyada 3’üncü, 4’üncü sıralardayız. 2002’den bugüne kadar Türkiye’yi 230 milyar dolardan 800 milyar dolarlık bir ekonomi haline getirirken, 35 milyar dolardan 171 milyar dolarlık ihracata getirirken, toplam dış ticaret hacmini 4.5 milyar dolardan 500 milyar dolara getirirken başkalarının kontrol ettiği bir dünyada, başkalarına tabi olarak yaptığımızı unutmayalım. Her şeyi başkalarının ürettiği, başkalarının şekillendirdiği bir dünyada bu hale geldik. İnanılmaz bir başarıyı fasoncu bir ülke olarak yaptık. Ama hedef 2023 diyorsak eğer şu andaki alışkanlıklarımızla bu hedefe gidemeyiz. Eneri ve hammaddeyle bu kadar zengin bir coğrafyanın bize verdiği avantajları kullanıp, sürdürülebilir geleceğimizi garanti altına almamız gerekiyor. Türkiye müthiş bir kültür coğrafyasının ortasında, tarihlerin kesiştiği, dinlerin buluştuğu, ticaretin toplandığı bir yerdeyiz. Bunu yapabilecek kapasitesi, zenginliği var.”

2015’in ilk 8 ayında ihracatta düşüş yaşandığını hatırlatan Zeybekci, “Evet düştü, bunun mazereti yok. Dolar, Euro paritesi 2014’ün ilk 8 ayındaki gibi olsaydı ihracat düşmeyecekti. 2002’den 2014 sonuna kadar her yıl üst üste ihracatı ortalama yüzde 12.5 artırmış bir ülkeyiz. Onun için parite-kur sebebiyle tesellide bulmak hedeflerimize yakışmaz. Bütün dünyada ticaret, büyüme aşağı doğru giderken, etrafımızda da ateş çemberi olduğunu unutmadan Türkiye 2015’in ilk yarısında yüzde 3.8 büyüme ile dünyada en hızlı büyüyen 7’nci ülke oldu. 2014 ve 2015’te 1.5 yıl içinde 4 seçime rağmen dünyada bütçe açığında en iyilerde ilk 3’teyiz. Cari açığı 2014’ten 2015’e yüzde 42 oranında düzelttik. Bütçe açığını problem olmaktan çıkaran bir ülke haline geldik” diye konuştu.

“Türkiye tefeciye düşer mi?”

Zeybekci, ekonomiye yönelen eleştirilere şu örnekle yanıt verdi:

“Bir şirketiniz var, adı Türkiye. Borçlarının toplamı 396 milyar dolar. Bankalardaki döviz tevdiat hesabı 200 milyar dolar. Merkez Bankası rezervi 100 milyar dolar. Altın rezervi 20 milyar dolar. Kısa vadeli mükellefiyetiniz 120 milyar dolar. Bu şirketiniz tefeciye düşer mi? Bu şirketinizin döviz ihtiyacı var mı? Niye hala çıkıp dolara bakıp ekonomi yorumu yapıyorsunuz? Türkiye’nin ekonomik beklentilerinin olumsuz olmasını algılatacak bir tek rakam söyleyin diyorum, yok.

7 Haziran seçimlerinden sonra sadece 13 yıldır alışılmış istikrarla ilgili endişelerden kaynaklanan negatif bir değer kaybı oldu. Ekimde toparlanma başladı. Bundan sonra daha iyi olacak. Türkiye ile endişelerinin büyük olduğunu söylüyorlar. Dünyada 2014’te doğrudan yabancı sermaye akışı eksideyken Türkiye artıda kaldı. Yabancılar bilmiyor ya Türkiye’nin ne kadar kötüye gittiğini. 2015’te bu yabancılar iyice saflaştılar. Kötüye giden Türkiye’ye 2015’in ilk 8 ayında Türkiye’ye doğrudan giren yabancı sermaye, Türkiye’nin kaderinde ben de varım, Türkiye’nin geleceğinde ben de varım diyen yabancılar yüzde 35.5 arttı.

Türkiye parlayan bir yıldızdır. Türkiye’nin geleceği parlaktır. Türkiye gelecek vaat eden bir ülkedir. Yabancılar bizimle beraber geleceğe yürümek için geliyorlar.”

“Karaman destan yazacak”

Karaman’ın serbest bölge olma talebini memnuniyetle karşıladığını belirten Zeybekci, Karamanlılar’a şöyle seslendi:

“Gördük ki Karaman’ın bir talebi var. Karaman gıda alanında dünyada 1 numara olacağım, gıda vadisi olacağım, gıda teknolojileri kurmak istiyorum diyor. Gıdanın teknolojiyle desteklendiği, organize sanayi bölgelerinin olduğu, ihracatla ilgili tüm avantajlardan yararlanan bir serbest bölgeyi Karaman’da derhal kurmak gerekiyor. Siz ‘varız’ diyorsanız, ben de hükümet iradesini beyan ediyorum. Şu andan itibaren Karaman Serbest bölgesi için biz de varız. Yeriyle ilgili çalışmanızı yapıp adresi belirlediğiniz anda Bakanlar Kurulu’nda imzaya açarız. Birkaç hafta içinde Karaman Serbest Bölgesi’ni size teslim edeyim. Eminim Karaman bu konuda destanlar yazacak.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim