• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Zübeyde Hanım Vapuru'nu İzmir istiyor

Zübeyde Hanım Vapuru'nu İzmir istiyor
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Atatürk’ün annesinin isminin verildiği vapurun Boğaz yerine Körfez’de çalışması için girişimlerde bulunacak.

İstanbul Şehir Hatları'na ait olan Atatürk'ün annesinin adını taşıyan "Zübeyde Hanım Vapuru"nun İzmir'e verilmesi gündeme geldi. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer, Zübeyde Hanım'ın mezarının İzmir Karşıyaka'da olduğunu belirterek, aynı adı taşıyan vapurun da İstanbul Boğazı yerine İzmir Körfezi'nde çalışmasını istediklerini söyledi. Konunun geçtiğimiz günlerde yapılan Gemi Mühendisleri Odası Genel Kurulu'nda gündeme geldiğini belirten Emrah Erginer, İstanbul Şehir Hatları yetkililerinin eğer İzmirliler isterse İstanbul Boğazı'nda sefer yapan "Zübeyde Hanım Vapuru"nu İzmir'e verebileceklerini ilettiklerini söyledi.

KENTİ SELAMLASIN

Vapurun 1988 yılında yapıldığını belirten Erginer, 24 yaşındaki geminin yaklaşık 5 yıl önce yenilenerek "Zübeyde Hanım" adını aldığını ve Boğaz'da seferlere başladığını söyledi. Erginer, "750 kişilik vapur, iyi bir bakım ve onarımdan geçtiği için körfezde rahatlıkla çalışır. Biz İzmirliler olarak 'Zübeyde Hanım İzmir'i selamlasın' adlı bir kampanya başlatalım. Bu vapur Büyük Önder Atatürk'ün annesinin mezarının bulunduğu bir kente yakışır. Böyle değerli bir isme sahip çıkmalıyız. Ayrıca Gemi Sicili Kanunu'na göre bir gemiye verilen isim, başka bir gemiye verilemiyor. Eğer Zübeyde Hanım Vapuru seferden kaldırılırsa o ismi İzmir'deki başka bir gemiye verebiliriz" dedi.

HURDALIK OLMASIN

Oda olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gemi filosunu yenilemesine destek verdiklerini söyleyen Erginer, ancak nostaljik öğeler taşıyan ve kent kültürünü zenginleştiren klasik tipte vapurların da bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Mevcut yönetmeliklere göre 9 Eylül, Alaybey, Kordon vapurlarının yeniden inşa edilmesinin imkansız olduğunu vurgulayan Erginer, "Eski gemiler satılmasın, hurdaya ayrılmasın. İzmir'in EXPO 2020 adaylığında bu vapurlardan yararlanabiliriz. Ayrıca kruvaziyer gemileriyle gelen yolcular için de vapurları kullanabiliriz. Bu vapurları daha az yorarak, kent turizmi için değerlendirebiliriz. Belki de vapurlar ilçe belediyelere verilebilir" diye konuştu.

"Meclislerde karar alınsın"

İstanbul Boğazı etrafındaki şehir hatları ulaşımını temin eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, hem İstanbul hem de İzmir Büyükşehir belediye meclislerinin karşılıklı kararı ile "Zübeyde Hanım Vapuru"nun İzmir'e verilebileceğini söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim