• BIST 9923.41
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

202 limanda katı atık tesisi kuruldu

202 limanda katı atık tesisi kuruldu
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hopa'dan İskenderun'a kadar 202 limanda katı atık alım tesisleri kurduklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hopa'dan İskenderun'a kadar 202 limanda katı atık alım tesisleri kurduklarını söyledi. Eroğlu, denizlere atık bırakan gemileri sıkı bir şekilde takip ettiklerini ve gerekli cezaları verdiklerini belirtti. Türkiye'nin her geçen gün daha çevreci bir ülke konumuna yükseldiğini kaydeden Eroğlu, "Atık su arıtma tesislerini Türkiye'nin her yerine yapıyoruz. Şu anda yüzde 20–30 ile aldığımız atık su arıtma oranını yüzde 73'e yükseltmiştik, inşallah yakında yüzde 80-90'Lara yükselteceğiz." dedi.

İzmit Körfezi'nin önemli noktalarından biri olan Karamürsel ilçesindeki Altınkemer Sahili, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın çevre ve turizm konusunda belirlediği 32 kritere uymasından dolayı mavi bayrak aldı. Altınkemer Sahili'nde mavi bayrak verilmesi nedeniyle düzenlenen törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Yardımcısı Ali Sözen, Ak Parti Kocaeli milletvekilleri Zeki Aygün, Fikri Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Ak Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, diğer protokol üyeleri ve vatandaşlar da katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, Körfez'in durumunu çok iyi bildiğini belirterek, "Burada balık yaşamıyordu, burada hayat yoktu. Kirlilikten geçilmiyordu. Daha önce atık su arıtma tesisleri yoktu. Olsa bile çalışmıyordu." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Kocaeli'nde destan yazdığını, bu nedenle kendisini tebrik ettiğini ve alkışladığını kaydeden Eroğlu, ayrıca Karaosmanoğlu'na çevreye verdiği katkılardan dolayı 'yeşil berat' vereceklerini dile getirdi.

Körfez'de yapılan çalışmalara da değinen Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: "Evvela Körfez'e gelen bütün atık sular arıtıldı. Daha önce atık suların tamamı derelerden Körfez'e akıyordu. Çamurlar, derelerden körfeze akıyordu. Ama şu anda yüzde 99 arıtılıyor. İşte fark bu. Tebrik ediyoruz. Bundan belki 15 yıl önce Karamürsel'de plaj açılacak denilseydi herkes dalga geçer gülerdi. Hayaller gerçek oluyor. Bizim farkımız şu; bizim yaptıklarımıza başkalarının hayalleri bile ulaşamaz."

Eroğlu, çevre konusunda Başbakan'ın talimat verdiğini hatırlatarak, "Çevre bizden önce atık suların yüzde 70 doğrudan derelere, denizlere akıyordu. Sadece yüzde 30'u arıtılıyordu. O da bizim İstanbul'da İSKİ'de yaptıklarımızdı. Onları çıkartsak yüzde 10 bile değil. Hava kirlenmesinden geçilmiyordu. Ne yaptık, yıldırım hızıyla Türkiye'de 117 noktada otomatik hava kirliliği ölçüm noktası kurduk. Türkiye'nin her noktasında, kış aylarında bile havası temizdir. Katı atık bertaraf tesisleri için illerde tesisler oluşturduk. Neticede neredeyse katık atık bertarafının ülkemizin nüfusunun yüzde 10'unun çöpleri tıbbı atıkları doğru dürüst toplanmazken şu anda Allah'a şükür 50 milyon vatandaşımızın katı atıkları toplanır hale geldi." diye konuştu.

"355 NOKTADA 385 MAVİ BAYRAK SAYISINA ULAŞTIK"

Denizlerdeki mavi bayraklara değinen Eroğlu, şunları kaydetti: "Denizlere bakın doğru dürüst mavi bayrak yoktu. Denizlerdeki gemilerden atıkları toplayacak limanlarda atık alım tesisleri yoktu. Şimdi biz Hopa'dan İskenderun'a kadar 202 limana atık alım tesisleri kurduk. Sıkı mı bir deniz aracı denize atığını bıraksın. Cezasını keseriz. Dolayısıyla herkes çevreci olmak durumunda, bunları biz gerçekleştirdik. Atık su arıtma tesislerini Türkiye'nin her yerine yapıyoruz. Şu anda yüzde 20–30 ile aldığımız atık su arıtma oranını yüzde 73'e yükseltmiştik, inşallah yakında yüzde 80-90'Lara yükselteceğiz. Yani artık Türkiye'de çevreye çok önem veriliyor. Çevre için ne gerekirse yapıyoruz. Şuanda 355 noktada mavi bayrakta 385'e ulaştık. Limanlarda plajda dalgalanıyor. İşte çevreci olmak bu, halkını sevmek bu. Turizm gelişiyorsa denizlerin temizliği, plajların temizliği AB standartlarından çok daha üstün olmasının önemi büyük."

Eroğlu, Türkiye'nin mavi bayrakta dördüncü sırada olduğunun belirtildiğini ifade ederek, " İspanya birinci, Fransa, Yunanistan ikinci, üçüncü sırada dendi. Ama lütfen onların plajlarına bakın, otellerine bakın. Ben şahsen onların 5 yıldızlı otellerine iki yıldızlı otel yıldızı vermem. Çünkü ben dünyayı gezdim. Bizim kriterler çok daha yüksek." şeklinde konuştu.

KARAOSMANOĞLU: MAVİ BAYRAK GÜZEL DALGALANIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahem Karaosmanoğlu'da "Doğa, bayrağımızı daha güzel dalgalandırıyor." dedi. Karaosmanoğlu, şunları kaydetti: "Arıtma tesislerini devreye aldık çalıştırıyoruz. Her geçen gün denizin kendine geldiğini, bize gülümsediğini, bizden memnun olduğunu, denizin içindeki balıkların dahi adeta bize dua ettiğini, yunusların Körfez'e gelip gösteri yaptığını, dans ettiğini bizzat bu Körfezimizde gördük."

Konuşmaların sonunda Karaosmanoğlu, Eroğlu'na şilt takdim etti. Denizin içerisinden çıkan deniz adamları mavi bayrağı, Eroğlu'na takdim etti. Eroğlu ve protokol üyeleri bayrakla basın mensuplarına poz verdi. Eroğlu ve Karasmanoğlu, daha sonra mavi bayrağı göndere çekti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim